"Любопитно" (7): компаниите-производителки

ноември 01, 2014
След като разгледахме няколко изключително интересни теми, които със сигурност поне малко са Ви заинтригували, то и днес няма да скучаете,
защото отново сме Ви подготвили едно интересно и любопитно издание на "Любопитно". Днес ще обърнем внимание на компаниите-производителки, които постоянно създават нови и нови турски сериали. В България има много познати такива, но има и такива, които все още не сме гледали. Ние специално ще обърнем внимание на по-известните компании-производителки, чиито сериали гледаме почти всеки сезон. 

Една от най-популярните и най-предпочитани компании за производство на турски сериали в Турция е "Ай Япъм" (Ay Yapim). Тя започва да създава турските сериали от 2005 година досега, като сериалите на тази компания са винаги драматични или криминални. Едно от нещата, с които човек свързва тази компания, е че нейните сериали винаги са с тъжен край и завършват трагично – със смъртта на един от главните герои. Но пък и като марка, и като гаранция за успешна продукция, Ай Япъм е по-предпочитаната компания на пазара. Към момента компанията продължава съществуването си, създава изключително хитови и гледани сериали и е една от най-предпочитаните компании-производителки. У нас сериали на Ай Япъм са "Листопад" (Yaprak Dokumu), "Двама завинаги" (Menekse ile Halil), "Забраненият плод" (Ask-i Memnu), "Млечният път" (Samanyolu), "Мелодията на сърцето" (Dudaktan Kalbe) и "Север-Юг" (Kuzey Guney), "Езел" (Ezel). Скоро предстои да видим и "Приливи и отливи" (Medcezir), който също е на тази компания. 

Втората изключително популярна и позната на всички компания, е “Т.M.C. Production. Тя започва да създава сериали много преди "Ай Япъм" и те определено са едни от най-успешните. Именно тази компания изгря за първи път в България, когато по НоваТВ започна излъчването на първия турски сериал у нас "1001 нощ" (Binbir Gece). Сериалите на T.M.C. са изключително популярни в цял свят и се радват на огромна гледаемост. Компанията разчита най-вече на музиките на Кърач и Гарбийели и те почти винаги звучат единствено в сериалите на T.M.C. Не само "1001 нощ" на тази компания е излъчен в България, факт е, че сериалът "Любов и наказание" (Ask ve Ceza) разбил рейтинга на Диема Фемили, също е на тази компания и благодарение на огромния му успех у нас, в момента Диема Фемили залага единствено на турски сериали в късния си prime-time, а и не само. "Момичето, което обичах" (Bir Cocuk Sevdim) също е на T.M.C., както и "Златната клетка" (Bicak Sirti) излъчен у нас по БТВ.  Съвсем скоро у нас предстои да гледаме "Татар Рамазан" (Tarar Ramazan), който също е на T.M.C. production. А в момента можете да гледате "Памуковата принцеса", "Готова на всичко" и "Истанбулска приказка" по Диема Фемили - сериали също на T.M.C. production.

Продължаваме напред и преминаваме към третата изключително популярна компания-производителка на турски сериали - MedYapim. Може би от тази компания не са излъчени много сериали у нас, но въпреки това излъчените са едни от най-успешните и най-гледаните. Тя също съществува от много години и с времето се е утвърдила като успешна и предпочитана компания, произвеждаща турски продукции. Фирмата използва музиката на най-различни популярни турски певци, като тя също е доста вълнуваща като тази на Кърач и Тойгар Ъшъклъ. У нас става изключително популярна, след като именно тя е производителката на най-обичания и харесван турски сериал в България "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum), който се излъчи по БТВ. Миналата година Диема Фемили пък излъчи "Опасна красота" (Eve Dusen Yildirim), който също е на тази компания, но не е сред най-успешните сериали и в Турция, и в България. Именно на MedYapim е възложена задачата да създаде турския римейк на американския бестселър "Отчаяни съпруги" (Desperate Housewives) - "Другите отчаяни съпруги" (Umutsuz Ev Kadinlari). Миналата година компанията създаде и своя може би най-голям провал - "Завоевателят" (Fatih), който доста бързо беше свален от ефир заради ниски рейтинги. А тази година MedYapim е производителка на "Войната на розите" (Gullerin Savasi) на KanalD, който най-вероятно догодина ще видим и у нас.

Компаниите-производителки съвсем не свършват дотук. Продължаваме с четвъртата компания, на която сме гледали доста сериали у нас - TIMS Production. Собственикът на тази компания е Тимур Савджъ, за който сме чували като режисьор на доста турски продукции. Музиката на тази компания също се взима от най-различни певци, с които тя сключва договор. Популярни сред тях са младежката група "Pinhani", за която Ви разказахме в миналото издание на "Любопитно". Техните песни се въртяха в епизодите на най-обичания младежки турски сериал "Мечтатели" (Kavak Yelleri), който у нас се излъчи с огромна популярност по БТВ. Сериал на TIMS, който се превърна в истинска сензация и удари небето по рейтинги, е най-успешният исторически турски хит "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil), който се излъчи и у нас също с висок рейтинг. В България сериали на тази компания са и "Ангели-пазители" (Melekler Korusun), който се излъчи по БТВ, но остана незавършен, "Малки тайни" (Kucuk Sirlar), който не беше възприет добре от родните зрители и постигна ниски рейтинги в ефира на БТВ. Съвсем скоро в България предстои да гледаме нови два сериала на TIMS Production - "Чучулигата" (Calikusu) с Фахрие Евджен ("Листопад") и Бурак Йозчивит ("Малки тайни") и "Мълчаливите" (Suskunlar) с Мурат Йълдъръм "("Гордата Аси", "Любов и наказание") и Аслъ Енвер ("Мечтатели").

Следва петата компания производителка, която също е не малко популярна у нас и по света, а именно Gold Film Yapim. У нас сме гледали много сериали именно на тази компания, която съществува и прави сериали от много години. Тя също използва музиките на Кърач и Гарбийели, като сериалите на тази медия могат да се нарекат повече от успешни. Един от първите и доста успешни сериали на Gold Film е "Голямата лъжа" (Buyuk Yalan), който сме гледали у нас по Диема Фемили. След него компанията се заема със създаването на поредицата "Късчета живот" (Candan Ote), който у нас сме гледали по БТВ, но той остава почти незапомнен. Следва "Юнски нощи" (Haziran Gecesi), който е закупен у нас и който събира някои от най-популярните турски актьори на едно място. След това идва ред на неуспешния сериал "Съдба" (Kader) с Йозджан Дениз, който също не се задържа дълго на екран заради ниски рейтинги. На Gold Film у нас сме гледали и сериалът "Цената на славата" (Sohret), който се радваше на стабилен рейтинг. Идва обаче времето, когато компанията се заема с произвеждането на сериала-хит в Турция - "Изоставено сърце" (Vazgec Gonlum). Може би малко преувеличихме, като казахме хит, тъй като той излъчва само два сезона и 47 епизода, но въпреки това се радва на висок интерес. Диема Фемили излъчва и "Да върнеш времето назад" (Annem), и "Любов назаем" (Son Bahar) на Gold Film Yapim, като втория се радва на значително по-висок интерес. След това създават "Цената на живота" (Omre Bedel), който БТВ излъчи у нас, но той постигна ниски рейтинги. След "Цената на живота" следват няколко нискорейтингови и кратки сериали, които няма да се излъчат у нас като "Лъжовна пролет" (Son Bahar), "Не мога без теб" (Senziz Olmaz) и др. GOLD Film също е доста предпочитана марка на пазара и всяка година компанията създава нови и нови продукции. В момента по Диема Фемили се излъчва "Ифет" (Iffet), който е именно на тази компания, а заместникът на "Ифет", започващ от 17 ноември (понеделник) - "Дила" (Dila Hanim), също е на Gold Film. 

Продължаваме изданието на "Любопотно" с шестата компания-производителка - Sis Yapim. Тя е една компания, която започва да създава сериали след 2000 година, като много рядко използва музиката на Кърач. На тази компания у нас са излъчени няколко сериала, някои от които са се установили като доста успешни. Първият турски сериал на Sis Yapim, който започва в България е "Гордата Аси" (Asi) с участието на Туба Бююкюстюн и Мурат Йълдъръм. Сериалът се излъчва по НоваТВ и постига зашеметяващо високи рейтинги. След него втория турски сериал на тази компания е "Пламакът на сърцето" (Yol Arkadasim), също излъчен по НоваТВ. "Щастливи заедно" (Aska Surgun) и "Огнено сърце" (Gonulcelen) са следващите два сериала на Sis Yapim, излъчени у нас и радващи се на висок успех (най-вече втория). 

Други компании освен тези шест, на които са излъчени най-много сериали у нас, са не толкова популярни, но все пак са познати на родната публика. Една от тях е Avsar Film, която е създадена още през 1984 година и е собственост на Шюкрю Авшар. У нас тази компания е позната от сериалите "Сезони на любовта" (Lale Devri), излъчен по Диема Фемили и "Черната роза" (Karagul), който е излъчен у нас по ТВ7 с ниски рейтинги, а в Турция е най-гледания турски сериал за 2014 г. След време е възможно да видим и "Днешните домове" (Bugunun Saraylisi), който е на тази компания, а Диема Фемили скоро ще започне да излъчва и "Земя, небе, любов" (Yer Gok Ask), който е закупен у нас, заедно със "Сезони на любовта".

Друга компания-производителка, която ще видим е "Limon Yapim". Тя е създадена през 1993 година и е собственост на Хайри Аслан. Въпреки, че е създала доста сериали, у нас тази компания е позната единствено от сериала "Пътищата на съдбата" (Yanik Koza), излъчен преди години в ефира на БТВ. В Турция обаче е създала сериали като "Tovbeler Tovbesi" (ATV), "Бебешка топлина" (Bebek Isi) (ShowTV), "Мечти и надежди" (Dusler ve Umutlar) (FOX) и др., като последните два са спрени поради ниски рейтинги. Следващият месец по KanalD ще стартира "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel), който също ще е на "Limon Yapim".

Освен всички тези 8 самостоятелни компании, KanalD е единствената турска телевизия, която притежава собствена такава, с която произвежда някои от сериалите, а тя е "D Productions". Половината от сериалите на KanalD са именно производство на тази компания. У нас сериали на "D Productions" са "Малки жени" (Kucuk Kadinlar), "Перла" (Gumus), "Времето лети" (Oyle Bir Gecer Zaman Ki) и "Ангел пазител" (Genco). Съвсем скоро предстои да видим и "Изгубеният град" (Kayip Sehir) с Гьокче Бахадър, който също е на "D Productions".

Е, приятели, приключи днешното издание на "Любопитно" и се надяваме то да Ви е било наистина интересно. Видяхме 9 компании-производителки на турски сериали, ще се радваме в коментарите под статията да споделите и коя е Вашата любима компания, чиито сериали най-много харесвате! Очаквайте ни отново следващата събота, 8 ноември!

2 коментара:

Анонимен каза...

Много ми хареса статията,научих интересни неща.С нетърпение чакам следващата.

Анонимен каза...

Справедливостта на кара също е на ал япим, а не сте го споменали? По каква причина, не Ви харесва? или ?

Предоставено от Blogger.