"ТВ рекорди" (1): Най-дългите сериали

От днес, 12 април (събота) стартираме новата рубрика "ТВ рекорди", в която всяка събота ще ви запознаваме с продукции, които по един или друг начин са успели да поставят рекорди в историята на телевизията. В първото издание ще се запознаем с най-дългите сериали, снимани някога!

9. "Дързост и красота" (The Bold and the Beautiful)
Макар, много от българите да мислят, че "Дързост и красота" е нещо недостижимо има далеч по-дълги сериали и все пак и този не е за подценяване. След 27 години в ефир и излъчени 6800 епизода драмата продължава да е сред най-гледаните дневни сериали в щатите. "Дързост и красота" стартира на 23 март 1983 действието в сериала се развива в Лос Анджелис, а главните герои са семейство Форестър, основатели на голяма модна къща. Драмата е в ефира на БНТ у нас от 1993, първоначално в праймтайма, а по-късно в дневния слот. Сериала продължава у нас и в щатите, където се излъчва по CBS, като епизодите в България са съвсем близко до тези в САЩ. За разлика от други сериали, които запазват главната история през цялото време "Дързост и красота" сменя главните истории, след като вече станат безинтересни. Това поддържа още по-голям интерес към сериала. Много често се правят смени и в актьорския състав. Единствените актьори, които изпълняват своите роли от самото начало са Катрин Кели Ланг (в ролята на Брук) и Джон Маккук (в ролята на Ерик Форестър). Също така и най-известната Сюзън Фланари, чиято героиня, обаче наскоро почина, защото актрисата пожела да излезе в пенсия.

8. "Друг свят" (Another World)
Сапунената опера е 35 години в ефир - между 1964 и 1999 по NBS. Излъчени са 8891 епизода. Сериала е по идея на Ирна Филипс и Уилям Джей Бел.

7. "Богати и жестоки" (The Young and the Restless)
След 41 години в ефир и 10 393 епизоди поредицата още е част от програмата на CBS и е най-гледаната дневна теленовела от години насам. Епизоди са излъчвани и у нас, първо по БНТ, после по bTV Cinema и bTV Lady, но сагата така и не успява да се наложи, както "Дързост и красота" - единствената американска сапунена опера, задържала се в ефир у нас толкова години. "Богати и жестоки" разказва за проблемите на младите - секс, алкохол, наркотици и престъпления. Все нови и нови истории поддържат интереса на зрителите.

6. "Всички мои деца" (All My Children)
41 години в ефира на ABC и една от най-гледаните дневни новели. Сагата стартира през 1970 г. и завършва през 2011 г.  Излъчени са 10 775 епизода.

5. "Един живот за живеене" (One Life to Live)
43 години, част от програмата на ABC, 11 136 епизода. Теленовелата започва през 1970-та и завръшва през 2012-та, разказвайки много исотрии за социалните проблеми и младежката любов.

4. "Дни от нашия живот" (Days of Our Lives)
49 години по NBC, 12 315 епизода и все още продължава. Стартира през далечната 1965 година. Всичко се върти около семейство лекари и проблеми в болницата, в която работят. Минават дни от нашия живот...

3. "Болницата" (General Hospital)
Също медицинска сапунена опера, което се подразбира и от заглавието й. "Болницата" е най-дългият сериал в Щатите, които все още е в ефир. Излъчва се по ABC от 1963 година, 13 034 епизода до момента.

2. "Докато свят светува" (As the World Turns)
След 54 години в ефир сериала се сбогува със своите зрители през 2010 г., когато по CBS бе излъчен, последния, 13 858 епизод. Епизоди от втория най-дълъг сериал в историята са излъчвани и в България през 90-те по Ефир 2.

1. "Пътеводна светлина" (Guiding Light)
Идеята се заражда още през далечната 1937 година, когато стартира радио сериал със същото име по CBS Radio. Сериалът се качва на екран през 1952 година, като тогава героите и действията значително се увеличават и историите стават още по-заплетени. Главни герои са трите семейства Люис, Купър и Сполдин, живеещи в измисления град Спрингфийлд. CBS прекратява телевизионния феномен през 2009 година. "Пътеводна светлина" е част от радио CBS 15 години и има 2 500 епизода на честотите на радиото. По телевизията сагата се предава 57 години, през които са заснети 15 762 епизода. Общо годините, в които сапунката се излъчва са 72, а епизодите - 18 262! В България епизоди са излъчвани по БНТ 1 и по ТВ7.

Междувременно, можете да проследите новият, 11 епизод, от авторския сериал "Игра на любов", от създателите на TV and Hobby от този линк.

2 коментара:

Анонимен каза...

Миналата неделя защо не пуснахте рубриката Музиката от сериалите?

Анонимен каза...

Да вярно защо в неделя стана така?

Предоставено от Blogger.