Мете Хорозоулу: "Приех изкуството като призвание"

Приятели, продължава рубриката ни, в която всеки четвъртък вдигаме завесите около житиетата на любимите Ви турски актьори и
актриси! Предстои да прочетете 23 подред интервю, което ще бъде с един от любимците на българската, а и не само публика, от вече излъчващата последните си епизоди у нас семейна драма "Времето лети". Той е роден на 11 октомври 1975 г. в столицата на южната ни съседка Турция Анкара. В момента е на 38 години, зодия везни. Турски телевизионен и театрален актьор е. Първата му роля в сериал е през 2003 г., включвайки се в тийн-продукцията "Kampüsistan". Години наред играе след това играе в близо 15 продукции, но талантът му се забелязва чак през 2010 г., когато изиграва роля във все още неизлъчения у нас турски хит с участието на Бергюзар Корел и Бюлент Инал "Безкрайна песен" (Bitmeyen Şarkı). Голямата популярност обаче го спохожда няколко месеца по-късно, когато става част от актьорския състав на най-гледаната семейна драма след "Листопад" "Времето лети" (Öyle Bir Geçer Zaman ki), в която изиграва една от главните роли, тази на Сонер, влюбил се в доста по-младата от него Айлин, изпълнявана пък от Фарах Зейнеб Абдуллах, с която интервю прочетохте миналата седмица. През изминалата есен с главна роля се включи и в турската адаптация на култовата американска поредица "Изгубени" (Lost), носеща същото заглавие, на турски "Kayıp", която обаче постигна ниски рейтинги и бе свалена от ефир само след няколко излъчени серии. Тази есен, отново с главна роля, се включи и в хита от създаделите на "Времето лети" "Моето име е Гюлтепе" (Benim Adim Gultepe), партнирайки си за втори път с великолепната Айча Бингьол, с която прочетохте интервю по-миналата седмица. Той е Мете Хорозоулу!

През изминалото лято бяхте на почивка в Анталия, как прекарахте престоя си там?
Когато се върнах в Анкара, родния ми град, се попитах "Какво става?". Престоят ми в Анталия беше страхотен, все едно бях друг човек, живеещ друг живот, в друг свят. 

След участието Ви във "Времето лети", пред Вас се появиха нови хоризонти и станахте много популярен...
Да, така е, това е безспорно. До преди участието ми в този сериал, ролите ми в телевизионни продукции бяха предимно незначителни, третостепенни, а и играех повече в театъра. Щастлив съм, че именно чрез "Времето лети" и ролята ми там станах известен. Дори от моя много добра приятелка бях получил огромна библиотека с книги, чието съдържание си беше направо като съкровище.

Как обаче премина животът Ви преди да изиграете Сонер от "Времето лети"?
След като се дипломирах започнах работа в анадолския театър. С няколко мои приятели създадохме театрална група, която съществуваше две години, през които натрупах много опит и разбрах много неща. Тогава се възползвах от кризата и свободата в страната ни и затова се преместих да живея в Истанбул. 

Страхувахте ли се тогава, все пак сте бил поел много голям риск?
Страхувах се, разбира се. Истината е, че не можах да създам дългосрочен бизнес в Истанбул, кризата ми повлия. Но предимството тогава беше, че има много хора с различни и всякакви интереси и шансът беше по-голям, но уви. Беше ми много трудно, до една степен всичко беше напразно, но не съжалявам за това. 

Какво се промени в театъра от тогава до сега?
Тогава, след провалът ми, се чувствах много самотен, сърцето ми беше разбито. Постоянно си задавах въпроса защо се случи това, но така и не получих конкретен отговор. По това време, заради депресията, в която бях изпаднал, започнах да пуша, така си изливах мъката и тъгата, бях в капан на емоциите и чувствата си. След като нещата лека полека се стабилизираха и отново започнах да играя, чувайки аплодисментите на публиката си казвах, че не ги заслужавам, но може би именно те ме изправиха на крака отново. Промених мисленето си за изкуството, преди го приемах като работа, но вече като признание. Доста неща са се подобрили, и то за добро.

В момента играете предимно в телевизионни продукции, искате ли да се върнете към театъра?
За мен между театъра и филмите и сериалите има голяма разлика, не само защото е на живо и на сцена, а другото по телевизията и на снимачна площадка, с камери, микрофони и т. н. В театъра играх предимно комедийни роли, докато в телевизионните и кино-продукции пресъздавам точно обратното - предимно драматични. Засега се чувствам добре в начинанието, в което съм се гмурнал, но все още си мечтая да създам собствена история, със собствен сценарий. 

Да не би тази история да е по мотиви от Вашия живот?
Не, за мен животът ми не може да бъде пресъздаден на екран от други актьори, само аз си знам какво съм преживял истински. Животът ми е шарен и колоритен, трудно е да започнеш отнякъде, за да го разказваш. Единствено аз мога да играя себе си, никой друг, за мен това е така и за всеки един друг човек. 

Как описвате Вашия герой във "Времето лети" Сонер?
Не само моя, но и всички останали персонажи, могат да научат както актьорите, които ги изпълняват, така и гледащите от екраните зрителите, на много неща. Чрез Сонер се научих да гледам на нещата от добрата им страна, тъй като такава винаги има, защото във всичко има някакво равновесие. 

Какви се реакциите на хората, които Ви разпознават по улиците?
Хората ми се радват, реагират много добре. 

Не смятате, че "Времето лети" е твърде драматичен сериал, даже прекалено?
Честно казано, не. Поне за мен, в реалния живот на всеки един от нас има много повече драма, отколкото в един сериал. А и хората най-добре разбират своите драми и трудности, най-добре знаят през какво са преминали, за да разрешат проблемите. А в сериала всеки гледа от екрана, но понякога разпознавайки в историите на героите собствените си съдби, именно това е феноменалното на тази поредица.

Каква за вас е актрисата Фарах Зейнеб Абдуллах, изпълняваща ролята на съпругата на Вашия герой Сонер Айлин до края на втори сезон?
За мен Фарах е много талантлива актриса, много красива и чаровна, много добър приятел, мога да й споделя всичко. Нашата режисьорка Зейнеб Гюнай Тан удари в джакпота с нея, всички се радваме, че даде шанс на млада потенциална звезда, каквато в момента е Фарах. 

11 коментара:

Анонимен каза...

Актьорът е роден на 11 октомври, а не на 11 септември. Ако беше нямаше да е зодия везни както сте написали. Освен това Kayip имаше доста епизоди преди да бъде спрян - цели 18. Интервюто е старо, нали? Тоест от преди да започне да се снима в Kayip и Моето име е Гюлтепе?

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Благодарим Ви за корекцията в датата на раждане, тя е поправена. Иначе - "Изгубени" имаше сравнително доста малко епизоди, имайки се в предвид средния брой такива на останалите, постигнали успех. Това интервю всъщност е извадка от интервютата му през миналата есен, т. е. точно когато се е снимал "Изгубени", т. е. не е толкова старо.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Кога ще пуснете информация за филма който ще дават след цветовете на любовта

Анонимен каза...

Иначе - "Изгубени" имаше сравнително доста малко епизоди, имайки се в предвид средния брой такива на останалите, постигнали успех.

Предвид това, че започнаха от този сезон да спират сериали доста по-рано - след 5 или 6 епизод, това са си доста епизоди. В момента го гледам, превежда се на български. Меко казано страхотен сериал. Иначе щеше да е хубаво да преведете и това, което казва за Kayip, или за партньорката му от този сериал - Аслъ Енвер, ако са го попитали. Не съм гледал "Времето лети", но с тази сладурана Аслъ са страхотна екранна двойка в "Изгубени" или "Загуба" както го превеждат преводачките на български.

Анонимен каза...

Накаква информация за утре деня на траур няма ли да има промени по тв? или не ви пука, ? бати сайта тъп

Админ каза...

До 3 коментар:
Здравейте,
Когато получим информация тогава ще я публикуваме, спрете да давате постоянно зор и постоянно да питате, ако знаехме досега щяхме да го отразим.
Леки и успешни дни! :)

До 4 коментар:
Здравейте,
Така, наистина казват, че е доста стойностен сериал, дори един от най-добрите, но уви в Турция е постигнал ниски резултати. Специално ние не сме гледали този сериал, но Аслъ Енвер не е сред любимките ни и затова не бихме били склонни да харесаме тази екранна двойка. Но във "Времето лети" и двете актриси, които бяха такива на Мете Хорозоулу - Фарах Зейнеб Абдуллах в 1 и 2 сезон и Мине Тугай в 3 сезон, си пасват изключително много, особено героите Сонер и Бахар, страхотни са.
Леки и успешни дни! :)

До 5 коментар:
Здравейте,
След като вече почти всички разбраха за промените по телевизиите по случай деня на траур от самите тях, нужно ли е ние да го отразяваме? И преди да ни обиждате се замислете колко труд полагаме, за да предлагаме на читателите си ежедневна и актуална, интересна информация в оригинални и полезни рубрики. Защото е лесно да плюете ей така, без да знаете нищо, но елате на наше място, за да видите какво е и дали ще Ви бъде приятно трудът Ви да бъде обиждан! Аман!
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

някои ако не разбрали, за деня ? хубаво беше и вие да пуснете една статия, ама ви мързи и си клатите краката по цял ден ама ае чао ви

Админ каза...

До 7 коментар:
Здравейте,
Всички интересуващи се са разбрали. Значи това, че ежедневно публикуваме рубрики и новини означава по цял ден да си "клатим краката", така ли? Добре, говорете си напразно...
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Предвид това, че започнаха от този сезон да спират сериали доста по-рано - след 5 или 6 епизод, това са си доста епизоди. В момента го гледам, превежда се на български. Меко казано страхотен сериал. Иначе щеше да е хубаво да преведете и това, което казва за Kayip, или за партньорката му от този сериал - Аслъ Енвер, ако са го попитали. Не съм гледал "Времето лети", но с тази сладурана Аслъ са страхотна екранна двойка в "Изгубени" или "Загуба" както го превеждат преводачките на български.

Къде гледате "Загуба" или "Изгубени" на български, защото ме заинтригувахте? И още един въпрос - хубав ли е преводът? Предварително Ви благодаря!

Анонимен каза...

Така, наистина казват, че е доста стойностен сериал, дори един от най-добрите, но уви в Турция е постигнал ниски резултати. Специално ние не сме гледали този сериал, но Аслъ Енвер не е сред любимките ни и затова не бихме били склонни да харесаме тази екранна двойка. Но във "Времето лети" и двете актриси, които бяха такива на Мете Хорозоулу - Фарах Зейнеб Абдуллах в 1 и 2 сезон и Мине Тугай в 3 сезон, си пасват изключително много, особено героите Сонер и Бахар, страхотни са.

Аз пък съм гледал и Kayip и Времето лети и мога да кажа, че двойката Аслъ Енвер - Мете Хорозоолу ме плени страшно много. То е въпрос на вкус разбира се, но надявам се заради това, че не харесвате Аслъ Енвер да не я пренебрегвате в блога си. И точно защото хората имаме различни вкусове сега да си кажа за двойките във "Времето лети", с Фарах Мете си пасна изключително много, убийствена химия, както и с Аслъ в Kayip, но с Мине Тугай бяха катастрофа, истинска катастрофа. По несъвместима екранна двойка не съм виждал, а аз повярвайте ми съм гледал страшно много сериали. Химия при тях тотално липсваше, да не говорим, че тя за разлика от него, от Фарах, и от Аслъ Енвер доста отстъпва по актьорски качества. Дано не съм засегнал някого с мнението си. :)

Анонимен каза...

Къде гледате "Загуба" или "Изгубени" на български, защото ме заинтригувахте? И още един въпрос - хубав ли е преводът? Предварително Ви благодаря!

Аз лично го гледам във VBox. Предполагам, че го има в онези по неизвестните торент тракери, където се качват предимно турски сериали с превод, но аз нямам регистрации там, затова ползвам VBox. Просто пишете Kayip bg и излиза всичко на български. А превода, ами има какво още да се желае. Постарали са се преводачите, но на някой места се забелязват и грешки.

Предоставено от Blogger.