"Успехът на..." (2): "Великолепният век"

Здравейте, приятели! Днес е 28 март (събота), а това означава, че е време за второто издание от новата пролетна рубрика на СЕРИАЛИ в България "Успехът
на..."! През изминалата седмица, в първия ѝ брой, припомняме, че разгледахме успеха на първия излъчен у нас турски сериал "1001 нощ" и заключихме, че където и да е стартирал, постига невероятен успех, дори и в далечна Южна Америка! А сега е време да преминем към тазседмичното издание на "Успехът на...", в което ще представим успеха на най-успешната турска историческа мелодрама "Великолепният век" (Muhtesem Yuyzil)!

"Великолепният век" стартира в южната ни съседка на 5 януари 2011 г. по турската телевизия ShowTV, като се излъчва всяка сряда вечер след 20.00 часа. С първата си серия историческата мелодрама постига отличен резултат - 2 място и 10.90% рейтинг. По-гледана от премиерата му е единствено поредната серия на в последствие провалилата се и спряла комедийна драма "Деца душмани" (Cocuklar Duymasin) на ATV. Изправя се и срещу пореден епизод от поредицата "Незабравима" (Unutulmaz) също на ATV, който се класира на 3 място, но с далеч по-малък процент рейтинг от този на първия на "Великолепният век" - 6.30%. С втората си серия обаче историческата сага се възкачва на първото място с рекордния рейтинг от 15.30% и оставя след себе си конкурентите си тогава "Деца душмани" (2 място) и "Незабравима" (8 място). С първите си няколко епизода "Великолепният век" освен огромен зрителски интерес, предизвиква и бум и голямо противоречие в обществото, като дори биват организирани протести пред офисите на телевизия ShowTV против сериала, тъй като според протестиращите тогава реалната личност на султан Сюлейман, която е екранизирана в сериала, бива представян по непристоен и недействителен начин на женкар. Доводите им стигат дори в парламента, където в един момент от народните представители в Турция се гласува дали "Великолепният век" да продължи излъчването си. В крайна сметка предложението не се приема и сагата продължава всяка сряда вечер да жъне успех след успех. С началото на втория си сезон през есента на 2011 г. мелодрамата премества позиционирането си от ShowTV в StarTV, изправяйки се директно срещу друг голям хит - "Север-Юг" (Kuzey Guney), който обаче безапелационно побеждава и запазва лидерското си място. С началото на четвъртия си сезон през септември 2013 г. "Великолепният век" се изправя срещу голяма конкуренция - "Мръсната седморка" (Pis Yedili) на ShowTV, "Милост" (Merhamet) на KanalD и "90-те години" (Doksalnar) на ATV, които се нареждат съответно на 2, 4 и 6 място и естествено - не успяват да победят историческата поредица на StarTV, която продължава да държи първото място. С големия си финал на 11 юни 2014 г. "Великолепният век" за последен път отнася всичко след себе си, изправяйки се срещу хитовете "Дикмен в Анкара" (Ankara'nin Dikmeni) на KanalD, "Черни пари за любов" (Kara Para Ask) на ATV и "Бележник" (Not Defteri) на FOX, които се нареждат съответно на 2, 4 и 7 място и за последен път биват поразени от историческия феномен на StarTV! Така стигаме до изводите, че "Великолепният век" постига невероятен успех в родината си, но какво следва от там нататък...?

В България "Великолепният век" прави премиерата си на 12 септември 2012 г. по ТВ7, като също постига невероятен успех с премиерата си и за първи път превръща тогава процъфтяващия нов национален канал в най-гледаната телевизия в България. Със следващите си епизоди високите резултати продължават, като те побеждават по рейтинг изданията на "VIP Brother 2012" на НоваТВ новия и току-що стартирал тогава български сериал на БТВ "Къде е Маги?", които по данни на ГАРБ тогава се нареждат съответно на 2 и 3 място, а сериите от историческата драма на ТВ7 - на 1. Най-гледаната тогава медия БТВ обаче не може да остави нещата така и на мястото на българския си сериал "Къде е Маги?" вади тежката артилерия в лицето на най-гледания турски сериал у нас за 2012 г. "Пепел от рози", с който отново си възвръща лидерската позиция и побеждава хита "Великолепният век", който вече заема второто място. С времето обаче и изданията на "VIP Brother 2012" на НоваТВ го минава по рейтинг и така историческата сага за любовта между султан Сюлейман и робинята Хюррем вече е на третото място по гледаемост в България. Първият сезон се състои от 53 епизода в български вариант, като вторият започва веднага след него в края на ноември 2012 г. Той съдържа 92 серии в български вариант и приключва в средата на август 2013 г. Следва близо двумесечна пауза до началото на третия сезон у нас, който стартира в началото на октомври 2013 г. и приключва в началото на април 2014 г. Веднага след него започва последният четвърти сезон, който обаче все още не е довършен заради влошеното от лятото на миналата година финансово състояние на ТВ7, като все още не се знае кога и дали изобщо "Великолепният век" ще покаже финалните си серии в България. Стигаме до изводите, че с първите си епизоди историческата мелодрама у нас постига невероятен успех и се радва на огромен интерес от страна на зрителите, но след това рейтингите постепенно започват да падат и така "Великолепният век" се превръща в една от многото поредици, излъчени в България, които са със среден рейтинг и успехът им не е от най-големите. 

А сега идва ред на най-интересната част от днешното издание - успехът на сериала, който разглеждаме днес - "Великолепният век", по света! Най-успешната турска историческа мелодрама към момента е продадена и излъчена в близо 60 държави, като поредицата завладя Европа във Франция, Испания, Италия, Литва, Македония, България, Румъния, Сърбия, Гърция и Украйна; Азия в Китай, Русия, Дубай, Ирак, Иран, Израел, Катар, Казахстан, Молдова, Пакистан и Саудитска Арабия; Северна Америка в САЩ; Африка в Либия, Сомалия и Судан. Ще се спрем обаче на успеха на "Великолепният век" в САЩ! Там поредицата стартира на 1 юли миналата година по испанскоговорящата телевизия MundoFOX в Пуерто Рико, излъчвала допреди това предимно теленовели и новини. Със старта си мелодрамата, която там се позиционира под името "Сюлейман - великият султан" (Suleiman, El Gran Sultan) постига невероятни резултатите, превръщайки сe в безапелационен лидер по гледаемост с цели 3.6% рейтинг, измествайки досегашните лидери "Грозната Бети" и бразилски ссериал, привличайки над 250 000 зрители по данни на пийпълметричната компания, която измерва рейтингите там - Nielsen. Сагата се излъчва подобно като тези у нас - всяка делнична вечер в най-гледаното време след 20.00 часа. Съвсем скоро по MundoFOX ще бъде показан големият финал на "Сюлейман - великият султан", който се очаква да счупи всички рекорди по гледаемост. След него излъчване започва провалилата се в родината си, но успяла навсякъде по света историческа мелодрама с участието на Къванч Татлъту и Фарах Зейнеб Абдлуллах - "Кърт Сеит и Шура" (Kurt Seyit ve Sura), която там ще се позиционира под името "Шура и Кърт - любов по време на война" (Sura&Seyit - amor en guerra), която също се очаква да постигне рекорден интерес.

След като разгледахме успеха на "Великолепният век" в родината си Турция, у нас в България и по света, но най-вече в САЩ, стигаме до изводите, че и този турски сериал е един от все още малкото, които са завладяли цял свят повече от успешно. Именно и заради това историята за любовта между най-великия султан в историята на Османската империя - Сюлейман великолепни и робинята, превърнала се в султанка - Хюррем, е най-продаваният турски сериал на международния пазар, с което цялата ни южна съседка се гордее и се радва. "Великолепният век" предстои да покорява още милиони зрителски сърца по света, тъй като продуцентите му, занимаващи се с продажбите му по света, заканват, че едва сега започва феноменът и грандиозният успех на поредицата!
_________________________________________________________________________________

E, приятели, това беше всичко от второто издание на новата ни пролетна рубрика "Успехът на..."! Очаквайте ни отново следващата събота, 4 април, а дотогава очакваме Вашите предложения за това на кои други турски сериали да разгледаме успеха в следващите броеве на поредицата! 

11 коментара:

Анонимен каза...

Много често се случва сериалите да сменят позиционирането си от една турска телевизия в друга. Защо се случва така?

Анонимен каза...

Публикувайте такава статия за Съла и Милост,в България Милост беше много гледан за пазлика от Турция,може и в други страни да е имал успех какъвто имаше у нас

Анонимен каза...

Здравейте ще помоля да има рубрика за Завръщане,Милост,Прилив и отлив,Нарекох те Фериа,Сезони на любовта.Моля кажете кои от изброените да очаквам.

Анонимен каза...

Аз ще дам предложение за Милосърдие това беше най-хубавия сериал.

Анонимен каза...

Имам желание да прочета за Сезони на любовта и Съла.

Анонимен каза...

Харесва ми новата Ви рубрика,моето предложение е Завръщане и Огледален свят.

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
И ние нямаме представа защо се случва, най-вероятно става въпрос за отношения между продуценти и телевизия, друга причина не би трябвало да има.
Леки и успешни дни! :)

До 2 коментар:
Здравейте,
За "Завръщане" статия ще има, това обещахме още миналата седмица, но за "Милост" няма как - излъчил се е в доста малко страни за момента (към три), а и в Турция постигна провал.
Леки и успешни дни! :)

До 3 коментар:
Здравейте,
От всички изброени от Вас засега сме предвидили единствено статии, посветени на успехите на "Завръщане" и "Огледален свят".
Леки и успешни дни! :)

До 4 коментар:
Здравейте,
Благодарим за предложението, но за съжаление "Милост" към момента е излъчен в доста малко страни, а и в родината си Турция постигна провал и съответно няма как да посветим цяло едно издание на успеха на този сериал.
Леки и успешни дни! :)

До 5 коментар:
Здравейте,
За "Завръщане" ще има още следващата събота, но за "Сезони на любовта" не обещаваме нищо.
Леки и успешни дни! :)

До 6 коментар:
Здравейте,
Радваме се, че рубриката ни Ви харесва. Очаквайте съвсем скоро реализацията на Вашите предложения!
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Забраненият плод i пепел от рози

Анонимен каза...

Добър ден, тъй като сте на тема "Великолепният век" да питам в България ще бъде ли довършен до край има ли информация, или остава не завършен? Имате ли някакви новини от ТВ 7 дали смятат да го пускат до края?? остана малко до края

Анонимен каза...

Малката булка.

Малката булка каза...

Защо само турски????

Предоставено от Blogger.