"Две противоположности" (7): Мехмет Чевик

Здравейте, приятели! Днес е 31 октомври (петък), последния ден от настоящия втори есенен месец, зимата с всеки изминал ден наближава
все повече и повече, време е за седмото подред издание от рубриката ни "Две противоположности"! В него тази седмица ще анализираме и коментираме двете роли на популярния турски актьор, известен с отрицателните си персонажи в сериали Мехмет Чевик, в хитовете "Двама завинаги" и "Ифет".

Започваме последователно, с ролята, която възрастния южно-съседски актьор е изиграл първа, тази на бащата на главната героиня Менекше в излъчения преди години в prime-time-а на БТВ турски сериал "Двама завинаги" (Menekse ile Halil). Всъщност още щом го види, човек изпитва някакво странно чувство на страх, тъй като самото изражение на актьорът е някак жестоко, студено и отблъскващо, може би и именно заради това го гледаме предимно в отрицателни роли. Но да се върнем на "Двама завинаги"! В този сериал се разказва за невъзможната любов между двама млади влюбени - Менекше и Халил. И двамата са емигранти от Турция, преместили се да живеят в Берлин, Германия. Любовта им пламва в сладкарницата, в която и двамата работят. Връзката им обаче остава скрита от семейството на Менекше, което е много консервативно и строго, най-вече заради главата му - бащата на Менекше. И точно, когато двамата влюбени решават да се оженят, бащата на девойката й съобщава, че е подготвил сватбата й с друг мъж, който тя дори не познава. Менекше обаче няма право на избор и е отчаяна и съсипана, правейки дори опити за самоубийство. И въпреки това сватбата се осъществява, но Менекше и Халил са толкова влюбени, че са готови на всичко един за друг и бягат от Берлин. През цялото време обаче по петите им са бащата на менекше, брат й Кадир и съпруга й Мустафа, които търсят двамата избягали, за да си отмъстят. Накрая обаче финалът не е щастлив и вечеряйки в ресторант, Мустафа убива Халил. И така представихме Ви накратко сюжета на сериала, а сега е време за анализа ни на героя, който обсъждаме днес - бащата на Менекше. Този човек е може би един от най-лошите злодеи изобщо в цялата история на турските сериали, защото в името на парите, хорското мнение и любовницата си, е готов да убие до смърт собствената си дъщеря, подкрепяйки действията на не по-малко жестокия неин законен съпруг Мустафа, който също пребива и дори изнасилва на сватбата им Менекше. Но по-лошото е, че този човек е взел страха на всички останали членове на семейството - двамата братя на Менекше, майка им и баба им, като всяка негова дума е като закон за тях и само при едно несъгласие, бащата на Менекше започва да раздава юмруци на воля. Правим изводите, че този герой е жесток и алчен човек, готов на всичко в името на парите и хорското мнение, дори да бие до смърт свой близък човек. 

Преминаваме към следващата роля на възрастния турски актьор Мехмет Чевик, която е в излъчващия своите последни епизоди у нас всяка делнична вечер от 22.30 часа по Диема Фемили турски сериал "Ифет". В него той пресъздава персонажът на бащата на главната героиня Ифет - Ахмед. В историята на продукцията се разказва за двамата млади влюбени Ифет и Джемил, които имат една обща мечта - сватба. Един ден обаче, Джемил изнасилва Ифет и така връзката им е на кръстопът. Ифет обаче прощава на Джемил, който от лудост от любов пали колата си, с която работи, пред дома на Ифет, за да му прости тя. От тогава започват финансовите му трудности и заради тях той е принуден да се ожени за влюбената в него най-добра приятелка на любимата му - Бетюл. От тогава чувствата на Ифет към Джемил изстиват, имайки само една цел - да си отмъсти на хората, от които най-малко е очаквала да я предадат.Трудностите пред нея обаче стават все по-големи, след като разбира, че е бременна от Джемил, след като той я е изнасилил. И така, разказахме Ви накратко историята в "Ифет", а сега е време да започнем с анализирането на героя на бащата на Ифет - Ахмед. Както казахме, той е верен пазител на семейните ценности и традиции, много строг с двете си дъщери, буквално им е взел страха. Когато разбира, че по-голямата му дъщеря Ифет е бременна без да се е омъжила, той я пребива пред всички, унижавайки я пред целия квартал. На помощ обаче се притича шефът й Али-Ихсан, който я взима под крилото си, и с която по-късно се жени. Да, виждайки описанието, което правим на Ахмет, сигурни си казвате "че с какво той се различава от бащата на Менекше - жесток и нетолерантен човек е?". До някаква степен сте прави, но от друга страна, между тези два образа има голяма разлика, тъй като бащата на Менекше в "Двама завинаги" пребива дъщеря си заради пари и любовницата си, а Ахмет, бащата на Ифет в "Ифет" - заради опетняването името на семейството. В крайна сметка, Ифет прощава на баща си, който след всичко случило се става по-толерантен и съпричастен човек, разкайвайки се за грешките си и опитвайки се да не ги повтаря, докато бащата на Менекше не осъзнава своите и стига твърде далеч. С това правим изводите, че въпреки, че и двамата са жестоки към дъщерите си, бащата на Менекше от "Двама завинаги" не се спира пред нищо и е готов на всичко за пари, а този на Ифет - Ахмед, осъзнава грешките си и се променя.

Е, това беше всичко от нас за тази седмица, очаквайте следващото осмо издание на "Две противоположности" следващия петък, 7 ноември! А дотогава можеше да си припомните предишните броеве от поредицата чрез архива й от тук! Не забравяйте, че очакваме и Вашите предложения за следващи издания на "Две противоположности", като ако те имат потенциал можете да ги очаквате в следващите ѝ броеве!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.