"Музиката от турските сериали" (10): "Сезони на любовта"

Здравейте, приятели! Днес, 15 октомври (сряда) предстои да прочетете десетото подред и пето за сезона издание от рубриката, в която
ежеседмично представяме и анализираме музикалните теми от най-обичаните и гледани турски сериали, излъчени у нас „Музиката от турските сериали”. В тазседмичния брой предстои да Ви запознаем обстойно с мелодиите от един от най-успешните сериали на Диема Фемили „Сезони на любовта”!

Започваме както обикновено с главната музикална тема от сериала, чиито такива разглеждаме днес. Първоначално чуваме нежни провиквания от женски глас, които продължават до около 10-та секунда. След това започва същинската част от саундтракът, която е много ритмична, динамична и вълнуваща. Тя продължава приблизително 25 секунди, когато започва нова част, в 35-та секунда, която е по-спокойна и баладична от предната. Към 1-та минута отново се появява нежния лиричен женски глас и неговите леки провиквания, този път звучащ по-слабо от преди. Към 01:20 минута започва да звучи само струнен дърпащ се инструмент, след това за кратко се завръща втората ритмична и динамична мелодия, а след нея отново чуваме първоначалните нежни женски провиквания, а след това за последно и онази ритмична и динамична част. Самата главна музикална тема към „Сезони на любовта” излъчва у себе си някаква странна и необичайна жизнерадостност, за разлика от тези на повечето останали сериали, които са по-напрегнати, тъжни и баладични. Можете да я чуете от тук. Всъщност саундтракът от продукцията може да бъде намерен и под формата на песен, изпълнявана от популярния турски актьор Мурат Далкълъч, озаглавена е „Лъжовен свят” (Yalan Dünya), можете да я чуете от тук. Може да бъде намерена и по-бавна и лирична версия на оригиналната заглавна музикална тема, тя е по-спокойна и баладична, като в нея присъства и нов елемент – в определени интервели звучат и барабани, внасящи още повече драматизъм и тъга, каквито всъщност преобладават в специално тази версия. Можете да я чуете от тук.

Продължаваме нататък, с още една от по-популярните и по-често звучащи музикални теми в хитовия сериал „Сезони на любовта”. Тя, за разлика от главната мелодия, е много по-спокойна и лирична, като в нея преобладава звученето на струнен дърпащ се инструмент, а като негов фон слабо и почти незабележимо звучи пиано. По принцип тя е почти „монотонна”, ако можем така да я наречем, тъй като звучи една и съща част, звучаща една след друга. Цялата мелодия както казахме е спокойна и лирична, но и леко депресивна, всяваща у слушателите й странно чувство за носталгия и тъга. И въпреки това, както други подобни такива, всява и някакво странно усещане за спокойствие, действа релаксиращо и отпускащо. Именно тази музикална тема звучеше по време на всички рекламни клипове с трейлъри към новите епизоди на „Сезони на любовта”, които Диема Фемили излъчваше. Можете да я чуете от тук.

Преминаваме на друга музикална тема, също доста често звучаща в епизодите на продукцията с участието на Толгахан Сайъшман, Селен Сойдер и Серенай Саръкая. Тя, за разлика от предишната, е по-драматична и определено доста по-депресираща, но подобно на предната, която коментирахме и анализирахме, е много спокойна и меко казано приспивна, действа релаксиращо и отпускащо, въпреки, че носи чувство за носталгия и тъга, но за разлика от предната, приятни. В нея преобладаващите музикални инструменти са струнните лъкови и ударните, като през цялото време в определени интервали звучи барабан. Тя, подобно на предишната, също е доста монотонна и резки промени, каквито има в главната музикална, и тук не присъстват, такива всъщност почти няма. Можете да я чуете от тук.

Е, това беше всичко от нас за днес! Очакваме Вашите предложения за следващите издания на „Музиката от турските сериали”, като ако те имат потенциал – очаквайте ги в следващите броеве на рубриката. А междувременно до следващото издание на 22 октомври (сряда), можете да си припомните предишните от архива на поредицата от тук!

6 коментара:

Анонимен каза...

Бих искала да прочета повече за музиката към сериала "Щастливи заедно"

Анонимен каза...

Музиката от сериала "Север-юг"

Админ каза...

До 1 и 2 коментар:
Здравейте,
Благодарим Ви за предложенията, ще ги имаме напредвид.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Здравейте, много ви благодаря че публикувахте музиката от любимия ми сериал Сезони на любовта, би искала да видя музика от сериалите 1001 нощ, Забраненият плод, Брак с чужденец, Гордата Аси.

Анонимен каза...

и аз искам за "Гордата Аси",хубав сериал беше и музиката към него също.

Анонимен каза...

Музиката от Бидаай

Предоставено от Blogger.