"Сблъсък" (2): "Пепел от рози" vs. "Езел"


Отново е петък, последния ден от работната седмица, време за почивка и забавление през лятото, както е и време за второто издание на
"Сблъсък", поредицата, която разглежда рейтингите между два сериала.

Миналата седмица разгледахме сблъсъка между двата български сериала на БТВ и НоваТВ - "Домашен арест" и "Етажна собственост". По-висок рейтинг имаше "Домашен арест", но по-успешен изобщо се оказа "Етажна собственост". Днес ще разгледаме сблъсъка между два турски сериала, които не само, че се изправиха един срещу друг, но битката за рейтинг между тях се превърна в една от най-обсъжданите в интернет пространството. Наистина да се изправят един срещу друг един най-очакваните турски сериали и един от най-успешните и различаващи се от всички други, изключително скъп и награждаван, беше интересно. Но в крайна сметка победителят си беше ясен още преди този така наречен двубой да започне. 

Датата е 24 януари 2012 г., а часът е 20.00 часа, БТВ пуска един от най-очакваните турски сериали, а именно "Пепел от рози" (Fatmagulun Sucu Ne?), а най-големия конкурент на медията - НоваТВ, започва излъчването на един от най-успешните, най-награждаваните, най-скъпите и най-очакваните турски сериали - "Езел" (Ezel). Сериалът на БТВ започна преждевременно, но пък беше рекламиран повече от един месец, а сериала на НоваТВ започна от раз - както се казва "от днес за утре". Рекламата на "Пепел от рози", зрителите на БТВ имаха възможност да гледат цял декември месец и почти целия януари, докато тези на НоваТВ гледаха рекламата на "Езел" само един ден, тъй като тя беше пусната на 23 януари вечерта, а сериала започна на 24 януари, 24 часа след първата реклама. Всъщност, ако не бяха пуснали "Езел" толкова бързо, "Пепел от рози" също щеше да забави още своя старт с още няколко дни (планираше се да започне чак на 15 февруари), но от БТВ извадиха своя най-силен коз тогава и отвърнаха на удара на НоваТВ, които смятаха, че с най-очаквания турски сериал, за който дълго време се говореше и с 24-часова реклама, ще успеят да надвият БТВ. 

След толкова много писане, може би вече Ви стана ясно кой е бил победителя. Е, на 24 януари в 20.00 часа, повече зрители са избрали да гледат премиерата на сериала с Берен Саат и Енгин Акюрек - "Пепел от рози". Тогава над 1,3 млн. зрители са проследили старта на един от най-гледаните турски сериали в Турция, най-успешния у нас за 2012 г., а сериала е събрал средно 18% рейтинг и 42% пазарен дял за аудитория All4+, 36% рейтинг зрители от 18 до 36 години и 37% рейтинг зрители между 18 и 49 години. "Езел" по НоваТВ пък е бил гледан от 430 000 зрители, събирайки 6% рейтинг и 14% пазарен дял за аудитория All4+.

И двата сериала са направили своите премиери по два часа - "Пепел от рози" е излъчил два епизода от 20.00 до 21.00 часа (първият) и от 21.00 до 22.00 часа (вторият), а "Езел" е излъчил двучасов епизод от 20.00 до 22.00 часа. В крайна сметка победител остана "Пепел от рози", който до самия си финал, беше най-гледания сериал в prime-time-а. А "Езел" след като продължи да постига ниски рейтинги, беше преместен в ефира на Диема Фемили, първоначално всеки четвъртък и петък от 22.00 часа, а по-късно всеки делничен ден в същия слот. Интересното е, че в ефира на дамската и тогава все още кабелна медия, най-скъпият турски сериал постигаше много по-добри резултати и ежемесечно бе на челните места за най-гледаните продукции на лилавата Диема.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Не забравяйте, че очакваме Вашите предложения за това на кои два сериала бихте искали да видите рейтингите! Единственото условие е двата сериала да са се изправили един срещу друг в битка за рейтинг.

6 коментара:

Анонимен каза...

Много благодаря!Харесва ми рубриката и съм изненадана,че се вслушахте в препоръките ми.Беше интересно да се запозная с тази информация

Анонимен каза...

времето лети и другите отчаяни съпруги

Анонимен каза...

Много зрители дори не знаеха, че "Езел" дори и с тази малка реклама. Има доста хора, които за жалост не се сещат да превключат на друга телевизия и само Бтв си гледат, не че онези много го заслужават.
С купуването и излъчването на "Езел" Нова ТВ добре направиха, но за жалост не им стана ясно как да го излъчва.

Анонимен каза...

Моите предложения са следните:
1.Гордата Аси и Брак с чужденец-бяха по конкурентни телевизии,по едно и също време и ако не се лъжа стартираха почти едновременно
2.Незабравима и Листопад
3.1001 нощи и Лицето на другата
Ще се радвам ако имам възможността да прочета за някой от тях.

СЕРИАЛИ в България каза...

До 1-ви коментар:
Здравейте,
Радваме се, че рубриката Ви харесва! Тя продължава, като тепърва предстои да разгледаме интересни сблъсъци. Разбира се, очакваме и Вашоте предложения по всяко едно време.
Леки и успешни дни! :)

До 2-ри коментар:
Здравейте,
Ще проверим за този сблъсък, но "Времето лети" ще го включим в един друг сблъсък за рейтинг в следващото издание. Най-вероятно няма да пишем за рейтинга му два пъти.
Леки и успешни дни! :)

До 3-ти коментар:
Здравейте,
Напълно сме съгласни. Толкова хитов и награждаван сериал, толкова очакван и различен от останалите любовни драми, а в край на сметка го пуснаха по такъв начин. Ако го бяха рекламирали поне един месец, със сигурност щеше да има по-добър рейтинг. Но трябва да се радваме на факта, че поне го продължиха по друга медия, а не го спряха, както направиха с няколко други сериала.
Леки и успешни дни! :)

До 4-ти коментар:
Здравейте,
Благодарим Ви за предложенията! Скоро ще ги видим. Следете следващите издания на рубриката!
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Aбе преди време в един сайт имаше рубрика часовник на времето,ама нещо доста бързо се изчерпа,тази рубрика ми прилича на нея.

Предоставено от Blogger.