"Музиката от турските сериали" (18): "Север-Юг"


Здравейте, приятели! Сряда е, 10 декември, а това означава, че днес за предпоследен тринадесети път този сезон ще Ви отведем в необятния свят
на музиката от турските сериали в едноименната ни рубрика! В тринадесетото за сезона и осемнадесето подред издание на поредицата ще Ви запознаем отблизо с музикалните теми в най-гледания сериал у нас за настоящата и вече отиващата си 2014 година - "Север-Юг"!

И така, както обикновено започваме със заглавната музикална тема в хитовата продукция с участието на звезди като Къванч Татлъту, Буура Гюлсой, Зерин Текиндор, Йойкю Карайел и Мерве Болуур. Ще започнем с това, че тя е изключително интересна и много различна от всички други седемнадесет, които разгледахме до този момент. Самата тя започва неочаквано и рязко, като първоначално звучат главно ударен инструмент и като за фон - меден духов. След това обаче се включва още един духов, с което той измества от главната позиция ударния. Наблюдава се и плавно и бавно, но сигурно покачване на напрежението, което пък е типично за тези мелодии. По това време, ако човек не знае, че слуша саундтрака от турски сериал, изобщо не би си помислил, че той е южно-съседски. След рязкото включване на първия за темата струнен инструмент, за по-запознатия слушател вече е ясно, че слуша мелодия от Балканския полуостров, като до голяма степен обаче би се заблудил, че става въпрос за гръцка музика. С включването на този инстумент напрежението достига своята първа връхна кулминационна точка, но същевременно с това започва нова, при която обаче то се разлива неочаквано и изненадващо. Тогава мелодията става по-спокойна и лирична, но въпреки това все още се наблюдава онова странно и плавно покачване на напрежението, в тази част се включва и друг странен странен струнен инструмент с много висок тембър, който също придава драматичност и потайнственост на темата. Напрежението в тази част достига своя връх с включването на предния струнен и изобщо главен за темата инструмент, с което самата заглавна мелодия приключва. Както виждате, първоначално заглавната музикална тема в "Север-Юг" изобщо не прилича на турска, но естествено, южните ни съседи няма как да изневерят на традициите и емблемите си и включват вече така познатото ни балканско звучене. Можете да я чуете от тук!

Друга също толкова популярна тема от "Север-Юг" е коренно различна от предната - заглавната, която разгледахме преди малко. Тя е изключително лирична и е типична турска балада, бавна и плавна, успокояваща душата. И тя като предните, които разгледахме в предишните издания на "Музиката от турските сериали", е до голяма степен приспивна и отпускаща. Така тя звучи по съвсем различен начин от типичния турски, като естествено обаче, това не е така до края ѝ, а към 40-та ѝ секунда тя придобива ясно изразен ритъм, с което и самото ѝ звучене се променя и става типично за южно-съседските мелодии и песни по-драматично, с по-голямо напрежение и т. н. В тази тема преобладават духовите, струнните и ударните инструменти, като тя най-често звучи по време на любовните, драматични и кулминационни моменти. Можете да я чуете от тук!

Е, приятели, това беше всичко от "Музиката от турските сериали" за тази седмица! Прочетохте предпоследното за сезона издание №13, а следващата сряда, 17 декември, предстои да публикуваме и последното - №14, в което сме Ви подготвили огромна изненада и "последното ще бъде първо". Какво означава това оставяме на Вас да разгадаете, а дотогава можете да си припомните предишните броеве на поредицата чрез архива ѝ от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.