Талат Булут: "Дисциплинираността ми е за пример"

Здравейте, приятели! Петък е, 15 април, и продължава публикуването на интервюта с участниците в тазгодишното издание на онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда" за 2022 г. Петото ще бъде с петия отпаднал състезател за сезона - актьора Талат Булут. Преди да започнем, нека се запознаем с неговата биография! Той е роден на 23 март 1956 г. в турския град Карс. В момента е на 66 години, зодия овен. Следва в университета Hacettepe със специалност "Електронно инженерство", но след втората година прекъсва и се отдава на страстта си към актьорското майсторство. Започва да работи в Анкарскя театър, като първата постановка с негово участие е "Димитров" (Dimitrov). Талантът му бива забелязан от самата Тюркан Шорай - емблематично име в турското кино, благодарение на чиято препоръка застава за първи път пред камера в игралния филм "Хазал" (Hazal) през 1979 г. В България сме го гледали в "Да върнеш времето назад" (Annem) от 2007 г., а в момента и в излъчващата се от понеделник до сряда вечер по БТВ драма "Опасно изкушение" (Yasak Elma), в която се превъплъщава в образа на Халит Ергун. През последните няколко години в Турция е известен още с изявите си в сериала "Време на преселване" (Göç Zamanı), в който за втори път си партнира с Вахиде Перчин, и във филма "Чудо" (Mucizde). Да започваме с интервюто!

Каква за Вас бе най-трудно по време на пандемията от коронавирус?
Дъщеря ми Хазал все още е студентка в САЩ. Почти една година не съм я виждал, бяхме принудени да останем разделени. Нито тя можеше да дойде, нито аз да отида при нея. Това беше най-дългият период, в който не сме се виждали. Дай Боже скоро да се върне в Турция. Броя дните дотогава.

Героят Ви в "Опасно изкушение" Халит Ергун почива - за някои това бе трагедия, а за други повод за празнуване. Защо напуснахте екипа на такъв успешен сериал?
Напуснах екипа на сериала, в който се снимах в продължение на 85 епизода, оставайки на върха. Смъртта на героя ми Халит Ергун бе решение на сценаристите на "Опасно изкушение", въпреки че до последния момент се колебаеха относно него. Затова за някои това беше същинска трагедия, а за други - повод за празнуване. Смятам, че със зрителите се разделиха във възможно най-подходящия момент, така че и аз, и те да сме удовлетворени от свършената работа.

Вдъхвате нов живот на всеки образ, в който се превъплъщавате. Карате зрителя да възприема ролите Ви за истински личности от плът и кръв. Как го постигате?
Всичко, което изброихте, се дължи на практиката ми като театрален актьор. В театралните теории всичко е много подробно и добре описано - как се работи върху сценарий, как се създава един герой и т. н. Всеки, който се снима в сериали, смята себе си за актьор. А мярката за успеха му са числата, които на следващия ден вижда в рейтинг-класацията.

По-рано сте се изказвали, че актьорството се състои в това да откриваш и да развиваш нови и нови таланти в себе си. Образование или талант е нужен на един истински добър актьор?
В сектора ни има разделение на актьори със или без актьорско образование. Да вдъхнеш живот на герой, се основава на определен набор от техники, които могат да бъдат добити и от човек без професионално образование в процеса на работа. Изисква се талант в основата, за да си актьор. Или както е казал Шекспир: "Целият свят е една голяма сцена, а всички ние сме актьори с определени роли". Тоест, може да се каже, че всеки притежава талант, но от това до колко ще го развие зависи реализацията му. Правопропорционално е с учене, четене, добиване и развиване на умения.

Снимате сериали с дълги епизоди за ограничено време, максимум седмица. В подобно забързано темпо има ли място за изобретателност в професията Ви?
Принудени сме да забързваме процеса на игра посредством различни техники и трикове. Но в подобна среда, в която сме притиснати от времето и за една седмица трябва да снимаме серии с продължителност от 140 минути, със сигурност изобретателността не може да излезе на преден план. Нямаме възможността да обсъждаме със сценаристите и режисьорите техните решения. Дори понякога да не ги възприемаме или дори да ги намираме за неправилни, като актьори е по-добре да си замълчим, за да не удължаваме и без това предългия работен ден. Театралните теоретици сигурно се орбъщат в гроба, ако ни виждат отнякъде, но няма какво да се направи.

Едно от емблематичните лица на периода Йешилчам сте. Но по-голямата част от възрастните Ви колеги остана непозната за младото поколение. Как успявате да поддържате интереса към себе си и сред младите зрители?
В златния период на турското кино - Йешилчам, на почит сред актьорите бе определен изказ и най-вече изобретателност. Имаше една неподправеност, една искреност, разказваща за обикновения човек в Турция. Затова и тези филми много се харесваха. Да не виждаме много от старото поколение актьори на телевизионния и кино-екран сега, е решение на режисьорите и продуцентите. В един момент аз се озовах в преходен период, който бе доста критичен. Косите ми побеляха и за мен казваха: "Този човек остаря", но сега пъ говорят колко съм бил харизматичен на екрана. Но съм на мнение, че съм от последните останали ветерани от Йешилчама, на които им е дадена възможност да играят главна роля в съвременен сериал. Нека ме възприемат като последното скъпоценно камъче, останало от Йешилчам в телевизията. Ще се опитам да продължа това до края на жвота си.

Много от колегите Ви актьори се пренасочват към интернет-сериали и филми, намирайки ги за по-свободни и независими. Какво е Вашето виждане?
Допреди половин-една година наистина имаше независимост и свобода в дигиталните платформи за развлекателно съдържание. Всяка история можеше да бъде разказана в най-чистата ѝ форма, понякога дори брутална и нецензурна. Но Турския съвет за електронни медии вече сложи ръката си и върху интернет-пространството и сме длъжни и там да се съобразяваме с неговите правила. Така не остана голяма разлика в съдържанието на сериалите, излъчващи се по телевизията или в интернет. Единствено продължителността на сериите им е различна. Пък и не се работи за рейтинг. Сценариите са готови с по 10-12 епизода и ги снимаме, знаейки колко време ще ни отнеме и какво ще се случи до самия край. В това отношение дигиталните платформи за по-привлекателни.

Притеснявате ли се за развитието на изкуството в Турция? Смятате ли, че в Турция се отдава достатъчно значение на изкуството?
В сегашната система, в която се намира Турция, имаме нужда от всякакъв вид изкуство - литературно, изобразително, музикално, филмово, театрално, но, за съжаление, същата тази система поставя условия на работа и правене на изкуство, които го възпрепятстват. Във връзка с ограниченията, свързани с коронавируса - всяка забрана винаги идва първо за кино-салоните, театрите, музеите, изложбите. А езикът на една държава се формира посредством изкуството и културата. И вместо средата, в която те се формират, да бъде оставена отворена под нужните условия за безопасност и устойчивост, тя с лека ръка се затваря. Всъщност съм много обезнадежден. 

Новата генерация актьори оценява и уважава ли Ви като по-възрастен техен колега, с повече и по-различен опит?
Разбира се, че трябва да проявяват уважение. Нека вземат за пример моята дисциплинираност и достойнството, с което работя. Но сякаш новата генерация е по-скоро в преследване на повече последователи в социалните мрежи. Макар и да са малко, има хора, взимащи професията ни на сериозно. Но дали са достатъчно? В никакъв случай. Дали ситуацията ще се подобри? Не мисля.

Над 60 години сте, но все още кипите от енергия, за която дори някой 30-годишен Ваш колега би Ви завидял. Как успявате да сте толкова енергичен и позитивен?
Живея така, както ми идва вътре. В социалните мрежи споделям това, което ми идва отвътре. Енергията ми идва отвътре. Най-важна е искреността, неподправеността. 

Но в социалните мрежи има и голямо линчуване, особено на известни личности. Вие ставал ли сте жертва на подобно?
Споделям, например, видео как танцувам. И получавам коментари от типа на: "Виж го само, на колко години стана, как си позволява да танцува така!". Какво ви засяга? Щом танцувам, значи го мога. Вие си седете, пушете си цигарите, пестете от грижи за децата ви, но си купувайте последен модел смартфон, вие сте стойностните хора, а аз не съм, защото танцувам. Че аз себе си гледам да забавлявам, танцувайки, не вас! 

Какво значи за Вас славата?
Не притежавам богатство и имоти, по-различни от тези на всеки средностатистически човек. По-голямата част от изкараните от мен пари е отивала и продължава да отива за образованието на дъщеря ми. С какво ще се променя, ако се возя във Ферари? За разлика от младите актьори, които са в преследване на пари, власт и слава, ние от старата генерация сме били много по-скромни на техните години. Но нека пътят им е отворен! Не съм се изкушавал от материални блага, защото ценностната ми система не го позволява.
___________________________________________________________________________________

Очаквайте интервю с шестия отпаднал участник в "Любима турска звезда 2022" следващия четвъртък, 21 април!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.