Йозгюр Озан: "След Хюсню искам да изиграя отрицателен герой"

Здравейте, приятели! Петък е, 24 юни, и продължава публикуването на интервюта с участниците в тазгодишното издание на онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда" за 2022 г. Четиринадесетото ще бъде със състезателя, класирал се на шесто място - актьораа Йозгюр Озан. Преди да започнем, нека се запознаем с неговата биография! Той е роден на 5 януари 1966 г. в турския град Болу. В момента е на 56 години, зодия козирог. Още докато е ученик, проявява интерес към актьорското майсторство и участва в училищните театрални групи. Първата му изява на телевизионния екран в Турция е в сериала "Рухсар" (Ruhsar) от 1998 г. Добива по-широка популярност с ролята си в ситкома "Да не разберат децата" (Çocuklar Duymasın) на мъжа под чехъл Селями. От 2006 г. до този момент вече шестнадесет години се превъплъщава в образа на любимия комисар Хюсню Чобан в полицейския сериал "Опасни улици" (Arka Sokaklar), превърнал се във феномен. Както знаете, той продължава да се излъчва с 16-ти сезон в Турция всеки петък по KanalD. През изминалата 2021-а година се снима допълнително в интернет-филма "Любовни тактики" (Aşk Taktikleri) на международната дигитална платформа за развлекателно съдържание Netflix. Да започваме с интервюто!

Вече сте над 50 години. Как бихте обобщили живота си до момента?
Да, минах 50-те, вече може да се каже, че съм преполовил пътя на живота си. Ако трябва да обобщя живота си, изминал досега, мога да го нарека "преходен период". Аз съм именно от поколението, израснало с радио в ръка край печката на дърва и станало свидетел на големите технологични изобретения като телевизията, мобилните телефони и т. н. Днес живея сред младото поколение като посланик на предходното. Може би не си спомняте, но на времето, за да говорим по телефона, си записвахме часове предварително. Сега всеки е със смартфон в ръка и е на един допир връзка с другия, независимо на кой край на света се намира. Но вместо да ни събират, съм на мнение, че технологиите все повече ни разделят. Но като свидетел на всички тези промени и развития се чувствам голям късметлия, преминал съм през много интересни дни и етапи. 

Ще ни разкажете ли как започнахте да се занимавате с актьорско майсторство?
Започнах да играя в един от театрите в Анкара в годините 85-86-та. Роден и израснал съм в Анкара, но след това заминах за Измир, където следвах висше образование в университета "9 Eylül". И на втората година от следването ми се присъединих към Измирския държавен театър. По мое време още ни беше забранено да работим като актьори, докато сме в 1-ви курс. Чак в 3-ти курс и след това ни позволяваха. Така че ако не броим тази една година в 1-ви курс и последвалата ми военна служба, от 86-та година досега съм играл без прекъсване.

Какво най-много обичате да правите със семейството си?
Всеки момент, прекаран със семейството ми, е много ценен и хубав за мен. През есенно-зимния сезон, за съжаление, не успявам да им отделям времето, което би ми се искало. Затова пък компенсираме пропуските през лятото и винаги си го удължаваме по наше усмотрение. Обичам да ходим на кино със сина ми, сутрин да закусваме заедно, през летните ни ваканции се къпем в морето. Понеже времето ни заедно е малко или много ограничено, се наслаждаваме и оценяваме всеки един миг, прекаран заедно.

Защо според Вас хората толкова много Ви харесват?
Защото съм искрен и неподправен, най-вероятно. Пък и винаги подхождам към всяка ситуация в живота с усмивка и с положителна нагласа. А и защото съм баща! Защото съм типаж, пазващ перфектно на калъпа за мъжа в турското традиционно семейство. Всъщност този въпрос трябва аз да задам на вас - защо толкова много ме харесват? (смее се)

Начин на живот ли е според Вас актьорската професия?
Разбира се, че не. Актьорството не е начин на живот, а професия като всички останали. С тази разлика, че практикуваме професията си като едни непрестанни наблюдатели на живота, взаимстващи и дори плагиатстващи от него. Като артисти и хора, чийто живот е достояние на цялото общество, разбира се, трябва да сме по-внимателни в думите и действията си, защото малко или много даваме пример на по-младите поколения.

Приличате ли си с героя си Хюсню в "Опасни улици"? И той като Вас е баща в семейство с 5 деца, с тази разлика, че Вие имате само 2...
Фактът, че съм баща, действително много ми е помагал винаги в професията и в ролите, които съм играл. Обаче никак не искам в бъдеще и аз да ставам баща на пет деца! (смее се).

Вече десетилетие и половина се снимате в "Опасни улици". Как си представяте кариерата Ви след този сериал? А следващата Ви роля?
Да си поръчвам роли отсега, не би било правилно. Но все пак ми се ще следващият персонаж, на когото ще вдъхна живот в кариерата си, да бъде различен на досегашните ми. Може дори да е злодей. Да има какво да каже, да има послание, да бъде човек с интересен и необикновен живот, терзания, проблеми, опит...

Падате си повече романтик или прагматик?
Всичко зависи от обстоятелствата, в които съм поставен. Когато го предполага, съм романтичен. Когато пък не - прагматичен и студен. Много бързо се ядосвам, но също толкова бързо след това се и успокоявам.

Какво най-много Ви натъжава?
Всяка потенциална заплаха и неприятност, която може да се случи на семейството ми, много ме натъжава.

С какво не можете да се примирите?
Не мога да се примиря с несправедливостите в живота. Аз съм човек, който спазва правилата. Следователно нямам търпение и поносимост към невъзпитани хора, непознаващи никакви граници в поведението си.
___________________________________________________________________________________

Очаквайте интервю с участника, класирал се на четвъртоо място в "Любима турска звезда 2022" - Севда Ергинджи, следващия четвъртък, 30 юни!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.