"Сблъсък" (1): "Домашен арест" vs. "Етажна собственост"


В България можеш да се нагледаш на всякакви сериали - хърватски, турски, български, американски, испански

, корейски, та тори и гръцки. Всеки сериал по своята народност, има многобройни фенове в цялата страна, включително и в България. Почти винаги ставаме свидетели на "сблъсъци" между сериали, дори можем да кажем, че това се случва постоянно. Имаме в предвид "сблъсъци" за рейтинг между два или повече сериала, за това кой от тях е бил по-гледан и коя телевизия е имала по-висок рейтинг. Е, за тези неща се носят хиляди слухове и легенди, споменават се най-различни цифри, за някой в полза на единия сериали, а други - в полза съответно на конкурентния. 

От днес започва новата лятна рубрика на СЕРИАЛИ в България - "Сблъсък", а в нея ще разглеждаме единствено сериали, които са се изправили в един и същи ден в пряка битка за рейтинг. Реално сериалите са много и може много да се говори за това, стига това, което казваш, да е истина. В първото издание на "Сблъсък" ще насочим вниманието в битката за рейтинг между два български сериала, единия на БТВ, а другия на НоваТВ. За тази цел ще се върнем с 3 години назад и ще отидем на ноември 2011 г., за да видим кой какви рейтинги е успял да постигне.

На 24 ноември, от 21:00 часа БТВ завърта новия роден сериал - "Домашен арест", който по-скоро е ситком, а главните роли в него изпълняват Филип Аврамов, Мая Бежанска и Татяна Лолова. На същата дата и по същото време, най-големия конкурент на БТВ - НоваТВ също пуска роден сериал, носещ заглавието "Етажна собственост". В него главните роли се изпълняват от Антон Радичев, Невена Бозукова, Милица Гладнишка и др., а самия сериал е в стил комедия. Така двата български сериала на двете най-големи български телевизии, се изправят един срещу друг в битката за рейтинг, а всяка телевизия очаква нейния сериал да бъде най-гледан.

Рейтингът в тази битка, печели сериала на БТВ - "Домашен арест", който е успял да се класира на първото място на 24 ноември, с 58,6% пазарен дял и 23% рейтинг. За разлика от "Домашен арест", "Етажна собственост" е успял да събере едва 4,9% рейтинг и 12,4% дял, като е бил гледан от 353 000 зрители. Е, в край на сметка в тази битка за рейтинг все един трябва да бъде победител, а в случая тук, победата е за "Домашен арест". Но въпреки, че започна с доста добра преднина, епизодите на "Домашен арест" по-нататък в сезоните, не бяха толкова гледани, колкото се очакваше. 

И докато "Домашен арест" бавно, но славно губеше своя рейтинг, то "Етажна собственост" бавно и значително го покачваше, докато един ден не се превърна в най-гледания български сериал на НоваТВ, достигайки до 4 сезон. "Етажна собственост" дори беше и най-гледания сериал в прайматайма в няколко четвъртък вечери. За един от тях, можете да видите от статията на блога, написана миналата година от тук. По-късно във времето, "Домашен арест" смени деня си на излъчване и премина в петък, докато "Етажна собственост" показваше все по-високи резултати. Днес, "Етажна собственост" излъчва своя 4 сезон от 15:00 ч. през уикендите по НоваТВ, като отново се радва на не малък зрителски интерес, а "Домашен арест" излъчи своя последен сезон и всеки от актьорите пое по своя път. 

И днес приключи първото издание на "Сблъсък", надяваме се да Ви е харесало. Очакваме Вашите предложения на кои два сериала искате да разберете рейтингите, но задължително и двата трябва да са се изправили в пряка битка за рейтинг един срещу друг. 

3 коментара:

Анонимен каза...

На мен лично много ми харесва новата рубрика-ако може публикувайте за рейтинга на Стъклен дом и Столичани в повече.По една телевизия се излъчваха,но в различни дни.Друг вариант:Езел и Пепел от рози-стартираха по едно и също време,по конкурентни тв.Ако може пишете и за съперничеството на турските сериали в праймтайма по БТВ-кой е най-гледан.Или пък сравнете индийските сериали по Нова и БТВ...
Много предложения получихте :)
Продължавайте да бъдете все така актуални и да ни изненадвате!

Анонимен каза...

Теленовелас са номер 1!

СЕРИАЛИ в България каза...

До 1-ви коментар:
Здравейте,
Благодарим Ви, че харесахте рубриката ни! Наистина се постарахме да се получи това, което виждате. Благодарим Ви и за предложенията! Идеята на "Сблъсък" е да сравни рейтинга между два сериала, които са се излъчили по едно и също време, в един и същи ден, за да видим кой е по-гледан. Вариантите за "Пепел от рози" и "Езел" и индийските сериали ще бъдат включени. Благодарим за останалите предложения, ще ги имаме напредвид!
Леки и успешни дни! :)

До 2-ри коментар:
Здравейте,
Благодарим Ви за изразеното мнение!
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.