"Музиката от турските сериали" (14): "Любов и наказание"

Здравейте, приятели! Днес, 12 ноември (сряда) публикуваме четиринадесетото подред и девето за сезона издание от рубриката, в която
ежеседмично представяме и анализираме музикалните теми от турските мелодрами "Музиката от турските сериали". Тази седмица предстои да Ви запознаем обстойно с мелодиите в може би най-успешния за Диема Фемили сериал "Любов и наказание" (Ask ve Ceza). Време е да започваме!

И така, както подобава стартираме нашия анализ със заглавната мелодия към "Любов и наказание". Първоначално се чува отмерване на ритъма със силен ударен инструмент, а секунди след това започва и същинската музикална тема в сериала. Тя е изключително интересна, защото напрежението в нея не расте постепенно, както в останалите продукции, чиито теми разгледахме през изминалите два месеца, а рязко и ясно. Самата заглавна мелодия е изключително драматична и носи със себе си странно чувство за тържественост, готовност за борба и т. н. Като цяло главната тема в произведението се повтаря почти винаги и малко са новите моменти, различно звучащи, в нея. Тази нова подтема започва точно в средата на главната, като в един момент започва да звучи дори по начина, който звучи в самото начало - спокойно, лирично и без напрежение. И тук обаче то започва изведнъж и рязко, а не постепенно. Тогава отново започва да се повтаря главната подтема в темата, така и приключва тя. И всъщност съвсем очаквано, и финалът на мелодията е рязък и неочакван. Като цяло в заглавната музикална тема към "Любов и наказание" (Ask ve Ceza) преобладават главно инструменти от групите на ударните и струнните, а като фон се появяват и духовите. Можете да я чуете от тук!

Преминаваме нататък, представяйки Ви една коренно различна тема от заглавната. Тя е много по-спокойна и лирична, въпреки че в нея има доста елементи, приличащи на заглавната. За разлика от нея, в тази също така напрежението, което пък е малко, нараства постепенно и плавно, а не стряскащо и рязко както при предишната, която разгледахме. Самата мелодия поне за нас доста прилича на заглавната в първия за България турски сериал "1001 нощ" (Binbir Gece), чиито теми съвсем скоро ще разгледаме в рубриката, защото и като нея тази е драматична, но същевременно придава на слушателите си странните чувства на спокойствие и голяма носталгия. И в тази мелодия преобладават инструменти от групата на ударните, струнните и духовите. За разлика от предишната, която разгледахме обаче, в тази съвсем естествено ритъмът и метрумът са много по-бавни и малки, именно защото е спокойна и лирична, а не бърза и много драматична. Можете да я чуете от тук!

Приключваме с една коренно различна от заглавната музикална тема в "Любов и наказание". Ако трябва да бъдем по-точни обаче тя всъщност е песен, която се изпълнява от двама изпълнители - певицата Алие Мутлу и най-известният турски композитор и певец, познат на зрителите с изключителните си музикални теми от най-обичаните турски сериали - Кърач. Песента се казва "Icimde bir Belki Var", което в превод от турски на български означава "Може би в мен". Самото произведение е много необикновени като за турско, тъй като е изключително лирично, спокойно и най-вече - приспивно, но вълнуващо. В него първоначално слушаме нежният глас на певицата Алие Мутлу, а малко след това се включва този на Кърач, с което напрежението леко се и покачва. В един момент обаче то доста интересно стига своя връх почти плавно и неусетно, след това го изгубва, но след момент отново си го връща. Всъщност именно в такова редуване на спокойни и драматични моменти звучи цялата песен. Можете да я чуете от тук!

Е, това бе всичко от "Музиката от турските сериали" за тази седмица. Очаквайте следващото издание №15 подред и №10 за сезона следващата сряда, 19 ноември! Дотогава можете да си припомните предишните издания на поредицата чрез архива ѝ от тук. Не забравяйте, че очакваме и Вашите предложения за това на кой сериал да разгледаме музикалните теми в следващите издания на рубриката!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.