"Любопитно": Успехът и провалът на турските сериали

От днес започва "Любопитно" - рубриката, която ще има за цел да разглежда различни теми около турските сериали. Започваме с първата тема в първото издание - "Успехът и провалът на турските сериали".

От години насам турските продукции у нас са запазена марка за българските телевизии. И докато у нас те понамаляват, то в Турция стават все повече и повече. Неведнъж в Турция сериалите са били на върха по гледаемост, а основната причина за това са сюжета и актьорската игра. Първият от тази народност сериали у нас беше излъчен преди години - "1001 нощ" (Binbir Gece), а днес вече всеки помни този сериал. И докато има сериали, които се радват на огромен успех, постигайки чудовищни рейтинги, има и такива, които просто "удрят дъното" и остават съвсем незабелязани. Някои стартират с огромен потенциал, рекламират се месеци наред, обещават интригуващ сюжет, но дотам - рейтинга им е повече от плачевен. Други пък без кой знае каква реклама вече са на върха по гледаемост. Трети се рекламират дълго и постигат успехи. Разбира се от голямо значение за успеха на една продукция е нейният сюжет и актьорски състав. Да не пропуснем и слота на излъчване и телевизията, по която се позиционира продукцията. Не може сериал с много известни и развили се актьори и със страхотен сюжет да се излъчва в следобеден слот и да чакаш невероятни рейтинги. Или пък да събереш неизвестни за публиката актьори в един сериал, който да пуснеш в най-гледаното време - разбира се, че няма да има желания успех, особено ако и сюжета куца. Но в Турция премиерните сериали обикновено се излъчват в по-късните часове, този "time" е от 17.00 до 01.00 часа. През деня обикновено се въртят предавания и повторения на хитови продукции. Там от понеделник до неделя гледаш различен сериал, по която телевизия си искаш, защото всяка една продукция се върти веднъжс седмично.

Успехът на турските сериали у нас и в Турция е факт и това не може да се опровергае. Например, през 2004 година Kanal D пуска турския сериал "Юнска нощ" (Haziran Gecesi) с Йозджан Дениз, Наз Елмаз и Небахат Чехре, който никак не остава незабелязан. Негов режисьор тогава е Андач Хазнедароолу, а сериала стартира след като беше рекламиран месеци наред. Само година по-късно, през септември 2005 се задава "Листопад" (Yaprak Dökümü), който се превръща в най-големия хит на Kanal D. Историята е повече от завладявща - младо семейство с пет деца се премества в големия Истанбул, където живота им се преобръща на 180 градуса. Рекламата на сериала е доста обещаваща, кампанията се провежда няколко седмици и след това тръгва в ефир със зашеметяващ рейтинг. Поради огромния интересен "Листопад" е продължен с нови сезони, и така през 2009 година приключва повече от успешно. Факт е, че в България "Листопад" е най-гледания, обичан и изобщо "най" турски сериал, като въпреки, че два пъти бе спиран рейтинга му не спадна.

Какво по-добро от удар в десетката с "Езел" (Ezel)? ShowTV инвестира много в заснемането на подобен сериал, превърнал се в хит на Балканите. Започва го през 2009 година, но не го довършва и той продължава по ATV от 2010, излъчвайки се до 2011 година, когато официално приключва. Кенан Имирзалъолу, Джансу Дере и Игит Йозшенер са част от състава на сериала, които създават история различна от всички други драми, които сме свикнали да гледаме. Продаден е в много страни и определено е определен за един от най-скъпите турски сериали продавани някога. У нас обаче този сериал нямаше успех, а провал. Провал не защото хората не са свикнали да гледат криминални поредици, или защото е бил в неподходящ час, а защото беше рекламиран само един ден. Реклама, която продължи 24 часа. Толкова похарчени пари и то за провал? Започва по НоваТВ и приключва по Диема Фемили.

През есента на 2008 година, след дълга реклама Kanal D започва излъчването на "Забраненият плод" (Aşk-ı Memnu), с Къванч Татлъту и Берен Саат. Първи сезон постига много добри рейтинги, което води до направата на втори сезон, който също е толкова успешен като първия. В България успеха също е напълно гарантиран, като това е единствения турски сериал в prime-time-а на БТВ, който не бе спиран нито веднъж. След това дойде ред на "Пепел от рози" (Fatmagülün Suçu Ne) - също много успешен у нас, както и в Турция. Той отново беше с участието на Берен Саат, която видяхме в много различна роля от досегашните си. 

През януари 2010, турския ATV пуска "Любов и наказание" (Aşk ve Ceza) - сериал с Нюргюл Йешилчай и Мурат Йълдъръм. Там се радва на толкова голям успех, че се налага продължение с нов втори сезон, който също постига отлични рейтинги. Тук рейтинга му също е много добър, излъчвайки се в късния prime-time на Диема Фемили. Е, не беше лидер, но все пак беше с достатъчно задоволителен рейтинг, за да продължи да се излъчва. 

Успешни сериали в Турция са и "Опасни улици" (Arka Sokaklar), който започва в ефира на Kanal D през 2006 година и до днес вече седем години се радва на голям интерес от страна на зрителите. В България интересът беше само до пети сезон, след това драстично спадна и постигна ужасно ниски рейтинги, но вина за това има слота, в който се излъчваше. "Мелодията на сърцето" (Dudaktan Kalbe) беше следващия хит, който се радваше на страхотен рейтинг и в Турция, и у нас. Стартира по ShowTV през 2007 година и приключва на 26 май 2009 година, като на същата дата започва у нас. "Мечтатели" (Kavak Yelleri), който започва по Kanal D през 2007 година и приключва през 2010 след няколко седмична реклама. Успехът в Турция не е кой знае какво, но в България със сигурност не можем да кажем същото. Тук сериала се превръща в най-гледаната и най-харесваната турска тинейджърска драма, която близо две години се въртеше в ефир с едно прекъсване. Успех постигна и "Огнено сърце" (Gönülçelen), но в Бълагрия. В Турция успеха не беше кой знае какъв, но определено имаше не малко фенове, най-малко заради участието на Туба Бююкюстюн в сериала. Там започва по ATV през 2010 година и приключва година по-късно по същата телевизия. Макар не чак толкова високите си резултати, приказката без начало и край обираше наградите и статуетките на конкурсите и номинациите. У нас успеха беше повече от задоволителен. 

Не можем да пропуснем "Справедливостта на Кара" (Karadayi), който вече втори пореден сезон се радва на изключително висок рейтинг, за разлика от рейтинга, който има у нас. ATV започва неговото излъчване миналата есен, като още тогава беше определен за драма номер 1.

"Огледален свят" (Adini Feriha Koydum) също беше хит. Започна по ShowTV много успешно след едномесечна реклама и бързо набра популярност, най-вече заради участието на Хазал Кая. Рейтинга беше невероятен, но след втори сезон успеха на сериала се изгуби и този сезон се превърна в пълен провал. В България вече близо година "Огледален свят" държи лидерската позиция в ефира, като смело можем да заявим, че е наследника на "Пепел от рози", по-точно най-гледаният сериал за 2013 година. Рейтинга е чудовищен, като феновете на сериала са милиони.

Безспорно един от най-големите хитове в Турция е "Север-Юг" (Kuzey Guney), който е с участието на Къванч Татлъту. Популярността на сериала е много голяма, най-вече заради участието на един от най-харесваните турски актьори. "Север-Юг" е на Kanal D, като у нас това в момента е най-очаквания турски сериал. Той вече приключи, като се състои от 80 оригинални епизода. Историята също беше запленителна и това определено бе причината за успеха на продукцията.

С успехът на турските сериали приключваме с две успешни хитови продукции. Едната е "Сезони на любовта" (Lale devri), която FOX започва да излъчва през 2010 година, като днес вече той излъчва своя четвърти сезон. Успехът на сериала е повече от добър, той се радва на страхотен рейтинг. В България резултатите му също са задоволителен, или поне бяха. В самото начало сериала беше най-гледаната продукция на Диема Фемили, като надминаваше НоваТВ и ТВ7 по рейтинг, а днес вече в средата на втори сезон е между капките, ако може така да се изразим. Все пак обаче, рейтинга е добър и задоволителен, а продукцията заема третото място по гледаемост сред всички турски сериали, които в момента се излъчват по Диема Фемили. Другият е "Малки жени" (Kucuk Kadinlar), който както в Турция, така и тук се радваше на невероятен рейтинг. Самата история е запленителна, разказваща за пет малки жени, които се борят със съдбата, след като са изгубили и двамата си родители в един и същи ден.

Така както има успешни турски сериали, има и такива, които са повече от провал. Въпреки, че са рекламирани дълго, обещават интересен каст и сюжет, това за зрителите далеч не е така. Провалът на един турски сериал или като цяло на един сериал, основно се дължи на не достатъчно добрата актьорска игра и не чак толкова запленителния сюжет. Понякога вина за ниския рейтинг имат и режисьорите, друг път неподходящия час на излъчване, а понякога дори и медията, която го излъчва.

Например, премиерата на "Цената на живота" (Omre Bedel) у нас беше пълен провал. Въпреки, че се излъчваше в най-гледаното часове време и по най-гледаната телевизия у нас, провалът си беше провал. Не случайно беше преместена в 11.00 часа през деня, именно заради ниските си рейтинги.

Колкото и успешен да се очакваше да бъде, "Край или начало" (Son) просто удари дъното. Въпреки, че всички очаквахме да постигне чудесни рейтинги, именно защото е от създателите на "Езел" (Ezel), тези очаквания не станах реалност. Имаше моменти, в които турския сериал с участието на Игит Йозшенер и Нехир Ердоан беше на косъм да удари 0% рейтинг, но разбира се това не се случи. У нас рейтингите също не са много добри. 

За никой не е тайна чудовищния провал на "Малки тайни" (Kucuk Kadinlar) у нас. Тинейджърската драма беше с толкова нисък рейтинг, че от БТВ бяха пронудени да изместят сериала в следобедните часове, където рейтинга определено беше по-добър. 

Един от провалите на миналата есен беше "Лош път" (Kotu Yol) с Джансел Елчин. Стартира обещаващо, рекламата също беше интересна и обещаваща, но рейтинга не. Именно заради слабото си представяне "Лош път" беше спрян след 13-тия излъчен епизод и продължение така и не видяхме, няма и да видим. Въпреки това, Kanal D го замени с друг сериал, който беше успешен. 

Други примери за провал можем да дадем с "Изгубеният град" (Kayip Sehir) с Гьокче Бахадър, която направи огромна промяна във визията си специално за ролята си в този сериал. Беше дълго рекламиран, но не толкова успешен, колкото обещаващ. Провалът не беше гарантиран, но колкото и качествена да е една продукция последната дума имат ЗРИТЕЛИТЕ. 

Следващата неделя очаквайте ново издание от "Любопитно", в което ще разгледаме най-дългите турски сериали!

17 коментара:

Анонимен каза...

Само намекнахте, но не го споменахте, че когато един сериал върви на зле в Турция, ти просто го спират ей-така, без да дадат обяснение и изобщо дори без да разкажат някакъв край. Заместват го с друг и се надяват той поне да е успешен. Затова "провалите" са по-малко - просто не ги завършват и няма как да ги продадат навън.И при все това невинаги в България им харесваме "успешните". Преди месеци писах в един друг форум, че "Край или начало" ще е провал, ама нали сме анонимни...

Анонимен каза...

Не разбирам защо тези от Теленовелас Новини са такива нехайковци? Направиха сумати поредици и накрая какво - спряха ги половината. Защо се захващат с толкова много рубрики като нямат време да ги качват и после половината ги спират. Плюс това обещаха, че ще са много по-активни, а насреща нищо. Не отговарят на въпросите, не си обновяват блога със седмици, какво да говоря повече? Възмутена съм от тях. Сякаш работата в този блог е в пъти по-добра, за което ви поздравявам. Поне рубриките ви са рубрики, качват се навреме, интересни и са по темата. Незнам ама май Теленовелас Новини е време да се отдаде на дълга почивка, вече няма смисъл от тях.

Анонимен каза...

Zdraveite, bihte li napravili nqkakva statiq za dvoikite, koito sa prenesli lubovta izvun ekrana i koga mojem da q ochakvame? Pozdravi :)

Анонимен каза...

Страхотни сте! Благодаря за хубавата статия и най-вече за невероятно свежата снима на любимия му турски сериал, който вече съм гледала цели два пъти и го очаквам с нетърпение и тук за трети път. Страхотни сте!

Анонимен каза...

Здравейте, всички избрани от вас сериали са били или не хитови според различни начини на статистика,но според мен зад всичко стои начина на рекламиране и достатъчно палтежоспособен спонсор.Съгласна с всичко ,което сте написали в статията с изключение на мнението ви за Огнено сърце.Според мен се е приел много повече от добре и у нас и в Турция след като е спечелил толкова статуетки и отличия ,и ако се поогледате в рейтингите за филмите на главните герои снимани след него то Огнено сърце е най-успешният им филм.И следващите два филма на Джансел Елчин нямаха достатъчно голям рейтинг в Турция,а и "20 мин"на Туба също не е бил койзане колко успешен .Така че Огнено сърце е един от страхотните филми излъчвани по нашия екран,без да те натоварва излишно, а дори да те зарежда с положителни емоции.

Анонимен каза...

Много интересна статия.Благодаря Ви.Но и аз несъм съгласна с мнението Ви,че "Огнено сърце" е имал нисък рейтинг в Турция.Наградите,с които е отличен този сериал говорят за обратното.

Анонимен каза...

Може ли рейтинга знацветовете на любовта и всички български сериали

Анонимен каза...

Не може да сравнявате рейтингите в България с рейтингите в Турция, смешно е просто. Да не говорим, че тук техните сериали се излъчват по безобразен начин. На "Езел" не му направиха никаква реклама, как очаквате висок рейтинг, като го излъчиха от днес за утре. Да не говорим, че може би бяхме единствената държава, която го излъчва по кабелна телевизия. А пък "Край", какъв висок рейтинг може да има като е така безобразно накъсан. Този сериал трябва да се гледа в пълната си продължителност, час и 30 минути, иначе се губи връзката. Отделно е по-сложно направен, а домакините не са свикнали на такива, те в крайна сметка повече ги слушат, докато вършат домакинска работа отколкото ги гледат. Не го смятам за най-добрия турски сериал, но определено беше нещо по различно от многото останали. Сега в Америка продуцентите на "Шепот от отвъдното" ще му правят римейк, в Русия също ще направят своя версия. А кажете ми сега, това провал ли е? И изобщо не мога да се съглася с вас, че "Изгубеният град" (Kayip Sehir)беше провал. "Провалът си беше гарантиран..." пълни глупости пишете, следяхте ли го поне? Защото аз да, и мога да ви кажа, че сериала беше добър! Позната и на пръв поглед тривиална история, голямо семейство се мести от малък град в големия Истанбул, но добре направена, с много добра актьорска игра, режисура, сценарии, музика. Това което го провали бяха продуцентите му, самият Kanal D, с непрекъснатото му местене от един ден в друг. Накрая на режисьора му писна и напусна продукцията. Когато обявиха, че го спират имаше много протести в социалната мрежа и по форумите. От Kanal D се опитаха да го преместят в Show tv, който обаче заради финансовите си проблеми, не можаха да поемат излъчването на сериала. На телевизионния фестивал в Анталия през април миналата година, имаше доста номицации и дори спечели награда за сценарии.

Анонимен каза...

На мен много ми харесва сериала "Край или начало" и очаквам с нетърпение всяка серия.Той просто трябва да се гледа с повече внимание.

Сериали в България каза...

До 1-ви коментар:
Здравейте,
Съгласни сме с мнението Ви. Но това отдавна се прави и в България. За съжаление у нас водещ е рейтинга, а не зрителския интерес извън екрана. Доста от сериалите започват доста добре, но обикновенно силната конкуренция или неподходящия слот има носят ниския рейтинг. Иначе определено всеки сериал си има фенове, които го следят, но после остават разочаровани, защото сериала е спрян. Това се практикува вече пет години у нас. Тук рейтинга е на първо място.
Леки и успешни дни!

Сериали в България каза...

До 2-ри коментар:
Здравейте,
Този коментар трябваше да го постнете в техния блог. Но ако искате нашето мнение, ние сме съгласни с Вас напълно. Наистина нямаше нужда от толкова много поредици, които спират, само защото нямат време да ги пускат. Вярно е, че цялата тази подготовка беше излишна, след като в момента половината са спрени, а не говорим, че някой хич не се качват. Но за нас всичко това си беше само за рейтинг и преборване на конкуренцията, от което просто нямаше нужда. Но те ни знаят, тяхна си работа.
Леки и успешни дни!

Сериали в България каза...

До 3-ти коментар:
Здравейте,
Ако става въпрос за двойки от турските сериали да, ще направим. Но ако искате за латино актьорите, тогава няма как да наоравим, защото вече има такава. Съвсем скоро в едно от изданията на "Любопитно" ще напишем за двойките от турските сериали.
Леки и успешни дни!

Сериали в България каза...

До 4-ти коментар:
Здравейте,
Радваме се, че статията Ви хареса, това е целта ни. СЕРИАЛИ в България винаги се стреми да предлага най-доброто и винаги по вашите желания и предпочитания. Очаквайте от нас още много изненади, това което харесвате винаги можете да го споделяте тук, а ние ще се постараем колкото се може по-скоро да го изпълним. Тепърва предстоят интересни издания на "Любопитно".
Леки и успешни дни!

До 5-ти коментар:
Здравейте,
Съгласни сме с Вас. НО... Не сме казвали, че "Огнено сърце" не е постигнал успех. Споменахме, че успеха му не беше кой знае какъв, защото нямаше рейтинга, който една хитова продукцията постига. От толкова милионна аудитория в Турция, "Огнено сърце" беше поне на половината на един хитов сериал като например "Времето лети". Вярно е, че имаше интерес към него, че беше успешен и хитов, но нямаше достатъчно висок рейтинг за да стане един от най-гледаните сериали в Турция. За това и нямаше кой знае какъв успех. У нас рейтинга също беше добър. През цялото време "Огнено сърце" беше най-гледания сериал на Диема Фемили, единствено към края рейтинга спадна и се увеличи в полза на "Готова на всичко". Точно и за това след него пуснаха по два епизода на "Готова на всичко". Наградите и постиженията на "Огнено сърце" го правят един от най-успешните, но рейтинга показва съвсем друго, уверяваме Ви.
Леки и успешни дни!

Сериали в България каза...

До 6-ти коментар:
Здравейте,
Радваме се, че статията Ви харесва, това е целта ни. Тепърва предстоят интересни издания от "Любопитно". Но, както казахме и на предния коментар, нямаме впредвид, че не е постигнал успех, а че успеха му не беше кой знае какъв. Вярно е, че беше гледан и хитов, именно за това попада и в класацията за успешни сериали, но ако трябва да го сравним например с "Времето лети" в Турция, рейтинга на втория е в път по-голям от този на първия. Успехът на "Огнено сърце" си беше успех, това е факт, но просто можеше и повече.
Леки и успешни дни!

До 7-ми коментар:
Здравейте,
В момента "Цветовете на любовта" постига много добри рейтинги, напълно достатъчни за да продължи излъчването си в 15.00. От българските сериали знаем, че в момента "Столичани в повече" е най-гледан.
Леки и успешни дни!

До 8-ми коментар:
Здравейте,
Не правим сравнения между рейтингите в Турция и тези у нас. Просто казваме кой сериал колко е бил успешен в тези две страни и какъв рейтинг е имал. Да не забравяме, че "Езел" се излъчваше отначало по национална медия, но заради ниския интерес бе преместен по кабелна телевизия. Напълно сме съгласни, че ниския рейтинг на този сериал по НоваТВ се дължеше на факта, че беше рекламиран има-няма 24 часа, което си просто смешно. БТВ бяха много по-силни с "Пепел от рози", най-вече защото го рекламираха близо месец. "Край" в действителност имаше ниски рейтинги в Турция, именно и за това бяха заснети само 25 оригинални епизода. Рейтингите му там бяха наистина доста ниски, дори няколко пъти беше на косъм да слезе от екран преждевременно. "Изгубеният град" беше с хубава история и каст, но рейтинга беше фатален за сериала. Ако наистина беше толкова успешен щеше ли да бъде спрян? Причина наистина е постоянното местене от час на час, от което най-много загубиха телевизията и сценаристите. Но защо мислите, че го местиха? Защото във всеки следващ слот на излъчване, имаше нисък рейтинг, така правят и в България. Не постигне ли успех в праймтайм, директно отива или в по-ранен час, или в друга телевизия. Така е днешно време, рейтинга е водещия фактор. Но колкото и обещаващи и интересни да бяха някой сериали, просто рейтинга им не позволяваше да се задържат дълго на екран, както стана с "Лош път", "20 минути" и "Огледален свят: Пътят на Емир" в Турция.
Леки и успешни дни!

До 9-ти коментар:
Здравейте,
Така е, да. Може и да е интересен, но рейтинга не е много добър. Наистина трябва да се следи обстойно, без да се пропуска, да се вникне внимателно в него... Ние не го гледаме, но мислим, че не е лош, въпреки, че е пълен провал.
Леки и успешни дни!

Анонимен каза...

Вие като си пишете статиите поне ползвате ли източници, явно не. Започнах да следя "Край" от самото начало на излъчването му, януари миналата година. Да са живи и здрави момичетата, който го преведоха. Следях статии, новини, интервюта с актьорите и сценариста. От самото начало продуцентите официално казаха, че сериала ще е само 25 епизода, един сезон и няма да се влияе от рейтинга. Така, че от това което пишете в момента, като отговор на моя коментар, за мен е ясно, че вие не боравите с източници, а си пишете наизуст. Същото беше и с "20 минути", още преди да започне казаха, че ще е 25 епизода и край. И двата сериала започнаха както беше планирано и завършиха както беше планирано. "Изгубеният град" не започна с кой знае колко високи рейтинги, но след това се покачиха. Както казах, самата телевизия, която го излъчваше сбърка много и сама го провали. Днес ще е в петък, утре в четвъртък после в събота накрая в понеделник. Е, как няма да падне рейтинга.
Високият рейтинг не винаги означава високо качество.

gabi89788@gmail.com каза...

Добър вечер. Може ли да ми кажете рейтингите на " Чучулигата" с Бурак Йозчивит, "Великолепният век- 4 сезон" с Мерве Болугур, "Fatih Harbiye" с Кадир Доулу. Ще съм ви много благодарна. Малки тайни е един от най-любимите ми тийн сериали, както и Мечтатели, а за Гордата Аси, нищо не сте писари за него, както и Млечният път, какви са техните рейтинги. Поздравление. Прекрасна статия.

Сериали в България каза...

Здравейте,
Нямаме информация за рейтинга на "Чучулигата" в Турция, но може е приет добре, впредвид факта, че е с Бурак Йозчивит и Фахрие Евджен. Със сигурност "Великолепният век" е един от най-гледаните турски сериалив Турция. Едва ли е загубил рейтинг, впредвид успешните три сезона, която го държаха на върха. "Fatih-Harbiye" е един от най-гледаните сериали, все пак го дават малко преди старта на "Сезони на лалето". А всъщност нямаме информация за рейтинга му. Рейтинга на "Гордата Аси" беше доста добър, може би това е една от хитовите продукции на НоваТВ. Всички помним времето, когато НоваТВ залагаха на интересни премиерни турски поредици, докато днес са само повторения. "Гордата Аси" беше един от най-добрите сериали, които са давали тук. Определено имаше и огромна аудитория.
Леки и успешни дни!

Предоставено от Blogger.