"Музиката от турските сериали" (5): "Листопад"

Неделя, 13 април е, което означава, че днес ще публикуваме петото поредно издание от рубриката на СЕРИАЛИ в България "Музиката от турските сериали".
В днешното издание ще разгледаме и коментираме обстойно музикалните теми от най-драматичния, гледан и успешен турски сериал, създаван някога - "Листопад" (Yaprak Dokumu). Специално за този сериал те са изключително много, тъй като всяка една от тях е запомняща се и се свързва с точно определени герои, събития или места от продукцията.

През изминалите няколко седмици разгледахме обстойно музикалните теми от сериалите "Огнено сърце", "Времето лети", "Великолепният век" и "Огледален свят", постигайки изключително голям интерес и прочитания. 

"Листопад" (Yaprak Dokumu):
Започваме както обикновено със заглавните музикални теми от дадената продукция, в случая "Листопад". Специално за този сериал те са няколко. За първата от тях можем да кажем, че се различава коренно от тематиката и сюжета на поредицата, в началото тя е ведра и някак си носталгична, след това темпото рязко се променя, става по-бързо и агресивно, ако можем да се изразим по този начин - по-нахакано и горделиво. Изразява носталгията на всеки един член от многодетното семейство Текин към родния си град. Можете да я чуете от тук! Втората от тях за разлика от първата е много по-тъжна и драматична, нейното заглавие е "Sonbahar", а в превод от турски това означава "есен", с която се свързва и самото заглавие на сериала - "Листопад". Освен като заглавна мелодия, тя доста често се появява и в самия сериал, придружавайки трудните моменти в задружното семейство Текин. Означава също и постепенното отлитане на всяко от листата, в случая децата, по своя собствен житейски път. Можете да я чуете от тук! Третата заглавна песен, която всъщност е и най-запомнящата се и свързвана с "Листопад" е изключително спокойна, тиха, без напрежение, всява у всеки, който я служа тъга и носталгия, и то голяма, точно каквато изпитва главата на разпадащото се семейство Текин Али Ръза. Както останалите, тя също присъства в много от действията в сериала, а не само като заглавна песен. Можете да я чуете от тук!

Една от също най-запомнящите се музикални теми от "Листопад" е с рязка смяна на темпото и самото настроение. Тя всъщност е песен, и е изключително драматична и тъжна, не случайно с нея приключва целия сериал - завръщането на част от семейството в родния си град и самотата на Ферхунде в новия си стар дом. В началото тя е спокойна и доста прилича на третата заглавна музикална тема. След секунди обаче всичко се променя и напрежението нараства, драматизмът се увеличава, всичко това всява чувството на нещо изгубено безвъзвратно на слушателите. След това настроението отново за малко става спокойно, след което постепенно напрежението нараства и в един момент рязко спира, без да е стигнало своя връх. Тогава мелодията отново става спокойна и приличаща на третата заглавна музикална тема. Но не след дълго тя отново постепенно придобива драматизъм, отново приключвайки рязко. След това следва само мелодия, а накрая напрежението и драматизмът най-сетне взимат своя връх и слушайки тази част имаш чувството, че някой те укорява. Можете да я чуете от тук!
______________________________________________________________________

Повечето от песните от "Листопад" са в изпълнение на певецът Тойгар Ъшъклъ. 

Споделете предложенията си за следващите издания от "Музиката от турските сериали", стремейки се да давате продукции, които имат богато музикално съдържание и музикалните теми са част от въздействието над зрителите!

8 коментара:

Анонимен каза...

Благодаря ви най-после.Може ли следващата седмица да публикувата Музиката от сериала Мечтатели.

Анонимен каза...

Страхотни сте!Зарадвайте ни и с информация за музикалните теми в Гордата Аси-един наистина качествен сериал.

Анонимен каза...

Мога да помогна за музиката от Забранения плод - няма друга като нея..

Анонимен каза...

Пуснете информация за музиката от сериала Мечтатели.Тоест на група Пинхани.

Анонимен каза...

Да Мечтатели е страхотен сериал.А музиката е много драматична а в същото време и забавна.

Анонимен каза...

Аз също съм за Мечтатели.

Анонимен каза...

Добре ще е да публикувате за Забраненият плод-музиката е хубава,но и тази на Мечтатели също не е за пренебрегване.Каквото и да решите ние,вашите читатели ще бъдем доволни.

Анонимен каза...

da vi se nevidelo balgari kefqt se na tyrskata myzika,tolkova ste smeshni i poshli,ama kak da ne vi kefi,ta nali tova sashto e 4alga.

Предоставено от Blogger.