Гьокхан Алкан: "Щастието се състои в простотата"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 9 юни, и продължава публикуването на интервюта с участниците в тазгодишното издание на онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда" за 2022 г. Единадесетото ще бъде със състезателя, класирал се на осмо място - актьора Гьокхан Алкан. Преди да започнем, нека се запознаем с неговата биография! Той е роден на 8 декември 1987 г. в най-големия турски град Истанбул. В момента е на 34 години, зодия стрелец. Висшето си образование завършва със специалност "Автомобилно инженерство" в университета Коджаели. Актьорско образование получава в MSM Actor Studio. Два сезона играе в театър "Müjdat Gezen", след което заедно с няколко свои приятели актьори основава свой собствен театър. Дебюта си на телевизионния екран прави през 2011 г. с епизодична роля в най-успешния турски исторически сериал "Великолепният век" (Muhteşem Yüzyıl). В периода 2014-2015 г. оглавява семейната комедия "Семейството на съпруга ми" (Kocamın Ailesi), благодарение на която печели голяма популярност. През лятото на 2016-а играе главната роля в романтичната комедия "Обича ме, не ме обича" (Seviyor Sevmiyor), за която впоследствие получава и престижната международна награда на APAN (Asian Pacific Actors Network). През лятото на следващата 2017 г. пък се снима с още по-голям успех в медицинската драма "Сърцебиене" (Kalp Atışı),като за играта си в нея заедно с Йойкю Карайел печели наградата за най-добра екранна двойка на годината на "Златна пеперуда" (Altın Kelebek). През 2019-а участва в провалилата се драма "Богат и беден" (Zengin ve Yoksul). През 2020 г. се присъединява към актьорския състав на тоталния хит "Опасно изкушение" (Yasak Elma), играейки в третия и четвъртия му сезон в ролята на Керим. Последната му актьорска изява бе в лятната драма от 2021-а "Сърдечна рана" (Kalp Yarası). Да започваме с интервюто!

Едно от необходимите качества за един актьор е наблюдателност. Да наблюдаваме и анализираме хората около себе си е лесно. А успявате ли да наблюдавате себе си отстрани? Как се намирате?
Целият живот всъщност е едно непрестанно занимание на човек със самия себе си. Постоянно се самонаблюдавам и анализирам. И сега като се замисля, не бих искал да си се представя като актьор, защото ще изглежда шизофренично (смее се).

Преди време бяхте споменали, че сте в процес на търсене на самоличността си. Докъде стигнахте?
Вярвам, че животът, с който сме дарени всички хора, не се състои от нищо повече, освен промяна. В тази насока търся и себе си - променяйки се. Докато работя, губя себе си. Сигурно целият ми живот ще премине в тази борба. На фона на всичко изживяно, откривам и преоткривам нови неща. Трупам опит, търпение, приемане. И отгоре на всичко се стремя да остана човек.

Трудно ли е човек да остане естествен в днешно време, когато всеки преследва постигането на друга самоличност?
Които и да сме, каквато и професия да имаме, съм на мнение, че не трябва да играем роли на първо място пред самите себе си. А едва след това и пред останалите. Защото самозалъгването е много по-болезнено от това да залъжеш някого другиго за себе си. Човек прави всичко сам на себе си. Неискреността никога не може да бъде правило.

Как според Вас се промени понятието за "слава" след появата на социалните мрежи?
Смятам, че всички тези опити да се нагаждаме според модата и наратива на деня, да възприемаме за реални всъщност изкуствените животи, които ни се представят в социалните мрежи, да се стремим към безупречност и да тичаме след залъгалките на крайния капитализъм, са опасни за здравето и благосъстоянието на съвременния човек. Преди всичко, както и винаги е било, имаме нужда от емпатия, от безусловна любов едни към други, от вяра, от разбиране, от простота и от искреност. Простотата, семплостта е признак за високо израстване. Щастието зависи от много малко неща. Например - от едно елече, купа с храна, обич и спокойствие.

Кое е най-голямото недоразумение, което сте чували за себе си?
Различията помежду ни са нашето най-голямо богатство. Биологично всички сме едни и същи, но светлинката, грееща вътре в нас, е различна у всеки. Няма нужда да се нападаме, преследваме и сърдим заради различията ни. Нека всеки бъде такъв, какъвто желае.

От около 10 години сте на телевизионния екран, но дигиталните платформи изглежда скоро ще заместят телевизията. Какво мислите за тази промяна?
На мнение съм, че през последните 10 години телевизията в Турция претърпя сериозни трансформации. Поради тази ѝ адаптация към променящите се условия виждам още живот в нея. Само времето ще покаже "кой кого", но за мен телевизията все още е по-силна от дигиталните платформи. Има широкоприето мнение, че дигиталните платформи предполагат повече свобода и оригиналност на съдържанието. Но аз не съм на това мнение, в крайна сметка, продуценти, режисьори, сценаристи и актьори, които работим, сме едни и същи и в проектите за телевизията, и в тези за интернет. В крайна сметка, както се казва - "който плаща, той поръчва музиката". И това важи както за телевизията, така и за интернет. Да говорим за свобода, при положение, че тя е условна, не е редно. 

Какво за Ваз означава професионален успех?
В нашата професия най-важно е да познаваме добре чувствата си, да се самоанализираме, за да преобразим тези свои емоции в последващи действия с реални ефекти. 

Знаем, че гласът Ви е много хубав. Какво място в живота Ви заема музиката?
Много обичам музиката. Стремя се да развивам и в тази насока. Пък времето ще покаже как ще се развие този мой талант.

Завършили сте автомобилно инженерство, но това не е особено известен факт за обществеността. Практикували ли сте по специалността си?
Не съм практикувал по специалността си. Колкото и да далечни да са инженерството и актьорството като професионални сфери, смея да твърдя, че висшето образование ми е помогнало в някои направления като актьор. За мен образованието винаги е било, е и ще остане есенциално важен елемент за развитието на човек.

Известен сте с безкомпромисността си спрямо храната, която приемате. Все още ли сте на мнение, че "човек е това, с което се храни"?
Още съм на същото мнения и продължавам да не ям захар, бързи, преработени, пържени храни. От време на време, много рядко ми се случва да се изкуша, но бързо след това се връщам в правия път.

Как намирате изход в ситуации, които Ви сломяват?
Винаги се стремя да поддържам енергията си на високи нива/вибрации. Същото търся и у хората, с които се заобикалям. Аз съм от хората, вярващи, че в този живот трябва да се работи много и усилено. Крайно негативни събития, които да ме сломят, за щастие, не съм изживявал досега. Винаги виждам чашата наполовина пълна. И си казвам: "Да сме здрави, пък другото ще се оправи". Подобна нагласа прави човека силен, търпелив и благодарен. 
___________________________________________________________________________________

Очаквайте интервю с участника, класирал се на седмо място в "Любима турска звезда 2022" - Сера Кутлубей, следващия четвъртък, 16 юни!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.