Йойкю Карайел: "Ако не бях актриса щях да съм певица"

декември 18, 2014
Здравейте, приятели! Днес, 18 декември (четвъртък), публикуваме последното за настоящата 2014 г. интервю от рубриката ни, в която
всеки четвъртък Ви запознаваме отблизо с живота на любимите Ви турски актьори и актриси. Седем месеца след старта ѝ е време да поставим края ѝ с 34 последно интервю, но само за годината. Тя се завръща още с началото на януари, отново всеки четвъртък. Време е да започваме!
Тя е Йойкю Карайел и е родена не кога да е, а навръх новата година - 1 януари 1990 г., в един от най-големите турски градове Истанбул. В момента е на 24 години, зодия козирог. Още малка започва да проявява интерес към актьорското майсторство и на 17 години се записва в истанбулския университетски театър. Първите си крачки в телевизионната кино-индустрия прави обаче през 2011 г., когато взема участие във филмовата продукция "Güzel Şeyler Bizim Tarafta", за която през същата година печели цели две награди от престижни телевизионни класации. Голямата популярност обаче я спохожда по-късно през 2011 г., когато в Турция започва един от най-успешните турски сериали на всички времена - "Север-Юг" (Kuzey Guney), в който си партнира с мега-звездата Къванч Татлъту и който бе излъчен в България преди няколко месеца по БТВ. Но да преминем към интервюто! 

Как сте в последно време? 
Честно казано, много ми е скучно. Напоследък работя само по "Север-Юг", от сутрин до вечер съм на снимки и не ми остава време и енергия за нищо друго. Много съм уморена, но ще се справя. 

И все пак - доставя ли Ви удоволствие работата Ви?
О, естествено. Мислите ли, че ако не я харесвах щях да я работя?! Човек трябва да върши всичко с желание, независимо дали професия, домакински задължения и т. н., само така те ще бъдат сполучливи. Факт е, че актьорството е много тежка и натоварена професия, но пък удовлетворението след постигнатия резултат е огромно и само то компенсира всички останали странични лоши черти. 

Какво мислите за турската журналистката?
Като цяло не ѝ се доверявам много, надявам се да не се обидите от това. Като цяло репортерите и журналистите тук са кръвожадни за интрига и скандал като вълци, естествено с някои изключения. Затова и не давам много интервюта и не споделям много неща с тях, защото всичко може да се цитира по такъв начин, че сериозно да се преиначи. 

Как минава един Ваш ден?
Ако съм на снимки си лягам много рано, за да мога да стане в 03.00-04.00 часа сутринта, а след това цял ден съм на снимки. Но ако съм в почивка, то си лягам нормално и след това цял ден си почивам и гледам да отделя време за себе си и близките ми. 

Какво е чувството да работите с мега-звезда като Къванч Татлъту?
Първоначално бях много притеснена и разтревожена, защото за първи път изигравам роля в сериал, а в случая първият ми екранен партньор беше именно той и това беше голям залък за новопрохождаща на екрана актриса. Въпреки това смятам, че се справих, с Къванч се разбираме чудесно, той е голям професионалист и е внимателен и съобразителен с всички, което до голяма степен улеснява работата ни.

Играла сте и в театрални постановки, и в телевизионни продукции - кои Ви допадат повече?
Определено страстта ми е по-голяма към театъра, все пак именно на сцената започна моята актьорска кариера. Предпочитам го и заради това, защото работният процес е много по-лек и спокоен, отколкото в телевизионни продукции, като филми и сериали. От друга страна на сцената можеш да предадеш енергията и чувствата си на публиката, докато чрез телевизора това няма как да се случи. 

Учила сте за актриса и в чужбина, как Ви се отрази това? 
Да, следвах актьорско майсторство в елитен университет в Лондон, но определено не се чувствах комфортно там, беше ми много трудно да науча английския, а пък да го използвам и в примерните пиеси ми беше направо невъзможно. Като цяло именно това беше най-голямата ми пречка, но въпреки това научих доста важни и ценни неща. 

Какво правите, за да не бъдете омаскарена и злепоставена от жълтите медии и хората, които не Ви харесват?
Както споделих и преди малко, опитвам се да личния си живот, спомени, преживявания и т. н. далеч от медийното пространство и може би така успявам да си създам щит от горе-изброените от Вас фактори. А и хубавото е, че освен това имам и голямо и силно развито чувство за самосъхранение, което също ме предпазва от недоброжелатели. 

Какво е Вашето хоби?
През свободното си време обожавам да плувам. Именно и заради това любимият ми сезон е лятото, защото тогава мога да прекарвам колкото си време поискам на плажа. През студените месеци естествено посещавам закрити басейни, но да плуваш в море е наистина уникално и несравнимо. Обожавам гмуркането, обичам да прекарвам свободното си време във и под водата. Даже имам редица награди от състезания и съм много горда с тях.

Ако не бяхте актриса с какво щяхте да се занимавате?
Определено щях да стана певица. Смятам, че имам нужните качество за това, но за съжаление не съм развила и усъвършенствала възможностите си. Малцината, които са ме чували да пея, са ми казвали, че съм като нешлифован диамант. За съжаление в момента нямам време да се отдам на тази си мечта и съм изцяло погълната от телевизионните си ангажименти. Смятам обаче, когато ми се отвори възможност, да започна да се развивам и в музикалната среда. 

Забележка: интервюто е взето по време на снимките на "Север-Юг"!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.