Жанровете на турските сериали

От доста време насам българският телевизионен ефир изобилства от сериали с турски произход. Сюжетът на всеки един от тях е оригинален сам по себе си, всеки един е интересен. В тази статия ще разгледаме жанровете турски сериали, които се харесват най-много на зрителите.


Турски сериали с драматичен жанр:
Най-често срещаните турски сериали у нас са драматичните. В тях преобладават сълзите, невъзможните любови, тъжните моменти. Колкото и негативи да събират от някои, именно този жанр турски сериали е най-предпочитан и гледан не само у нас, а и навсякъде по света. Драматичните заглавия са много повече от други, чиито жанрове ще разгледаме в следващите редове. В България са се излъчили и продължават да се излъчват такива продукции, примерите са много, ще изброим най-известните: "Перла", "Листопад", "Забраненият плод", "1001 нощ", "Гордата Аси", "Мелодията на сърцето", "Двама завинаги", "Времето лети", "Огледален свят"... Всеки един от горе-изброените се е радвал на милиони фенове по целият свят. В драматичните турски сериали зрителите доста често проследяват на екран собствените си истории. Това е може би най-голямата причина за високата гледаемост на този жанр поредици. Актьорите изпълняващи ролите в тях, професионалния режисьорски замисъл и изобщо целият екип на дадена продукция също допринасят много за успеха й. Като цяло именно сериалите с драматичен замисъл на сюжета са най-гледани и предпочитани в целия свят.

Турски сериали с комедиен жанр:
По-рядко срещани, но също толкова популярни са и турските сериали с комедиен жанр. Именно с тях зрителите се разтоварват и с удоволствие проследяват комедийните им ситуации. В България излъчените такива са значително по-малко от драматичните, това обаче не ги прави по-малко популярни. Сред комедийните заглавия излъчени у нас като примери ще посочим "Пламъкът на сърцето", "Мечтатели", "Другите отчаяни съпруги", "Огнено сърце"... Макар жанра им да бъде "комедия" и повечето от  действия на героите да бъдат смешни и в тези продукции се срещат драматични моменти макар и много по-малко. Истината е, че в Турция тези сериали са почти толкова гледани, колкото драматичните. За разлика, у нас комедийните продукции се гледат от много по-малко зрители. Една от главните причини за това е часовият слот, в който се позиционират тези сериали. Българските медии се страхуват да ги пускат в prime-time-а си, тъй като неуспехите им в най-гледания слот са не малко. Все пак комедийните турски продукции се радват на що-годе добър интерес от страна на зрителите.

Турски сериали насочени към младежта:
Колкото и малко да са излъчените в България, турските сериали насочени към тийнейджърите са се радвали на голям интерес. В тях преобладават също комедийните, но придружени с малко и от драматичните моменти. Като примери за излъчени у нас продукции с такъв жанр ще дадем "Мечтатели", "Морска звезда", "Малки тайни", "Огледален свят"... В последните два драматизмът преобладава, но това е друга тема на разговор. Сериалите насочени към младежта също са разтоварващи и интересни, колкото другите. Някои от тях добиват изключителна популярност, други не чак толкова. В турските тийн-продукции актьорите почти винаги са непознати за зрителите, а мелодиите в тях са изключително свежи и повдигащи настроението. Като цяло турските сериали насочени към младежта в България не са много. Повечето от тях обаче са се радвали на голям интерес от страна на зрителите.

Турски сериали с исторически жанр:
Може би това са продукциите, чието производство е изключително рядко и малко. В тях преобладават както драматичните и комедийните моменти, така и исторически събития. Единственият излъчен засега у нас сериал с такъв жанр е "Великолепният век", чийто 2-ри сезон приключи у нас преди дни. Колкото и малко да е производството им, повечето от тези продукции се радват на много голям интерес, като най-успешен в жанра си остава именно "Великолепният век". Една от причините за ниското им производство е изключително големите бюджет и средства, които трябва да се вложат, за да бъде турската историческа продукция на професионално ниво, което да пресъздаде персонажите и времето. Може би именно сериалите от този жанр са най-малко от всички останали.

От тази статия става ясно, че най-много и най-гледани са драматичните, следвани от комедийните, младежките и историческите турски продукции. 

2 коментара:

Анонимен каза...

Благодаря за статията.Лично аз очаквам още турски сериали с драматичен характер.

Админ каза...

До 1-ви коментар:
Здравейте,
Радваме се, че статията Ви харесва. Благодарим и за споделеното мнение.
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.