"Две противоположности" (2): Берен Саат

Здравейте, приятели! Продължава рубриката ни, в която ежеседмично сравняваме по две противоположни роли на един и същ актьор.
Днес, 26 септември (петък) предстои да представим и коментираме ролите на една от най-популярните турски актриси Берен Саат, в сериалите „Забраненият плод” и „Пепел от рози”, където изиграва съответно персонажите Бихтер и Фатмагюл.

Започваме по хронологичен ред с ролята, която една от най-нашумелите в последно време турски актриси Берен Саат, изпълни първа – тази на Бихтер в най-гледания турски сериали за 2011 г. у нас „Забраненият плод”. Първоначално героинятата й живее заедно с майка си и сестра си много охолно и богато, като наскоро е загубила баща си. Майка й обаче не спазва траур и изобщо забравя за съпруга си, в търсене на новата любов. Прераканията между Бихтер и Фирдевс (майка й) са непрестанни. Междувременно Аднан и двете му деца – Нихал и Бюлент, живеят заедно в имението си, изгубили преди 11 години съответно съпругата и майка си. Аднан е затворен и необщителен след смъртта на жена му, докато един ден не среща Бихтер, в която се влюбва. А междувременно по това време тя и майка й са в непрекъснат конфликт и се чувства неразбрана, именно и заради това отвръща на чувствата на доста по-възрастният от нея мъж и така двамата се женят. Междувременно Фирдевс решава, че Аднан е подходящият мъж за нея и така започва да флиртува с него, започва война със собствената си дъщеря. Появява се обаче Бехлюл, далечен роднина на семейството на Аднан, който се влюбва в Бихтер, а тя също, въпреки, че е женена, има чувства към него. Така се заражда една невъзможна и забранена любов, в която лоялността и съвестта изчезват, която за съжаление не приключва щастливо – на финала на „Забраненият плод” (Ask-i Memnu) Бихтер се самоубива, неиздържайки на напрежението. Но какво показва това – въпреки, че е отраснала в охолна среда, без лишения, а след това оженила се за много по-възрастен човек от нея и отново живееща в охолство и удобства, Бихтер не е щастлива, защото никога не е била обичана от майка си, а след смъртта на баща й, тя става още по-студена. А тук определено с пълна сила важи поговорката „Богатите също плачат”. Изводите оставяме на Вас!

А сега е ред да сравним героинята Бихтер от „Забраненият плод” с другата най-добра такава на актрисата Берен Саат – Фатмагюл в „Пепел от рози”. Тук виждаме един напълно различен образ – обикновено момиче, отраснало в малко селце, наивно и честно. Мечтата на Фатмагюл е за пищна сватба с любимия си, който е моряк и е постоянно по вода, рядко виждайки се с любимата си. Двамата са сгодени, строят даже собствена къща, в която да създадат семейното си гнездо. Но това е до един момент, в който чакайки любимия си да се върне, Фатмагюл е изнасилена от група пияни младежди. След тази злополука, героинята е съсипана психически и физически, буквално рухвайки и отказвайки се от живота и мечтите си. Тя става студена, безчувствена и недоверчива жена, която изпитва страх и отвръщение към мъжете, с това приключва и връзката й с предишния й любим, който всъщност се отказва от нея, след като разбира, че е опетнена. Това още повече шокира и разстройва младата жена, която е изгубила всякакви надежди. Ударът за нея става още по-голям, когато е принудена да се омъжи за изнасилвача си Керим, след като иначе останалите му приятели, участвали за изнасилването са застрашени от лишаване от свобода. И тук голяма роля взимат парите, защото именно тези момчета са от богати семейства и ако отидат в затвора, то имената на родителите им ще бъдат опетнени. С времето обаче, отвращението става любов и Фатмагюл и Керим се влюбват. И всъщност въпреки лошото начало, сериалът е един от малкото турски, приключили с пълен „happy end” – накрая Фатмагюл и Керим се разхождат из малкото градче, чакащи първата си рожба. Тук е мястото и да припомним, че в миналото издание на „Две противоположности” сравнихме и коментирахме двете коренно различни роли на Дениз Чакър в „Листопад” и „Ифет”. Но защо го правим точно тук, в параграфът, описващ ролята на Фатмагюл? Някои може би се досещат, други не, но ето защо! Не си приличат героините на Берен Саат и Дениз Чакър съответно в „Пепел от рози” (Фатмагюл) и „Ифет” (Ифет)? И двете са наивни, скромни и добри момичета, мечтаещи за сватби и семейства с любовите си, но след едно и също събитие – изнасилване, и двете се пречупват, търсейки единствено възмездие. Да, предходните и бъдещите събития на изнасилванията в двата различни сериала, са доста различни, но все пак – Фатмагюл и Ифет определено имат почти едни и същи съдби. Твърде много се отдалечихме от темата, нали разискваме две противоположни роли на един и същ актьор, нали? Правим заключение, че Бихтер в „Забраненият плод” е заможна и осигурена, но неразбрана и нещастна жена, а Фатмагюл в „Пепел от рози” е обикновено, скромно и наивно момиче, чиито мечти са разбити, но което въпреки това накрая е щастливо. 

Е, това беше всичко от „Две противоположности” за тази седмица! Очаквайте третото издание на рубриката следващия петък, 3 октомври! А междувременно можете да си припомните старото издание от архива ни от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.