"Любопитно" (12): най-дългите и най-късите турски сериали

Здравейте, приятели! Първата събота на месец декември е, а това означава, че днес за дванадесета поредна седмица предстои да разгледаме
изключително интересна и интригуваща тема в рубриката ни "Любопитно". Тазседмичната тема е посветена на най-дългите и най-късите сериали в историята на турския телевизионен ефир. Кои са най-дългите любими мелодрами и кои - най-късите, разбирате сега! 

За съжаление турските сериали с много епизоди са малко, тъй като затова са нужни неспиращи високи рейтинги и голям зрителски интерес. Кои са обаче най-дългите турски сериали

"Незабравка" (Unutma Beni) е може би най-дългият турски сериал в Турция. Той има вече осем сезона, като е излъчил над 1300 епизода, все още продължавайки излъчването си. Прави своята премиера по FOX през 2008 година, като се излъчва в следобедните часове, както е и сега. Закупен е в много малко страни, където интересът изобщо не е голям. Някъде дори върви под името "Вечно незабравима". Сериалът не е закупен у нас може би заради многото епизоди. В "Незабравка" роля взимат Дидем Йозкавукчу, Осман Каракоч, Олчай Кавузлу, Бериван Дюзгюн и други. Можете да следите рейтингите му всеки понеделник в изданията на "Какво гледат в Турция?"! 

"Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi Pusu) е сериал, който съдържа близо 250 оригинални епизода. Разбира се, у нас не бе излъчена цялата продукция, която все още продължава и в Турция със своя рекорден 9 сезон. Определено ако бъдат излъчени всеки епизоди, които все още не се знае колко ще бъдат, криминалния сериал ще надхвърли 400 епизода и ще се превърне в един от най-дългите сериали. "Долината на вълците" е продаден в доста страни, където е безспорен хит. Започва в Турция през 2007 година по ShowTV. През 2009 година е преместен по StarTV, през 2011 продължава по ATV, а от тази есен се позиционира в ефира на KanalD. В България прави премиерата си през септември 2011 година, като се излъчва в полунощ, но не се радва на много висок интерес. Неджати Шашмаз, Раджи Шашмаз, Йозгю Намал, Селчук Йонтем и Сефа Зенгин са част от актьорския състав на сериала.

"Между два свята" (İki Dünya Arasında) е един от най-хубавите турски драматични сериали от режисьора Танер Тунч. В Турция вече са излъчени приблизително 400 оригинални епизода, излъчвайки се и до днес всяка делнична вечер. Стартира по Samanyolu TV, където продължава и до днес, като това определено е един от най-добрите турски сериали на телевизията. Започва през 2012 година. В други страни почти не е закупуван, тъй като сериал на Samanyolu TV много рядко може да се срещне в някоя чуждестранна страна. Актьорите в сериала, които взимат участие, са Инач Йомер Бенлиолу, Мелтем Дао, Севинч Кюмаш, Ахмет Бозкюш Филиз Кая, Баръш Джандоан и други. 

"Прости ми" (Beni Affet) също е един от най-дългите турски сериали. Към момента той все още се излъчва, като броят на епизодите му вече надвишава 650, побрани в 4 сезона. Закупен е в България от НоваТВ, като преди време плъзна слух за започването му, който беше фалшив. Това е една семейна драма, която започва излъчването си по StarTV, където все още продължава. Същата година се премества по ShowTV и само година по-късно отново се завръща по StarTV. Продаден е в няколко страни, в които може да се срещне под името "От теб искам прошка", а някъде дори и като "Дай ми прошка". В актьорския състав се сериала се включват почти непознати за българската публика актьори като Несрет Шенай, Улвие Караджа, Гайе Тургут, Мерт Алтънъшък, Йотюкен Хюзмюзлю и други. В момента той се радва на изключително голям интерес в южната ни съседка, който можете да следите всеки понеделник в изданията на "Какво гледат в Турция?".

"Морска звезда" (Deniz Yıldızı) е един от най-дългите сериали в Турция. Към момента той е излъчил над 1100 оригинални турски епизода. Една серия от сериала е с продължителност от около 50 минути. В България са излъчени малко над 130 български епизода и малко над 220 турски. Това е един от най-харесваните турски сериали не само в България, но и в Турция, като не винаги се радва на интерес, но все пак такъв определено има такъв. Започва в Турция през 2009 година, като и до ден днешен се излъчва и то вече близо пет години. Започва по FOX, но от тази есен се премества в ефира на StarTV. Продаден е в няколко страни, но не във всяка е продължен, а причината най-вероятно е ниския рейтинг и наистина многото епизоди. В "Морска звезда" участие взимат Башак Акбай, Джемал Гюнен, Али Баркин, Ляле Башар и други.

"Опасни улици" (Arka Sokaklar) безспорно е най-дългият турски сериал излъчен у нас след "Листопад". Състои се от над 300 оригинални серии, като излъчването му и заснемането му продължават и в момента. В Турция сега върви 9 сезон от полицейската драма, която се превърна в изключителен хит навсякъде по света. У нас съвсем скоро ще бъде излъчен 7 сезон, като дотук са излъчени над 300 български серии и само 250 турски. Оригиналният превод на продукцията е "Задните улички", започвайки своето излъчване в Турция през 2006 г., а в България - през 2011. Продаден е в над 5 страни. "Опасни улици" започва по турския KanalD, като все още продължава да се излъчва по същата телевизия, радвайки се на огромен интерес. Част от актьорския състав включва Зафер Ергин, Йозгюр Озан, Шефкет Чорух, Гамзе Йозчелик и Уур Пекташ.

След като разгледахме най-дългите турски сериали, сега рязко сменяме темата и се отбиваме при най-късите турски сериали!

Като цяло късите турски сериали са били винаги с ниски рейтинги и именно това е била причината за малкия им брой епизоди. За съжаление и тези продукции са много повече от дългите, които разгледахме преди малко. И ако трябва да изброяваме всички, то цял ден няма да ни стигне. Сред по-новите сериали с много малко епизоди са "Любов" (A.S.K.) (13 епизодa), "Загуба" (Kayip) (18 епизода), "Завоевателят" (Fatih) (5 епизода), "Забрана" (9 епизода) и провалите от тази есен - "Моето име е Гюлтепе", "Вече ще те наричам Хиджран", "Реакцията", "Моят стар приятел", "Безопасност", "Крадец на сърца", "Трима приятели" и "Ах, Нериман". 

4 коментара:

Анонимен каза...

Виждам, че не правите разлика между Kurtlar Vadisi Pusu и само Kurtlar Vadisi. В България е излъчен целият сериал "Kurtlar Vadusi",който е 97 еп и е сниман 2003-2005, ето вижте http://tr.wikipedia.org/wiki/Kurtlar_Vadisi_%28dizi%29 . този сериал е излъчен целият в България по bTV (97 т, серии, 150 бг) . А другият KurtV.Pusu изобщо не е почвал в България. ;) Той е от 2007 - до днес продължава http://tr.wikipedia.org/wiki/Kurtlar_Vadisi_Pusu не обърквайте хората.

Анонимен каза...

Сериала (Kurtlar Vadisi Pusu) не е започвал изобщо в България, да така е ;)

Анонимен каза...

Да, понеже има 2 сериала с много близки имена единия Kurtlar Vadisi / Долината на вълците, а другият Kurtlar Vadisi Pusu и затова хората се объркват и ги сливат в един. В България се излъчи единствено сериала Kurtlar vadisi Долината на вълците - целият от начало до край, а другият Kurtlar vadisi pusu, който няма нищо общо с Kurtlar Vadisi не е излъчен.

Анонимен каза...

Но сайта си е ваш, вие разбирате и знаете повече, щом за вас няма разлика между тези два сериала Долината на вълците и Долината на вълците - капан (Kurtlar Vadisi and Kurtlar Vadisi Pusu, няма какво да кажа повече, но в България се излъчи само Долината на вълците, който е 97 турски епизода (160 бг ) :) 2003-2005 е сериала, койт се излъчи в България през 2011. Другия Д.вълците - капан не е започвал, и затова сигурно се бъркате, както и дее лека работа за напред, вие си разбирате повече, едва ли си оправите грешката.

Предоставено от Blogger.