"Музиката от турските сериали" (1) - "Огнено сърце" (Gönülçelen)

Музиката... Това е едно от нещата, които влияят най-много на човешката психика в нашумелите през последните години турски сериали. Първото нещо, по което съдим за дадена турска продукция е нейната начална интродукция. 

Но какво всъщност е музиката от турските сериали? Трудно е да се намерят правилните думи, нали? Абсолютно всички интродукции и мелодии, които присъстват в турските сериали са различни, оригинални и идентични от всяка една друга. В турските мелодии има до някаква степен тъга, разочарование, нещастие, болка... Но не са ли това нещата, които всъщност са най-докосващи сърцето и душата? С всичката тази мъка ние съпреживяваме историите на героите, като в много случаи виждаме в тях огледало на действителността. За да има равновесие обаче, в музиката от турските сериали има и тържественост, магия, великолепие. За разлика от музиката от латиноамериканските сериали, при тези страстта е ограничена, като доста рядко можем да чуем интродукция на турска продукция, в която преобладава любовта, страстта. Самите латиноамерикански мелодии от сериалите са по-разкрепостени и раздвижени, докато тези от турските са по-консервативни и сдържани. Но въпреки това, мнозина са на мнението, че музиката от турските продукции е по-запленяваща и докосваща сърцето, може би и защото е по-драматична, бавна, баладична, докато тази от латиноамериканските е по-ритмична, бърза и жизнерадостна. 

Време е обаче да преминем към същинската част от статията! През следващите няколко месеца, всяка неделя ще разглеждаме обстойно музикалните теми от едни от най-популярните турски сериали, естествено, които са с най-запленяваща музика. 

"Огнено сърце" (Gönülçelen):
Лично аз съм гледал десетки турски сериали, но може би този, който буквално ме заплени най-много (мисля, че си личи и в момента) е "Огнено сърце". Самата история е изключително добре замислена, обикновената цветарка се влюбва в богатия пианист. Поради гордостта и на двамата обаче, до пълните щастие и хармония се стига едва на финала на продукцията (както е и при повечето други). Стига съм се увличал, да преминем към към това, към което всъщност се стремим - музикалните теми от "Огнено сърце". Мога да се похваля, че съм изгледал много турски сериали, но мелодиите от този сериал са тези, които най-много ме докоснаха, и които най-много харесвам. Интродукцията към тази продукция е изключително нестандартна и различна, отличаваща се коренно от всички останали. Ако случайно си превключвал каналите и си попаднал на Диема Фемили, в 16.00 и 17.00 часа, изобщо не би си помислил, че предстои турски сериал. Самата интродукция не е типично турска. В нея преобладават пианото, цигулката и звънчетата. Изключително мелодична, подходяща за балове и танцуване. Отличава се от другите и по това, че не е тъжна, не е драматична. Тя е и отличен пример за изключение, в нея преобладават любовта и страстта. Можете да я чуете от тук

Друга също толкова завладяваща мелодия, която обаче не е главната към "Огнено сърце" е "Bir Elmanın Yarısı", която също се отличава от другите по това, че е изсвирена само и единствено от пиано. За разлика от заглавната мелодия към сериала, тази е много по-тъжна, но не и драматична, напротив спокойна и отпускаща, докосваща сърцето в мига, в който я чуеш. Но това е за първата част от нея. Във втората ритъма и темпото рязко се променят, ставайки по-бързи и динамични. С това се променя и цялата същност на частта, ставаща по-ведра, весела, закачлива. Третата част е същата, като първата. Така самата песен (защото в нея се пее) е в проста триделна форма aba. Можете да я чуете от тук

Част запленяването от всичките тези вълнуващи мелодии се дължи на това, че в сериала една от главните теми е именно музиката. В нея доста от чувствата на някои герои се изразява не чрез промени в настроенията или действия, а чрез песни и мелодии. Едни са виртуози в свиренето на музикални инструменти (Мурат, Бурхан и Джихан), други пък са изкусни певици (Хасрет, Балчичек и Кадир). "Огнено сърце" е може би продукцията, която дава най-много внимание на изкуството от всички останали. И именно това я прави толкова запленяваща, макар да не е сред най-гледаните и популярните. Абсолютно всички епизоди от сериала могат да бъдат намерени и с българско аудио, и със субтитри в интернет. Горещо препоръчвам на всеки, който не е гледал сериала да го направи, включително и критиците на турските сериали. Именно тази продукция ще преобърне представите Ви за качество и перфектни актьорска игра и история, а и не на последно място - за музиката. 

В коментарите под статията можете да давате своите предложения за следващите издания от "Музиката от турските сериали", естествено подбирайки продукции с интересни и отличаващи се музикални теми. А ние ще се постараем да изпълним всяко едно смислено желание! Очаквайте ни следващата неделя!

8 коментара:

Анонимен каза...

Огнено сърце"-Това е най-прекрасният и най-вълнуващият сериал който съм гледала в скоро време по нашия екран!Не само историята ,която е по прекрасен роман и мюзикъл,но и страхотната реалистична игра на актьорите-Мурат,Хасрет,Гюлназ,Кобра и всички.А за музиката няма по мелидична ,по въодушевена,когато момента много тъжен -тъжна.Няма друг сериал с толкова добре подбрана и композирана за всеки момент музика.Има и други музикални филми,но като този няма!Ако прочетете рецензиите и коментарите по сайтовете ще се уверите в думите ми и във вашето мнение.Благодаря на Диема Фемили за това ,че повториха любимият ми сериал,благодаря на Сериали.БГ за продължението продуцирано от вас и ако може моите адмирации да достигнат до композитора на музиката към филма Кърач то той ги има!!!!!!!Браво,дано да има и други като превъзходен сериал с такава запленяваща музика!

Димир Говедаров каза...

Когато се пише за музиката в даден сериал първо е необходимо да се уточни кой е автора на саундтрака. В случая основната мелодия е на Али Туфан Кърач, изпълнението на тази мелодия е негово заедно с Габриели. Всички песни от сериала се изпълняват ор Ейлин Акташ като са включени в два албума на певицата. Песента "Цветарката" (Cicek kiz) за първи път е записана на винилова плоча през 1932 г. Целия саундтрак е на основата на турско-циганския фолклор. Във филма се използват песни от френския шансон, а пиесите които се изпълняват на пиано или от симфоничен оркестър са на различни турски класици, част от които Мурат споменава във своите лекции и са добре аранжирани от Кърач като в тях включват и откъси от пиеси на световно известни композитори. Това очаквах хората да научат за музиката от "Огнено сърце". От уважение към авторите на тази статия няма да посочвам линк откъде я имам тази информация.

Анонимен каза...

Здравейте, на целият екип на този страхотен сайт за сериали, искам да ви благодаря че пуснахте тази нова рубрика "Музиката от турските сериали" защото наистина мелодиите и песните в турските сериали наистина са чудесни и великолепни.
Много бих искала да публикувате музиката от сериалите на Огледален свят, 1001 нощ, Брак с чужденец. Наистина в тези сериали и особено на Огледален свят всички мелодии и музика са страхотни баладични и вълнуващи, музиката е върховна и много ще се радвам ако напишете нещо за тези мелодии от тези сериали.
Лек ден ви желая и продължавайте все така да ни радвате и да сте номер 1.

Анонимен каза...

Поздравления за тази рубрика!Винаги съм се възхищавала на музиката от турските сериали и с нетърпение ще очаквам всяка следваща публикация.Бих искала да прочета повече за песните в сериалите "Щастливи заедно" и "Момичето,което обичах".

Анонимен каза...

За "Огнено сърце" бих могла много да говоря,но ще отнеме много време,затова само ще направя дълбок поклон пред създателите на този изключителен сериал със завладяваща музика.Поклон и пред Диема фемили, че ми дава възможност да гледам прекрасни турски сериали.

Анонимен каза...

От всички турски сериали,които сме гледали по нашия ефир сериала "Огнено сърце"е най =запленяваш с нал-запленяваща и прекрасна музика.Поздравления към композиторите и изпълнителите на песните и инструментала,огромни поздравления към актьорите за толкова реалистично предадена история и благодаря на Диема Фемили за това,че ни дадоха възмост да се насладим отново на любимия сериал!

Анонимен каза...

Страхотна рубрика.Поздравления!Ще подновите ли рубриката за къщите от турските сериали?

Анонимен каза...

Прекрасна рубрика,зарадвайте ни с информация за Огледален свят и Гордата Аси.Турските сериали като цяло са с хубава музика,но за тези двата просто нямам думи...,песните доколкото знам се изпълняват от Ейлем Акташ-Beni unutma i Gururu yenemedik.Важна е историята,но и музиката,с която е подправена.Тези два сериала докоснаха сърцето ми!

Предоставено от Blogger.