Успехът на турските сериали в Турция и у нас

юни 28, 2013
Пролетният телевизионен сезон щастливо приключи у нас и в южната ни съседка. Турските сериали там през изминалия сезон бяха многобройни, някои постигнаха ниски рейтинги, други буквално "удариха десетката" и постигнаха невероятни резултати. От есента на миналата година, до лятото на тази, турските медии заложиха на най-силните си проекти, за да победят конкурентите, но някои не успяха да го направят.
У нас също имахме битки за рейтинги, като телевизиите показаха някои от най-силните си козове, други просто оставиха това, което винаги ги е държало на върха. Никой не може да успори факта, че турските сериали имат невероятно добре измислен сюжет, невероятно добре създадена музика и невероятно добре влизащи в ролята си актьори с дългогодишна кариера. Но определено турските сериали в Турция са много по-гледани от тези у нас, именно заради тези качества, които притежават. Но да не отвличаме вниманието си повече по размишления, а направо да преминем към същинската част на тази статия...


Миналата есен по най-гледаната телевизия в Турция Kanal D започна нов сериал - "Изгубеният град" (Kayıp Şehir), който обещаваше да бъде толкова интересен, колкото и рекламиран. Гьокче Бахадър беше в главната роля в този сериал, като, за да влезе в образа на героинята си, тя промени изцяло външния си вид. Историята наистина беше запленяваща и драматична. Но за огромно съжаление за феновете му, сериалът приключи бързо, защото рейтингът му беше ту нисък, ту висок, но в повечето случаи - първият вариант.



По същото време, у нас се завърна "Пепел от рози" (Fatmagülün Suçu Ne), но не с този рейтинг, който имаше в самото начало. Беше по-нисък, но за сметка на това, отново успяваше да победи всички конкурентни продукции. "Пепел от рози" беше излъчен по БТВ, като приключи през януари тази година.



"Великолепният век" (Muhteşem Yüzyıl) представи своя нов 3-ти сезон миналата есен в Турция по StarTV, който също обещаваше да бъде много интересен, както е бил досега. И новият сезон не остана назад с рейтингите, той отново донесе на сериала и медията успех. Финалът на този 3-ти сезон се излъчи едва преди няколко дни в южната ни съседка. Интересна новина беше, че Мерием Узерли, която играеше ролята на Хюрем султан изчезна безследно. Нейното място в последния за сезона епизод на турската историческа поредица бе взето от Вахиде Гьордюм, която въпреки, че не пасна за тази роля, успя да се вмъкне в промото за 4-ти сезон на сериала, който започва още тази есен. 



Също миналата есен ТВ7 представи пред българските зрители историята на "Великолепният век" и започна неговото излъчване от 1-ви сезон. За огромна изненада, турския сериал би по рейтинг всички излъчващи се по същото време продукции на конкурентните канали. Това обаче не продължи дълго... Едва седмици по-късно, рейтингът на "Великолепният век" спадна драстично и не беше този сериал, с който ТВ7 можеше да бъде лидер в делничния си prime-time.



В средата на миналата есен StarTV стартира новия си сериал "Мълчаливите" (Suskunlar), в който главните роли бяха поверени на Аслъ Енвер и Мурат Йълдъръм. Сериала стартира блестящо и бързо разви популярност сред зрителите, но тази слава отмина бързо. Сериала също приключи бързо, но сякаш финалът му остана недовършен.

  
През семтември 2012 гoдина, най-гледания турски канал Kanal D представи и още една своя продукция, която дълго се подготвяше. "Сбогом" (Veda) беше сериал, чиито главни роли бяха поверени на Фахрие Евджен и Мехмет Асланту. За този сериал дълго се говореше и в интервюта с Фахрие, в които тя издаваше, че ще започне нова историческа драма. "Сбогом" бързо си запази добрия рейтинг, който и до днес не изпуска и се превърна в един от най-гледаните турски сериали в Турция.


"Север-Юг" (Kuzey Güney) също започна своя нов сезон през септември миналата година по Kanal D. Турската драма, която е с участието на Къванч Татлъту, отново взе лидерската позиция, с което показа, че развива все повече интерес откъм страна на зрителите. "Север-Юг" излъчи своя окончателно последен епизод тази година, като зрителите отново избраха последния епизод на поредицата пред всичко друго.



Едва преди седмици, в Турция се излъчи и окончателния финал на две от най-пленителните истории за сезона. Това бяха на "С течение на времето" (Öyle Bir Geçer Zaman Ki) и "Земя, небе, любов" (Yer Gök Aşk). Kanal D най-накрая представи финала на най-гледаната турска драма след "Листопад" - "С течение на времето". Отново, както през всички сезони, турската семейна драма постигна отлични резултати, а рейтингът надмина очакванията на Kanal D. "Земя, небе, любов", който се излъчваше доста време по FOX, също представи незабравим финал. За съжаление обаче, финала остана доста отворен с неизяснени понятия. Този сериал също носеше успех на излъчващата го медия.



Тази година у нас стартираха последните епизоди от първи сезон на "С течение на времето", който тук познаваме като "Времето лети". И докато в Турция той жъне успех след успех, то тук просто "удари дъното" и показа толкова ниски рейтинги, че от БТВ (телевизията, която го излъчва) го спираха три пъти. Може би у нас няма да видим финала на този сериал.



"Сезонът на лалетата" (Lale devri) също представи финала на сезона си преди седмици в Турция. Рейтингът на сериала е висок и в южната ни съседка, и у нас, но в първата страна е много повече. Финалът определено беше разтърсващ и неочакван, а зрителите в Турция няма търпение за новите епизоди. В България "Сезони на лалетата" се излъчва под името "Сезони на любовта".



Тази година, определено бяха представено едни от най-хубавите сериали, правени някога. StarTV представи новият си хит "20 минути" (Yirmi dakika), който е с участието на Туба Бююкюстюн. Сериала се превърна в един от най-гледаните, като скоро ще бъде представен финала на първи сезон. 

  
"Хулиганът" (Karaday), който стартира в края на 2012 година и се излъчва по ATV се превърна в истински хит и за пореден път показа, че заслужава да се гледа. В него главна роля взима Кенан Имирзалъолу, който също има важно значение в рейтинга на сериала.


В началото на 2013 година, у нас стартира 1-ви сезон на "Нарекох те Фериха" (Adını Feriha koydum), който бързо се превърна в най-гледания сериал за годината у нас. Едва преди месец бе излъчен и финала на 1 сезон, а новите епизоди се завръщат този понеделник (1 юли). 



Нищо не свършва до тук... В началото на тази година, Kanal D представи още един свой хит. "Отмъщението" (Intikam) с невероятната Берен Саат, който за малък период от време стана един от най-гледаните сериали в Турция. Преди седмици беше излъчен последния за 1-ви сезон епизод, а новите серии очаквайте отново от тази есен.



FOX също представи няколко свои интересни заглавия. Едното от тях беше "Една любовна история" (Bir Aşk Hikayesi), а другото "Гадателят" (Kahileri), като и двете представиха интересни истории. "Карагюл" (Karagul) с Йозджан Дениз стартира пък още тази година и бързо придоби слава. 



И докато там се представят нови и нови проекти, у нас се закупуват и стартират вече започнали и приключили в Турция. Един такъв е "Памуковата принцеса" (Beyaz Gelincik), който е с участието на Еркан Петеккая. Сериала стартира добре, но явно не се хареса на зрителите и бързо свали рейтинга си. "Готова на всичко" (Aliye) беше другият, с участието на Халит Ергенч, който стартира добре, продължи добре и приключи добре. Той се излъчваше по Диема Фемили и дори се бе превърнал в най-гледания за момента турски сериал на медията.



Турската АТV също не остана назад с нови сериали. Един от тях беше хита на сезона "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi Pusu), който показа и завърши своя нов сезон. "Непознатата улица" (Huzur Sokagi) със Селин Демиратар, който също показа много добри резултати в рейтинга си, "Пламнал пламък" (Alev Alev), който не остана много забелязан, но въпреки това, показа интересна история, в който роля взе Рожда Демирер и "Черната змия" (Karayilan) с Бюлен Юнал и Бегьом Биргюрен.



Kanal D представи още сериали като "Милосърдие" (Merhamet) с Ибрахим Челикол, новият сезон на "Опасни улици" (Arka Sokaklar), който вече приключи и "Лъжовен свят" (Yalan dünya), чийто сезон също приключи.

   
Турските сериали този сезон - провал или успех имаха те сред зрителите, според статията? Определено успех. Турските сериали са наистина гледани и в южната ни съседка и у нас. Ако тази статия ви е харесала, то със сигурност ще направим следваща, която ще включва успехът на турските сериали в арабските страни.

10 коментара:

Анонимен каза...

Може ли линк към промото за четвърти сезон на "Великолепният век"?

Сериали в България каза...

Здравейте,
Промото все още не е излязло, но сценаристите на сериала казаха, че в промото ясно ще се види, че Вахиде Гьордюм ще бъде Хюрем.
Леки и успешни дни!

Анонимен каза...

Много ми хареса статията и очаквам още такива.С нетърпение очаквам интервюта с турски актьори.Много ще се радвам да прочета интервю с Джансел Елчин.

Анонимен каза...

Гледам само турски сериали,защото разкриват в дълбочина човешките взаимоотношения. Без тях ежедневието ми би било много скучно.

Анонимен каза...

Mojeli statiq za tova kakvo stava s asli tandogan I koi turski seriali imat reiting v bulgaria

Анонимен каза...

Колко мило - да ни запознаете с успеха на турските сериали в арабските страни. Ама разбира се,то освен ние и тези страни едва ли някой друг проявява какъвто и да е интерес към тях.И докога ще ни заливат с тези бози. Не е възможно програма на българска телевизия визирам диема фемили, а и не само тя от сутрин до вечер да излъчва само турски сериали. ПОТРЕСЕНА СЪМ

Анонимен каза...

Аз не гледам само тр.сериали,но в началото когато тръгнаха доста ги гледах.Обаче вече ми омръзнаха!Доста са еднотипни,монотонни,мелодраматични.Но все пак понеже изгледах първия сезон на турските Отчаяни съпруги и искам разбера да как завършва този сериал,ще гледаме ли скоро втория сезон?

Анонимен каза...

"Изгубеният град" с Гькче Бахадър имаше шанс за развитие. Това което го съсипа беше Kanal D. С непрекъснатото местене в различен ден и час на излъчване рейтинга естествено спадна, а след напускането на режисьора в знак на протест заради местенето, беше и спрян, но имаше доста протести в интернет, заради решението да го спрат.
А дали Вахиде Гьордум ще пасне за ролята на Хуррем, ще разберем през четвъртия сезон. От 5 минутна сцена не може да стане ясно дали е подходяща за ролята или не.
"Мълчаливите" (Suskunlar) се излъчваше по Show tv, не по Star tv и стартира през пролетта на 2012 година, а не през есента. Имаше два сезона и финалът си беше абсолютно завършен.
"Сбогом" (Veda) с Фахрие Евджен беше само 8 епизода, след което бе спрян заради ниския рейтинг които имаше.
"Север Юг" (Kuzey Guney) имаше два сезона, стартира не миналата година, а през 2011. Финалът беше тази сряда, а рейтинга на сериала през двете години не беше от най-високият.
"20 минути" (Yirmi dakika) завърши преди дни, няма да има втори сезон. От самото начало беше ясно, че ще е само 25 епизода.

Анонимен каза...

ОФФФ какво постоянно ми ги хвалите тия свински джамий (Турските сериали) Има ли успех ,имаха това е факт ,но вече не,много хора се отказаха от тях и искат БГ и Латино.И какъв успех имат сериалите по Диема Фемили както и по бтв от 1 и половина на обяд ,единствените сериали на които бих заложил ,че са хубави и които гледах бяха : 1001 нощи ,Забранения Плод и сега гледам Малки Тайни ,всичко друго давано тук е пълен боклук.Най-вече Листопад това е свръх боклука даван някога,не бяха сълзи ,не бяха суполи по половин час i pove4e samo salzi ,gledane v edna to4ka i smartonosnite im cigularski melodii.OT kakto nastanaha v efira tiq tip seriali ,jenite tuk stanaxa o6te po iznerveni

Анонимен каза...

Интересно ми е как е свършил филма Сезони на любовта някой знае ли

Предоставено от Blogger.