Берен Саат: "Телевизията е като кулинарията"

Четвъртък, 10 юли е! Днес за единадесета поредна седмица ще имате възможността да прочетете интервю с един от участниците в
„Любима турска звезда 2014”. Досега публикувахме такива със 7 от състезателите – Пелин Карахан, Туба Бююкюстюн, Халит Ергенч, Джансел Елчин, Мерием Узерли, Бергюзар Корел и Гюнай Караджаолу. Прочетохте и 3 такива със звезди, не взели участие в проекта – Селен Сойдер, Енгин Акюрек и Гизем Караджа. Днес публикуваме единадесетото подред, което ще бъде и осмото с участник от „Любима турска звезда 2014”. Тя е родена на 26 февруари, 1984 г. в столицата на Турция – Анкара, като само преди месеци отбеляза третият си юбилей – 30-та годишнина. Зодия риби. Започва да се занимава активно с актьорската професия от 2004 г., когато е едва на 20 години. В юношеството си получава първата си роля в училищен мюзикъл. Преди това посещава уроци по латино танци. Учи в бизнес-училище. След съвет от тогавашния й приятел, Берен попълва формуляр за школата по актьорско майсторство, където по-късно на изпита се явява с песен. След като завършва успешно школата заминава в Истанбулза да следва. Още докато учи в Башкентския университет, тя става риалити звезда. Кариерата й на актриса започва през 2004 г. Приятелят й Ефе я подтиква да се яви на телевизионното състезание „Звездите на Турция“. Още преди да завърши състезанието, в което Берен получава втора награда, Ефе катастрофира и загива. По време на състезанието я забелязва продуцентката Томрис Джиритлиоглу, дала шанс на много от новоизгрелите турски телевизионни звезди. Първите снимки на Берен били в рекламно филмче на фирма за захар, а през 2004 г. получава роля в сериала „Смърт има в любовта ни“. Славата обаче я спохожда две години по-късно в „Спомни си, любими“, където среща и новата любов в живота си Джансел Елчин. Снима се в някои от най-успешните телевизионни сериали на Турция, както и в киното. За ролите си на Бихтер в „Забраненият плод” и на Фатмагюл в „Пепел от рози” тя получава награда за най-добра актриса. В България е позната и с ролята на Зилян от сериала „Щастливи заедно“. Последната й роля е тази на Ямур в турската адаптация на американския хит „Отмъщението” (Revenge) – “Intikam”. Тя е Берен Саат, класирала се на почетното второ място в „Любима турска звезда 2014”!

Защо преди „Отмъщението” толкова дълго отсъствахте от екран?
Истината е, че единствено прекрасния сценарий и история ме разубедиха, не можах да им устоя. Истинското име на героинята ми всъщност не е Ямур, а Дерин, което в превод означава „дълбоко”. За да отмъсти за смъртта на баща си, тя се завръща след дълги години, но под друго име – Ямур, в превод означаващо „дъжд”. Това за мен означава, че в един характер се крие друг характер. Това е една игра вътре в играта, да изпълнявам подобна роля за мен е много съблазнително, дори след като я приех „апетитът” ми продължаваше да расте.

Коя от двете героини – Дерин и Ямур, се доближава повече до Вашата същност?
Не знам, не мога да правя сравнения между двете. Когато съм Дерин съм по-интровертна и борбена, когато съм Ямур пък съм по-екстровертна, самоуверена и женствена. Може би това, което ги свърза е самотата.

„Отмъщението” (Intikam) е адаптация на едноименен американски хит. Това притесни ли Ви?
Не, Disney ще бъде съпродуцент, а KanalD – вътрешен производител. Това означава, че качеството със сигурност ще бъде на едно много високо ниво. Решението ми да приема ролята се дължи най-вече на адаптирания сценарий, защото това няма да е просто имитация. Въпреки това, промените по героите, които бяха направени са останали верни на оригиналната история. На тези, които не са гледали оригиналът със сигурност ще им е интересно, но дори тези, които са го гледали ще останат доволни, защото историята няма да се повтаря. 

Гледала ли сте оригиналната версия на „Отмъщението” – „Revenge”?
Всъщност преди да ми предложат ролята не бях гледала оригинала, направих го след това. В момента гледам 2 сезон и колкото и самоуверено да звучи, смятам, че ще се справим по-добре от актьорите в оригиналната версия, защото ще ни бъде много по-лесно, знаейки историята и съдбата на героите в по-нататъшно развитие, да ги изиграем по по-добър начин, да се опитаме да ги надскочим.

Ще бъдете сравнявана с Емили Ван Камп, актрисата изпълняваща главната роля в оригиналната версия. Готова ли сте за това?
Истината е, че и „Пепел от рози”, и „Забраненият плод” също са адаптации на други продукции, но разликата тук е, че те са били по-стари и малко известни. Именно заради това ги изигравах по различен начин, най-малкото заради епохата и актуалните тенденции. При „Отмъщението” (Intikam) обаче нещата седят по друг начин, адаптацията е направена по-скоро, а и оригиналът все още се излъчва. А и Емили е много трудолюбива, тя дава всичко от себе си на снимачната площадка и определено това ще бъде едно голямо предизвикателство за мен. Но нашата директорка Месуде Ерслан държи всичко под контрол и взима много правилни решения. Нейните спокойствие и увереност се отразяват добре на снимачния процес и ни дават спокойствие.

В сериала присъстват много екшън и опасни сцени, не се ли замислихте върху това преди да приемете ролята?
Не, не се замислих, тъй като ще ме обучава един от най-добрите професионални каскадьори – Генко Юлджен. Всъщност бойните и опасни сцени започват след 10 епизод, тогава ще се „развихря”.

Ще успеете ли да съборите някого на земята?
Надявам се, все пак това е част от моята роля. В момента се обучавам и подготвям върху мишени и боксови круши. Научих специални техники, тялото ми става все по-силно и устойчиво. Всъщност се уча на индивидуални кинематографични хореографии, по-точно бойни изкуства, а не как да набия някого.

Отмъстителна ли сте в реалния живот?
Не, не съм такъв човек. Просто ставам студена и безразлична към този, който ме е наранил. Ако въпреки това той съжали за грешката си и се разкае, извини ми се, аз ще му простя, но от там нататък винаги ще имам едно наум, ще поддържам известна дистанция.

Преди време съобщихте, че не обичате да правите промени по външния си вид и, че няма да боядисвате косата си. Сега обаче го направихте, защо?
Физическата промяна е задължителна и неизбежна за един актьор, за да изиграе максимално добре самоличността на героя му. Социалната класа, към която принадлежи моята героиня изисква някои промени. В някои сериали, чиито действия се развиват в по-малките села или провинции, косите на актрисите са прекрасно фризирани и направени. Аз не одобрявам това. Например, когато играех Фатмагюл в „Пепел от рози” се стараех косата ми да е по-невзрачна и простовата, в естествения си вид. Сега, за ролята на Ямур, беше необходимо да я боядисам.

Целувахте се в „Забраненият плод”, „изнасилиха” Ви в „Пепел от рози”, тези моменти станаха паметни за всички...
Истината е, че за целия този шум около съдбите на героините ми, подпомогнаха до голяма степен жълтите медии, търсещи единствено скандали и „разкрития”. Според мен не беше нужен целия този бум, всичко беше много преувеличено, а все пак това не е най-важното при една продукция, качеството е на първо място. За съжаление обаче нашето общество все още е твърде консервативно и интимните въпроси до голяма степен притесняват хората.

Какво имате в предвид с това?
Например, общоприето за нормално е двама души да се сбият на улицата, отколкото двама влюбени да се целунат в автобуса. Във физическото насилието има контакти, но само физически, нали затова се казва и така. В любовта също има контакти, но тук присъстват и чувствата, тя е много по-нормална от насилието.

Казвала ли сте си някога, че няма да изиграете подобни сцени?
Не, в сравнение с това, което се прави по цял свят във филмовата индустрия, ние не правим много. Подобни сцени са считани за смелост само в нашата страна. Когато работя с професионалисти, които знаят как да подходят към нещата, няма за какво да се притеснявам. Нормално е все пак в сериал със заглавие „Забраненият плод” (на турски „Ask-i Memnu” означава „Забранена любов”) да се говори за любов и секс, даже ще е странно ако не се прави.

Какви чувства изпитвате към политиците?
Съвсем нормални. Когато някой прави крачки напред и издига една държава нагоре, аз естествено, че ще се радвам и ще го подкрепям. Но ако започне да злоупотребява с властта и да върши нередни неща, ощетяващи народа, то тогава е естествено да не го подкрепя и да не се радвам.

Винаги получавате високи оценки за работата и играта си, как постигате това?
В телевизията един актьор е като соса на едно ястие. Той отваря апетита, подобрява вкуса, но не може да изхрани всички със себе си. Балансът се променя по всяко едно време и не винаги можем да видим отлични проекти, точно както е с кулинарията – има успешни и неуспешни опити и рецепти. Въпреки, че повечето мои роли са се приемали повече от добре, аз съм подготвена и за неуспешни опити и персонажи, защото не винаги актьорите и историите, които пресъздават си подхождат.

Кой е Вашият учител (ментор)?
Като цяло предпочитам аз да вземам решенията си, а не някой друг. Специално за ролята си в „Отмъщението” първоначално прочетох сценария, след това спях цяла нощ и на сутринта взех решението да приема. Естествено, то беше до голяма степен улеснено от Кенан (интимния партньор на Берен), който ми вдъхна кураж и сила.

Ако не се занимавахте с актьорската професия, каква щяхте да бъдете?
Учила съм бизнес и мениджмънт, може би в момента щях да бъда успешна бизнес-дама.

Най-коментираната жена в Турция сте, защо давате толкова рядко интервюта?
Когато например даден актьор ще участва в кино-продукция е нужно той да говори за това. Когато обаче става дума за телевизионен проект, след като така или иначе той влиза и става част от домовете на хората, няма нужда от чак толкова голяма реклама. Предпочитам да живея по-тихо и без много шум, да показвам какво правя, а не да го разказвам, защото гледайки и слушайки зрителите най-добре ще се убедят и преценят. 

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.