"Любопитно" (9): актьорите, напуснали сериали

Събота е, а това означава, че днес за девета поредна седмица предстои да разгледаме интересна тема от света на турските сериали в рубриката
на най-добрия блог за сериали и теленовели у нас СЕРИАЛИ в България "Любопитно". След като представихме сериалния туризъм, малките актьори от турските сериали, успехът и провалът на турските поредици, двойките от турските мелодрами в реалния живот, смяната на телевизии, как се създава музиката от турските сериали, компаниите-производителки на турски продукции и България в турските саги, тази седмица е ред да го направим и с една също толкова интересна и любопитна тема, от която доста от Вас може би се интересуват, а именно кои са актьорите, напуснали сериали и какви са били причините за техните оттегляния. Време е да започваме!

Хазал Кая в "Огледален свят":
Напускането на младата надежда на турското кино и любимка на милиони зрители по света от най-харесвания турски сериал в България беше повече от скандално и неочаквано. Всички помнят трагичния финал на втория сезон от поредицата, когато точно на сватбата между Ферия и Емир, психично-болният Халил застреля един от тях. След излъчването на тази серия милионите зрители на поредицата в Турция се бунтуваха в социалните мрежи, че не искат да се разделят с нито един от любимите си герои. Когато обаче впоследствие разбраха, че застреляната и убитата е била Ферия, изпълнявана от Хазал Кая, те останаха втрещени и огорчени от решението на сценаристите. След това пък стана ясно, че чаровната брюнетка, която познаваме и от "Забраненият плод", сама е решила да се оттегли от успешния проект, защото е получила по-примамливо и изгодно предложение за участие в нова историческа мелодрама на конкурентна телевизия, която обаче претърпя пълен провал и бе свалена от ефир. За съжаление същата съдба последва и последният трети сезон на "Огледален свят", в който Чаатай Улусой не успя да спаси положението и така след само 9 показани серии поредицата спря окончателно, като причината за това е именно напускането на любимката на публиката Хазал Кая. И в крайна сметка правейки ретроспекция на събитията, нито новият трети сезон на "Огледален свят" успя въпреки новите си герои и име, нито новата историческа сага на напусналата Хазал. 

Мерием Узерли във "Великолепният век":
Това беше може би най-скандалното напускане на актриса от сериал в историята на турските сериали. Скандалът избухна миналото лято, когато стана ясно, че чаровната актриса с германски произход Мерием Узерли, чиято звезда изгря именно след участието ѝ в най-успешната турска историческа драма "Великолепният век", е напуснала без никакво предупреждение и напълно неочаквано за техническия екип на сериала екипът му. Впоследствие стана ясно, че Узерли се е върнала в Германия за неопределен период от време, като стана ясна и една от причините за напускането ѝ - твърде строгият и изтощителен работен режим на снимките на сериала, който тя цели три сезона протагонизира. Точно тогава продуцентите на мащабната продукция направиха изявление, в което заявиха, че ще търсят правата си в съда и ще изискват от Мерием изплащане на неустойките, важещи в договора ѝ, който все още не е бил изтекъл. След няколко седмици обаче Узерли сама обяви причината за напускането си, която до голяма степен не е била свръх-натовареният работен график. След като скандалът доста отшумя, тя сподели, че е напуснала екипа си, защото е разбрала, че е бременна. В крайна сметка доколкото сме запознати, след като са научили същинската причина за оттеглянето на Мерием, продуцентите са решили да не изискват от нея заплащане на неустойки. И все пак напускането на червенокосата красавица предизвика възмущение и недоволство у зрителите на поредицата, които така и не одобриха нейната заместничка Вахиде Гьордюм в последния четвърти сезон на "Великолепният век". В момента Мерием се радва и се грижи за малката си дъщеричка, като въпреки това в турското медийно пространство се носят упоритите слухове, че съвсем скоро отново ще гледаме Узерли на малкия екран в нова обещаваща поредица. Следете рубриката ни "Турските актьори 24/7" за повече подробности в следващите седмици! 

Вахиде Гьордюм в "Огледален свят": 
На най-харесвания турски сериал, излъчван в България, определено доста често му се налагаше да се разделя с хора от своя екип. Доста преди напускането на актрисата, изпълняваща главната героиня в поредицата - Хазал Кая, в края на първи сезон от екипа на обичаната от милиони по света зрители, се оттегли една от актрисите, изпълняващи главните второстепенни роли в хита - Вахиде Гьордюм, която изигра майката на Ферия (Хазал Кая). Причините за нейното напускане обаче бяха много по-различни от тези на предишните две нейни колежки, които разгледахме. За съжаление Гьордюм е била принудена да се раздели с колегите си заради сериозен здравословен проблем, който по-късно стана ясно, че е рак на гърдата. Хубавата новина обаче е, че вечно усмихнатата ветеранка в турското кино отново успя да се пребори с рака, като миналата година се завърна на екран в последния четвърти сезон на най-успешната историческа продукция "Великолепният век", който тя протагонизира, замествайки напусналата Мерием Узерли. Мнозина се бунтуваха, когато разбраха, че именно Вахиде ще замести любимката им, като дори в края на мелодрамата не успяха да я възприемат и обикнат. Но въпреки това мнозина се преклониха пред борбения и несломим дух на Гьордюм, която въпреки болестта си и недоволството на болшинството, успя безупречно да пресъздаде образа на новата Хюррем султан. 

Джанер Куртаран в "Листопад":
Напускането на един от актьорите, изпълняващи един от ключовите герои в най-успешната турска семейна драма за всички времена "Листопад", също беше повече от скандално и неочаквано. В нея актьорът изигра ролята на единствения син в семейството на Али Ръза и Хайрие Текин - Шевкет. Всъщност той не е напуснал, а е бил отстранен от екипа на поредицата, заради сериозна причина - приемането на наркотици. Дали заради това или не, Джанер постоянно е закъснявал за снимки и е бъркал и понякога съчинявал сам репликите си. Положението станало по-сериозно, когато той дори започвал да отсъства от снимачния процес, като точно тогава от екипа взели решението след цели 3 сезона да го отстранят от поредицата. Тогава пък Куртаран осмислил постъпките и поведението си и започнал да се лекува, за да се откаже и да прекрати големия си порок, попречил му да продължи да развива професионалната си кариера. На мястото на Джанер с началото на четвърти сезон се появи неговия заместник Хасан Кючукчетин ("Двама завинаги"), който така и не бе одобрен от зрителите. 

Махир Гюнширай в "Ифет": 
Това напускане на сериал от актьор пък бе може би най-мистериозното и покрито от всички останали. Махир Гюнширай изигра ролята на Али-Ихсан в хита, приключил вчера по Диема Фемили, "Ифет". За съжаление обаче не докрая, а до около финала на първия и всъщност много по-успешния от двата сезона на поредицата. Дълго време в турските медийни среди като причина за оттеглянето на ветерана в турското кино се спрягаха имената на неговите колеги и екранни партньори в "Ифет" Дениз Чакър и Ибрахим Челиккол. Според слуховете, двамата протагонисти, които по това време са имали реална връзка, постоянно са показвали чувствата си един към друг, независимо дали в свободното или в работното си време. Именно техните бурни взаимоотношения до голяма степен пречели на нормалния снимачен процес на поредицата, като заради това и Махир Гюнширай е бил принуден да напусне, защото средата на работа не е била нормална и професионална. Преди няколко седмици обаче читателите на СЕРИАЛИ в България разбраха, че не това е била причината за напускането на Гюнширай от "Ифет", като в свое интервю той заявява, че всъщност се е оттеглил заради тежкия работен и снимачен график. 

Гамзе Йозчелик в "Опасни улици":
През изминалото лято чаровната блондинка, позната у нас единствено чрез ролята си именно в една от най-успешните турски криминални поредици, напусна екипа на продукцията. Причина за това обаче не е била нито свръх натоварен работен график, нито здравословен проблем, нито такъв в отношенията си с колегите си. Гамзе Йозчелик се е оттеглила от екипа на "Опасни улици" поради причина, подобна на тази на Хазал Кая в "Огледален свят" - ново по-примамливо и изгодно предложение за участие в нов сериал, който стартира през есента на миналата година. Става въпрос за "Завоевателят" (Fatih), който се излъчваше всеки понеделник в ефира на KanalD - телевизията, излъчваща и "Опасни улици". За съжаление обаче новата историческа мелодрама, чийто актьорски състав бе изключително обещаващ и силен, постигна пълен провал и само след десет излъчени епизода бе свалена от ефир, след което Гамзе Йозчелик остана без участие в проект. Сега чаровната блондинка се е отдала на дълга професионална почивка и отсъствие от ефир. 

Небахат Чехре в "Черни пари за любов" и Джейда Атеш в "Отмъщението на змиите":
Това са две от най-скорошните и "пресни" напускания на актриси от сериали. Ветеранката в турското кино, която тази пролет взе участие в турския хит "Черни пари за любов" (Kara Para Ask), излъчващ в момента втория си сезон, който е с участието на Туба Бююкюстюн и Енгин Акюрек, го напусна в края на първия му сезон. Като главна причина за това свое оттегляне Небахат Чехре обяви, че не е била доволна от ролята си, която се е припокривала и с нейни предишни такива. По-скорошно обаче беше напускането на Джейда Атеш от новия хит тази есен на ShowTV "Отмъщението на змиите" (Yillanlarin Ocu). Причината за това нейно оттегляне е била сходна на тази на Небахат от "Черни пари за любов" - младата надежда на турското кино, позната у нас чрез ролята си в "Огледален свят", не е била удовлетворена от персонажа си в мелодрамата. 

1 коментар:

Анонимен каза...

И добавям - Мине Тугай напуснала сериала Medcezir (Прилив и отлив) след края на първи сезон, и Еркан Петеккая и Фарах Зейнеп Абдуллах напуснали "Времето лети" след края на втори сезон.

Предоставено от Blogger.