"Пътят на живота" (2): преразказ на първи епизод

Здравейте, приятели! Днес е петък, 27 март, а това означава, че предстои да прочетете второто издание от новата пролетна рубрика на СЕРИАЛИ
в България "Пътят на живота", в която всеки петък предстои да преразказваме по един епизод от едноименната медицинска мелодрама, излъчена миналата есен по KanalD. В миналия първи брой Ви запознахме подробно със сюжета и героите в сериала, като него можете да си припомните от тук! А сега е време да преминем към същинската част на днешната статия - преразказа на първия епизод от "Пътят на живота" (Hayat Yolunda)! 

Епизодът започва със сцена, в която двама бедни млади влюбени, които са бежанци, имащи няколкомесечно бебе, обикалят из големия град в търсене на останала храна, тъй като майката и детето са гладни. Бащата вижда будка за бързо хранене, която е от другата страна на улицата, и решава да помоли за малко останала храна за любимата и бебето си. Точно когато пресича обаче биват изстреляни фойерверки, в които той се заглежда, но точно тогава заради разсейването си го блъска кола, която обаче след това не спира. Така пострадалия млад бежанец бива откаран в болницата на доктор Вейсел Гючлю, където започва лечението му. 
Доктор Шафак се среща след работа със съпруга си Алп в кафене. Бизнесменът обяснява на съпругата си, че през следващите 4-5 дни ще пътува в чужбина по работа. Шафак се радва, че със съпруга ѝ няма да бъдат разделени за дълго, като обаче споделя пред него, че има желание за второ дете. Изненадващо за нея Алп реагира остро на тази идея с оправданието, че покрай работата си Шафак едвам отделя време за единственото им дете Едже, а какво ще прави, ако имат още едно. Младата лекарка го успокоява, че е на път да стане професор и именно заради това от тогава ще бъде по-малко заета и ще има повече време за семейството си. 
На вечерта Шафак закарва съпруга си до летището. Когато той влиза в него, докторката получава обаждане от болницата, където трябва да се яви спешно. Алп издебва съпругата си и когато тя вече е потеглила излиза навън и се запътва към кола, в която е любовницата му и асистентка на Шафак - Мелис. Така става ясно, че Алп е излъгал съпругата си, за да прекара няколко дни с новата си любов Мелис. 
Когато започва операция, Шафак с изненада установява, че асистентката ѝ Мелис я няма, като неин колега ѝ съобщава, че тя си е взела една седмица почивка. Мелис обаче не е уведомила Шафак за това и лекарката остава неприятно изненадана, че разбира това не от самата нея, а от колегите си. 
Карайки, Мелис се шегува с Алп, който е унил, и за да го развесели, решава да вдигне скоростта на автомобила на макс. Тя му поставя условието, че докато не се усмихне, няма да я намали и безразсъдството ѝ води до своите последици - колата се блъска челно в автобус и Алп и Мелис катастрофират. 
В болницата на доктор Вейсел състоянието на блъснатия от кола беден бежанец е влошено и той се нуждае от трансплантация на сърце. Дъщерята на възрастния лекар Йелда идва и двамата с баща ѝ обсъждат какво да правят. Доктор Вейсел е благороден и човечен и решава за пореден път болницата да поеме разходите по операцията на пациента, като обаче дъщеря му мисли по-трезво и не е съгласна с това. 
След като приключва операцията на доктор Шафак, тя разговаря с дъщеря си Едже и ѝ обяснява, че след малко ще се прибере. Точно в този момент обаче младата лекарка става свидетел на покъртителна гледка - вижда съпруга си Алп тежко ранен и каран от колегите ѝ към спешното отделение. Шафак е силно разтревожена за бизнесмена, като пита колегата си как се е случило това. Той ѝ обяснява, че става въпрос за пътна катастрофа. Шафак е учудена и не може да повярва на ушите си, но е още по-шокирана, след като разбира, че в катастрофиралата кола Алп не е бил сам. Лошите изненади за нея не спират до тук, защото след малко вижда други лекари да карат към спешното отделение нейната асистентка Мелис. След като все още не е разбрала нищо обаче, Шафак бързо отива в спешното отделение и преглежда съпруга си, но е загрижена и за Мелис. Главният доктор в болницата ѝ обяснява, че няма как да оперира съпруга си, но Шафак е непреклонна и желае да го направи. Докторът обаче ѝ казва, че ще оперира Мелис. 
Преди операцията Шафак е обзета от всякакви мисли и в един момент дори избухва и удря по мивките ядосана и обзета от съмнения. Въпреки това обаче младата лекарка влиза в операционната, но точно преди да започне, тя си представя как съпругът ѝ ѝ изневерява с асистентката ѝ. В съседната зала състоянието на Алп продължава да е критично. Шафак приключва с операцията на Мелис, но все още е разстроена и разочарована от постъпката на най-близките ѝ хора. 
На следващата сутрин в малкото градче Ван, докато пие кафето си, младият лекар Джем прочита във вестника новината за катастрофата на съпруга на бившата си състудентка Шафак - Алп. В същото време в луксозната си квартира друг млад лекар - Селим, също чува по телевизията новината за произшествието. Джем решава да звънне на бившата си състудентка Шафак, за да разбере какво е положението в момента, но се отказва. Селим обаче провежда разговор с младата лекарка и ѝ предлага своята помощ, която обаче тя отказва. 
В лечебницата си във Ван Джем преглежда възрастна жена. Състоянието на негова малка пациентка, болна от тежък грип, обаче се влошава и сестрата предупреждава младия лекар, че детето няма да се оправи в скоро време, ако не бъде преместено в голяма болница, където да се лекува. 
Междувременно в болницата на доктор Вейсел Гючлю състоянието на блъснатия бежанец продължава да бъде критично. Благородният лекар разговаря със сестра за шансовете му да оцелее, като сестрата е удивена за пореден път от човечността и отдадеността на работодателя си. Същевременно в кабинета на доктор Йелда, дъщерята на Вейсел, пристига служител на банката, от която болницата е взела заем. Той я предупреждава, че след седмица от банката ще дойдат и ще обявяват фалит след многократните удължавания на срока за изплащане на кредита. Йелда е силно притеснена от това. Неприятните новини за младата лекарка обаче продължават. След малко в кабинета влиза дългогодишен лекар в болницата, който подава оставката си. За решението си обяснява, че е получил по-добро предложения от друга болница, където заплащането ще бъде по-добро. 
Гледайки своя съпруг в тежкото му състояние след катастрофата, Шафак си спомня за сватбата си с него, за първите им момента с дъщеричката им. Точно в този момент Алп се пробужда и пита съпругата си какво е станало с него. Тя му обяснява, че е претърпял катастрофа и че скоро ще се оправи. Алп пита как е Мелис, като Шафак се ядосва и ядосано му обяснява как е тя. Тя е разстроена и му казва, че когато се оправи, двамата имат много неща, за които да си говорят, след което си тръгва от стаята му. Младата лекарка изкарва яда си на сестрите и ги моли когато Мелис се събуди, да я извикат. 
В болницата на доктор Вейсел той и Йелда разговарят и обмислят какво да правят с натрупания дълг към банката. Възрастният лекар вижда само едно решение - да направи всичките си лекари свои съдружници в болницата. И този път Йелда не е съгласна с баща си, но отново няма какво да направи. В кабинета идва сестра Сеза, която съобщава, че има спешен случай на направил опит за самоубийство човек. Йелда се ядосва защо са го приели, след като в болницата няма спешен доктор в спешното отделение. Вейсел обаче не смята това за причина да не бъдат приемани пациенти и се заклева, че докато е жив, нито един пациент няма да бъде отпращан, като решава да се заеме със случая. Дъщеря му обаче решава да го отмени и така тя го поема. 
До направилата опит за самоубийство пациентка в болницата на доктор Вейсел е нейният приятел Тайфун Кузу. Той се изнервя от забавянето на лекар и започва да крещи. Идва сестра, която измерва кръвното на натровилата се. Сприхавият мъж я моли да донесе сонда, с която да ѝ промият корема. в този момент идва доктор Йелда заедно със сестра Сеза, като Тайфун ѝ дава съвети какво да прави. Йелда се ядосва и го моли да я остави да си свърши работата, като го пита и от къде знае толкова много неща за медицината. Кужу ѝ отговаря, че навремето е бил лекар, но в момента се занимава със земеделие, като пациентката е направила опит за самоубийство, защото му е предложила брак, който той обаче е отказал. 
Междувременно в кабинета си доктор Вейсел решава да напише писмо до бившите си студенти и състуденти на дъщеря си Йелда - Шафак, Селим и Джем, с молбата да станат негови съдружници в болницата му и да му помогнат отново да я вдигне на крака, за да не фалира точно когато пациентите имат най-голяма нужда от нея. Шафак първа му отговаря, като пише, че в момента е на крачка от това да стане професор, работи в Измир и няма как да го напусне, моли бившия си учител за прошка. Селим също отговаря на молбата на доктор Вейсел, като пише, че няма как да напусне болницата, в която работи, тъй като има договор с нея за 5 години. Обещава му обаче, че ще помогне финансово, тъй като всичко, което е постигнал досега, го дължи именно на учителя си. Джем също отговаря на писмото на Гючлю, като и той споделя, че няма как да напусне Ван, тъй като хората там имат нужда от него, и че отстъпва мястото си на други професионалисти, които ще се радват да работят с Вейсел. 
След като прочита отговорите на молбата си, на доктор Вейсел му прилошава и той припада в кабинета си. 
Същевременно в болницата в Измир Мелис идва в съзнание и доктор Шафак отива да я прегледа. Тя е нервна и движенията ѝ са резки. Мелис ѝ благодари, че ѝ е спасила живота, но пита как е Алп, с което още повече ядосва Шафак, която обаче ѝ отговаря, че той е добре. Младата лекарка се вбесява и пита асистентката си дали няма нещо за казване. Мелис отговаря, че съжалява за всичко, но Шафак още повече се разстройва и ѝ казва когато оздравее, да си подаде оставката, защото не иска да я вижда повече. Мелис обаче ѝ отговаря, че няма да го направи. С цялата си наглост асистентката на Шафак ѝ казва, че ако не може да я гледа повече то нека самата тя да си подаде оставката. Мелис още повече я разстройва, като ѝ казва, че с Алп са заедно, а Шафак я пита от кога, като наглата ѝ асистентка ѝ отговаря - от 6-7 месеца. 
В болницата на доктор Вейсел направилата опит за самоубийство се свестява. Тайфун и Йелда отново се спречкват, като младата лекарка е възмутена от поведението на доскорошния доктор. Малко след това има нов спешен случай - наръгано в гърдите момче. Виждайки го, инстинктът на Тайфун се пробужда и той веднага се притича на помощ, като обаче Йелда отново му казва да ги остави да си свършат работата. Пациентът обаче е в критично състояние и младата лекарка няма друг избор, освен да се довери на Тайфун, като той помага в шоковата зала. Йелда моли сестра Сеза да извика доктор Вейсел, като влизайки в кабинета му, младата сестра вижда, че той е паднал на земята в несвяст. Сеза реагира адекватно и му помага да стане, сядайки на стола си и пиейки вода. Той я моли да не казва на никого за случилото се.
Състоянието на младото момче се влошава и то вече не диша. Йелда се отчайва, но Тайфун взема нещата в свои ръце, като с адекватност и хладнокръвие спасява пациента и всички са много радостни от този факт. 
В болницата в Измир пристига дъщерята на Шафак - Едже. Тя настоява да види баща си и въпреки несъгласието на майка си, отива да го види. Малкото момиченце пита Алп как е, а той ѝ отговаря, че е добре и че скоро ще се оправи. Шафак обаче извежда дъщеря си навън и остава насаме със съпруга си. Младата лекарка пита Алп дали обича Мелис, а той ѝ отговаря, че не е искал да я нарани и не е знаел, че ще стане така. Шафак е огорчена още повече, когато чува от съпруга си думите "Искам развод". Тя  шокирана и не може да повярва на ушите си, като единственото нещо, което ѝ дава сила в този момент, е жената, чиято дъщеря оперира преди инцидента с Алп и Мелис, която ѝ благодари, че е спасила живота на дъщеря ѝ и ѝ дава малък подарък. В този момент Шафак се разплаква и прегръща майката на пациентката си. 
В болницата на доктор Вейсел сестра Сеза разказва на Йелда за случилото се с баща ѝ, въпреки че му е обещала да не казва на никого. Йелда е разстроена и нахлува в кабинета на баща си, но него там го няма. Случайно младата лекарка вижда писмото, което баща ѝ е написал до бившите си студенти. В този момент обаче възрастният доктор идва и двамата с Йелда се прегръщат. Доктор Вейсел е много щастлив, защото са намерили сърце за пострадалия бежанец. Йелда обяснява на баща си, че има работа, и излиза. 
Междувременно в Измир Шафак и дъщеря ѝ Едже се прибират към дома си, като докато шофира, младата лекарка не спира да плаче. Шафак получава телефонно обаждане от Йелда, като я моли да ѝ се обади по-късно, защото шофира. 
В болницата на доктор Вейсел Тайфун вижда сестра Сеза да си подремва в сестринската стая, като за да я събуди, той я вика и стряска. Интересува се обаче дали наистина болницата е на доктор Вейсел, като тя му отговаря, че е. Тайфун ѝ обяснява, че му е голям фен и много иска да го види и да му целуне ръка. В този момент обаче по телевизията двамата виждат доктор Селим да дава интервю в здравно предаване, като и двамата си задават въпроса колко ли пари получава той. Тайфун се шегува, че е било по-добре Селим да стане филмова звезда, отколкото лекар, защото такъв бил външният му вид. Сестра Сеза обаче му напомня, че иска да се види с доктор Вейсел. Двамата отиват в кабинета му и възрастният лекар го кани да седне, за да си поговорят. Тайфун му разказва, че му е голям почитател и въпреки че не е бил негов студент, е следял всяка негова лекция в университета по медицина. Споделя още, че четири години е работил като лекар, но заради умората и ниското заплащане се е отказал от тази професия и е започнал да се занимава със земеделие. Доктор Вейсел се възмущава от това и го моли да излезе от кабинета си. Тайфун е разочарован от срещата си със своя идол и си тръгва от болницата. 
В дома си в Измир Шафак се пита как е възможно всичко това да се случва на нея. Не може да си обясни защо съпругът ѝ ѝ е изневерил с асистентката ѝ. Шафак е разстроена и плаче, като за да се успокои, ляга до малката си дъщеричка Едже. 
На сутринта във Ван изненадващо пристига Йелда, която е решила да посети своя стар приятел и бивш състудент Джем. Той е много изненадан от посещението ѝ. Йелда разказва всичко за болницата на Джем и го моли за помощта му. Той ѝ обяснява, че няма как да го направи, защото в малкото градче, в което е в момента, имат огромна нужда от него. Джем разказва за случилото се с Алп на Йелда, защото тя все още не е разбрала за злополуката. Младата лекарка веднага се обажда на Шафак, за да я пита как е. Покрусената жена е решила да замине за Истанбул и да остане известно време при приятелката си и бивша състудентка Йелда, която пък се радва за това. Шафак ѝ обещава, че ще ѝ разкаже всичко, когато пристигне в големия град. 
Доктор Джем получава лоша новина - малкото момиченце, което е лекувал от температура, е избягало от лечебницата му. Младият лекар е шокиран от случилото се и заедно с екипа си започва да търси пациентката си в околността.
Доктор Селим пък оперира свой пациент. Нещата обаче не вървят на добре и дори след електрошок болният умира. Младият и амбициозен лекар е шокиран от случилото се, тъй като досега не е имал неуспешна операция. Селим отива да съобщи на близката на починалия лошата новина, която след като я чува, му зашлевява шамар. 
Във Ван доктор Джем и екипа му откриват малката му пациентка и отново започват да я лекуват. Джем разказва за съдбата ѝ на Йелда - момиченцето е сираче, майка му е умряла при земетресението, а баща му се е оженил повторно след това и дори не е дошъл да я посети. Пациентката се нужда от трансплантация на костен мозък. Така за пореден път Джем изтъква причина, поради която трябва да остане да лекува в малкото градче. Йелда обаче му предлага да вземе малката Зелиш със себе си в Истанбул и в болницата на баща ѝ да я излекуват, а за другите му пациенти го успокоява, че ще намерят някого, който да го замести. 
Джем приема предложението на Йелда, но единствената пречка да го направи е бащата на малката му пациентка, когото той търси, за да разговаря с него дали е възможно да вземе дъщеря му в Истанбул, за да я лекува. Бащата на Зелиш обаче не е съгласен, като разкрива, че майка ѝ не е умряла, а е избягала с любовника си. Джем го заплашва, че ако не се съгласи, ще повика полиция заради това, че малтретира детето и не позволява неговото лечение. В крайна сметка строгият баща склонява и се съгласява дъщеря му да замине за лечение в Истанбул, в болницата на доктор Вейсел.
В болницата, в която работи Селим, директорът му казва да си подаде оставката, защото след смъртта на пациента на младия доктор, репутацията на лечебното заведение била разклатена. Селим обаче не е съгласен, като директорът му показва и грешната рецепта, която е предписал на починалия. Младият доктор е разярен от случилото се.
Междувременно Шафак и дъщеря ѝ Едже заминават за Истанбул. След няколко часа, на вечерта, тя пристига в дома на Йелда, където ще отседне заедно с детето си. Дъщерята на доктор Вейсел, който пък същевременно е спасил блъснатия от кола бежанец, недоумява как е възможно Алп да изневери на Шафак. Лекарката от Измир се обвинява как за 8 години не е опознала съпруга си, но Йелда я успокоява. Дъщерята на доктор Вейсел се шегува с Шафак за Мелис, като твърди, че именно тя е виновна за всичко.
На сутринта Джем и малката му пациентка Зелиш вече почти са пристигнали в Истанбул. Чаровницата, нуждаеща се от трансплантация на костен мозък, се радва на морето и на фериботите.
В болницата в Измир в болничната стая на Алп е дошла любовницата му и асистентка на Шафак Мелис. От детегледачката на дъщеря си той е разбрал, че съпругата му и Едже са заминали за някъде. Мелис ревнува от вниманието на Алп към детето му, но въпреки това се държи мило с него и го оставя да си почине, целувайки го.
В болницата на доктор Вейсел възрастният лекар прочита във вестника новината за уволнението на Селим и моли сестра Сеза да му се обади и да му предаде, че Гючлю иска да се срещне с него незабавно. Същевременно в кабинета му идват Йелда и Шафак, като той е повече от приятно изненадан от повяването на бившата си студентка. Младата лекарка разказва на своя бивш учител защо се е преместила от Измир в Истанбул, като е повече от радостна след подкрепата на доктор Вейсел.
В болницата пристига и доктор Джем заедно с малката си пациентка Зелиш, като Йелда ги посреща повече от радостно и настанява нуждаещото се от трансплантация на костен мозък момиченце в болничната му стая, която е празнично украсена и пълна с играчки, с които Зелиш да си играе.
Сестра Сеза пък звъни на доктор Селим, който след уволнението си е изпаднал в депресия и е прекалил с алкохола. На телефонното обаждане на Сеза Селим нервно отговаря от името на друг, че самият той е излязъл. Младата сестра обаче е упорита и отново му звъни, като този път той отговаря и тя му обяснява, че доктор Вейсел иска днес да се срещна с него, като той се съгласява.
В кабинета на доктор Вейсел отново пристига Тайфун, който е обмислил думите му и го моли да започне отново работа като лекар в болницата му. Йелда обаче го чува и казва, че това няма как да се случи. Тайфун обаче дава дипломата си на доктор Вейсел и му обяснява, че вчера в болницата е спасил два човешки живота, а възрастният лекар е възмутен от това как дъщеря му е допуснала непознат да лекува пациентите. Гючлю се ядосва и им казва да излязат от кабинета му, като обаче прави намек, че ще назначи Тайфун на работа, с което отново предизвиква несъгласието на дъщеря си, която обаче за пореден път трябва да се примира с решението на баща си.
В болницата пристига и Селим, с когото сестра Сеза се запознава и въодушевено му обяснява къде го чака доктор Вейсел. Очевидно младата сестра е влюбена в известния лекар, което вижда и друга от сестрите.
Доктор Вейсел води в болницата си служител от социални грижи, когото е помолил да осигури дом за пострадалия бежанец и неговото семейство. Той вече е по-добре, като искрено благодари на спасителя си за всичко.
Постепенно всички - Йелда, Шафак, Селим, Тайфун и Джем, се събират в кабинета на доктор Вейсел, който малко след това идва и е приятно изненадан да се срещне отново с бившите си студенти. Единствено Селим все още се колебае дали да приеме предложението му, но учителят му показва, че разчита на него и няма на кого другиго да се довери, като накрая и известният млад лекар се съгласява. Възрастният лекар поставя задача на новите лекари в болницата си, като всички дават идеи, които обаче не му се харесват и които не смята за правилни. Тогава той им казва, че те са герои и съдбата на всеки един човек в беда зависи именно от тях. В този момент сестра Сеза идва и съобщава, че шест души са тежко ранени след верижна катастрофа, като двама са с риск за живота. Всички стават и се отправят за работа, а доктор Вейсел е повече от щастлив от това.
Докато всички започват да лекуват пострадалите пациенти, идва служителят от банката, която предава на Йелда документът за обявяването на фалита на болницата. Така приключва първият епизод от "Пътят на живота"!

В следващия епизод очаквайте: след обявяването на фалита доктор Вейсел прави трогателна реч пред всичките си служители, в която споделя, че вече не знае как да постъпи и как да спаси болницата. Заради обтегнатите си отношения в миналото, Шафак и Джем не се разбират, като младият лекар само чака малката Зелиш да се оправи, за да се върне отново във Ван и да не вижда Шафак. Тя обаче иска да възстанови добрите си отношения с него и му обещава, че ще направи всичко възможно, за да спаси малката пациентка. Алп и Мелис пък вече са се възстановили и бизнесменът започва да търси съпругата си и дъщеря си Едже, като в крайна сметка ги намира и разбира, че Шафак вече работи в болницата на доктор Вейсел и се е сдобрила с Джем. 
________________________________________________________________________________

E, това беше всичко от тазседмичното второ издание от "Пътят на живота", в което преразказахме подробно първия епизод от едноименния турски медицински сериал. Хареса ли Ви? Следващият петък, 3 април, очаквайте преразказа на втория епизод от "Hayat Yolunda"! 

5 коментара:

Анонимен каза...

Пълна тъпотия, чудно ми е някой дали Ви чете глупостите, които пишете? Пропадналият сайт.............. , мисля , че е време да го закривате........ този умрял блог заедно с умрелите Ви администратори......... ПАРОДИЯ, ТЪПОТИЯ

Админ каза...

До 1 коментар:
Ще си позволим да говорим на "ти", защото хора, които не ценят труда на останалите, не са себеуважаващи се! След като не ти харесва статията ни и целият ни блог, ще те помолим да натиснеш хикса горе и да забравиш за нас, елементарно е и няма да се тормозиш, продължавайки да ни четеш, никой не те и кара да го правиш! Въздържай се от обиди, защото те говорят лошо само и единствено за теб! При още един подобен коментар той ще бъде ИЗТРИТ!!!

Анонимен каза...

Тази рублика е безинтересна,филма го има в интернет с бг субтитри...... Трябваше да пуснете Любопитно или да превеждате повече интервюта

Анонимен каза...

Подкрепям 3 коментар,ще е хубаво да публикувате два пъи в седмицата 24/7 Турските актьори,а не тази статия,както и Песните от сериалите е скучна всеки може да ги намери много лесно в интернет...

Админ каза...

До 3 и 4 коментар:
Здравейте,
Знаехме, че точно тази нова рубрика няма да бъде сред най-харесваните от читателите, но пък я правим заради едно - един епизод от сериала е близо 2 часа, докато тук ще четете епизодите като разкази за 10-15 минути, придружени от снимки със сцени към отделните моменти и гарантирано напълно подробно. А и решихме да преразказваме точно този сериал, защото у нас все още не се е излъчил турски медицински такъв, а този определено е много интересен. Надяваме се с времето да преоткриете "Пътят на живота" и тя вече да Ви хареса, тъй като наистина правим всичко с много желание и любов. А "Любопитно" ще бъде завърната през есенния сезон. За съжаление няма как два пъти седмично да публикуваме "Турските актьори 24/7", само в неделя ще е. "Музиката от турските сериали" също поне за нас е интересна - представяме нашето мнение за музикалните теми, което може да се препокрие или да бъде различно от това на читателите, което пък ще доведе и до дискусия, каквато е и нашата цел.
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.