"Музиката от турските сериали" (19): "1001 нощ"

Здравейте, приятели! Днес, 17 декември (сряда), публикуваме финалното за втория сезон на рубриката "Музиката от турските сериали" издание!
В него предстои да разгледаме музикалните теми не от последния, да се надяваме да няма такъв, а от първия за България турски сериал, а именно приказката за Шехерезада и Онур - "1001 нощ"! Време е да започне четиринадесетото финално за сезона и деветнадесетото подред издание от "Музиката от турските сериали"!

И така, започваме както обикновено със заглавната музикална тема в третия най-харесван турски сериал, излъчван някога у нас - "1001 нощ" (Binbir Gece)! Тя започва повече от неочаквано и рязко, като главната тема в нея също започва много бързо след началото. Първоначално звучат само инструменти от групите на духовите и ударните, които придават аристократизъм и великолепие на мелодията. Малко по-късно обаче се включва и друг инструмент, който се превръща в главен - струнен, и то цигулка, която придава вече познатото ни от предишните издания на "Музиката от турските сериали" задължително балканско звучене. Впоследствие цигулката спира да звучи и на нейния "трон", ако можем да го наречем така, се възкачват отново ударните и духовите инструменти, чрез които отново темата придобива аристократичен и внушителен характер, който кара слушателите да си представят нещо голямо и тържествено, точно като например танцов дворцов бал. Мелодията излъчва изключително голяма класа, което наблюдаваме за първи път при такава от всички броеве на рубриката досега. И това не е случайно - все пак тя звучи в един от най-добрите турски сериали изобщо. Не бива да забравяме и факта, че неин композитор и създател е не кой да е, а любимият Кърач, с чийто други известни произведения, звучащи в мелодрами, вече се запознахме. На края на темата напрежението изведнъж, неочаквано и рязко, започва да се покачва чрез звученето и изсвирването на постепенно по-високи и по-високи тонове. Както се очакваше, тя също приключва рязко и неочаквано, както и започва. Както вече разбрахте, заглавната музикална тема в "1001 нощ" излъчва аристократизъм, класа, великолепие, тържественост и пищност, което кара слушателя да съпреживее драматичните съдби и истории в сериала. Можете да я чуете от тук!

Като цяло "1001 нощ" не е сред най-богатите на музикални теми сериали, но пък за сметка на това малкото такива са изключително интересни, различни и оригинални от другите. Именно заради това следващата мелодия, звучаща често в мелодрамата с участието на Бергюзар Корел и Халит Ергенч, е почти еднаква с тази, която представихме преди малко, но пък за сметка на това звученето ѝ е много по-различно, а и са добавени нови елементи в нея. Първото, което трябва да уточним за нея е, че през по-голямата си част тя се изпълнява единствено от... китара. Освен това тя е много по-бавна от заглавната, което следователно я прави и много по-лирично и чувствено звучаща, като тук това великолепие, тържественост и магия липсват, но за сметка на това присъства странното чувство за нещо недовършено, което пък създава у слушателя усещането за странна празнота. Впоследствие обаче се включва меден духов инструмент, който създава традиционното балканско звучене и който прави темата по-турско звучаща. След това обаче той спира да звучи и кулминацията на мелодията звучи съвсем като предната първа част. Можете да я чуете от тук!

Е, приятели, това беше всичко от "Музиката от турските сериали" за този сезон! През изминалите точно 3 месеца, от 17 септември до сега, 17 декември, представихме музикалните теми на 14 от най-известните турски сериали, във втория сезон на рубриката, докосваща най-много сърцата Ви, която всяка сряда Ви потапяше в необятния свят на вълшебната музика от турските мелодрами. Можете да си припомните всички общо 19 броеве на поредицата чрез архива ѝ от тук, както и да давате Вашите предложения за това мелодиите от кои сериали да разгледаме в следващия трети сезон на "Музиката от турските сериали"! Благодарим Ви, че бяхте с нас!

1 коментар:

Анонимен каза...

Здравейте, много ви благодаря, че публикувахте музиката от турските сериали на един от любимите ми сериали 1001 нощ.
Наистина този сериал е с много хубави балади, но искам да ви попитам в няколко от кадрите когато дават главните герои ОНУР И ШЕХЕРЕЗАДА пускат заглавната музика на сериала но като съпровод от бузуки като че ли все едно като гръцки вариант и много ми харесва. Искам да попитам от къде мога да си я намеря в този вариант.
Бъдете все така най-добрите както до сега.
Весели празници !

Предоставено от Blogger.