"Музиката от турските сериали" (16): "Гордата Аси"

Здравейте, приятели! Днес е 26 ноември - последната сряда от месец ноември, а това означава, че предстои да прочетете шестнадесетото
подред и единадесето за сезона издание от рубриката "Музиката от турските сериали". В тазседмичния брой на поредицата, която може би най-много докосва сърцата Ви, ще представим най-известните и обичани мелодии от четвъртия най-харесван турски сериал в България - "Гордата Аси" (Asi). Време е да започваме!

Започваме както обикновено със заглавната музикална тема в сериала, който разглеждаме днес! Важно е да уточним, че неслучайно тази седмица се спряхме именно на мелодиите от "Гордата Аси" - те са изключително интересни, нестандартни и различаващи се от всички останали, като отличен пример ще дадем сега със заглавния саундтрак. Той започва с кратка лирична и може би абсолютно ненужна мелодийка, която в един момент изведнъж се превръща в същинската такава, без никаква връзка между тях двете. Но ще превъзмогнем това и ще продължим напред, защото наистина има какво да напишем. Интересното при заглавната музикална тема от мелодрамата с участието на Туба Бююкюстюн и Мурат Йълдъръм е, че през първата ѝ половина първоначалната подтема се повтаря два пъти една след друга, като при второто повторение звученето е с една идея по-високо, което пък създава и малко по-голямо напрежение. Същинското такова обаче започва някъде в средата на мелодията, когато тя придобива съвсем друго звучене и само ритъмът си остава същият. Още по-интересното тук е, че връхната точка на покачващото се напрежение е стигането отново до първоначалната тема, но в някак си по-ралично и завършено звучене, в което дори се включва още един струнен висок инструмент. Още една странна черта на заглавната музикална тема от "Гордата Аси" е, че тя приключва рязко и неочаквано, като обаче насъбраното напрежение се разлива повече от елегантно. Също толкова интересно е участието на инструменти от групите на струнните, духовите и ударните, и то повече от синхронно и равномерно, тъй като духовите инструменти създават самата мелодия, струнните интересните орнаментики и украшения, а ударните още по-интересния, нестандартен и много отличителен ритъм, чрез който никой не може да обърка заглавната тема от "Гордата Аси" с някоя друга. Можете да я чуете от тук!  

Преминаваме към една също толкова обичана и популярна музикална тема от "Гордата Аси" (Asi), колкото е заглавната такава. Важно е да уточним, че тази, която ще разгледаме сега, всъщност е песен. Тя започва изключително интересно - първоначално звучи звукът на течаща река, а малко след това започва да свири и цигулка, а по-късно като фон се появява още един струнен инструмент. Малко след това започва и пеенето, което е изключително лирично, успокояващо, докосващо сърцето на слушателите. Първоначално то дори е тъжно, но малко след това придобива умилително и носталгично чувство, доста приличащо си с темите от "Малки жени", които разгледахме преди няколко седмици. В самата песен не се наблюдават големи амплитуди в звученето и различността между различните подтеми, те се повтарят и редуват. Голяма амплитуда обаче има в заглавието на песента - "Bir Asi Ask", което в превод от турски означава "Една бунтарска любов". И всъщност прочитайки заглавието ѝ без да я е чул, човек първоначално би си помислил, че песента е изпълнена с напрежение и големи амплитуди, докато всъщност тя е пълна противоположност на това - спокойна, умилителна, носталгична и дори може би и приспивна е. Можете да я чуете от тук

Е, приятели, това бе всичко от "Музиката от турските сериали" за тази седмица, благодарим Ви, че бяхте с нас! Очаквайте следващото седемнадесето подред и дванадесетото за сезона издание от рубриката следващата сряда, 3 декември, когато отново предстои да Ви потопим в света на музиката от една от любимите Ви турски мелодрами. Дотогава можете да си припомните предишните ѝ издания чрез архива ѝ от тук, а и да ни давате Вашите предложения за това музикалните теми от кой сериал да разгледаме в следващите три последни за сезона броеве от поредицата!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.