Октай Кайнарджа: "Планирам да екранизирам историята на моя живот"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 17 март, и от днес започва публикуването на интервюта с участниците в тазгодишното издание на онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда" за 2022 г. Първото ще бъде с първия отпаднал състезател за сезона - актьора Октай Кайнарджа. Преди да започнем, нека се запознаем с неговата биография! Той е роден на 27 януари 1965 г. в турския град Малатя. В момента е на 57 години, зодия водолей. Израства в семейство на гастербайтери - родителите му работят в Германия, а той живее при баба си в Истанбул, докато е дете. През 1991 г. се дипломира със специалност "Театрално изкуство" в Държавната консерватория към Истанбулския университет. Пробива си като актьор прави в периода 2003-2004 г., когато се превъплъщава в образа на Сюлейман Чакър в една от най-успешните турски криминални драми "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi). През 2008-2010 г. се снима в друг успешен сериал - "Мъжът от Адана" (Adanalı). В периода 2015-2021-а година в продължение на шест сезона оглавява тоталния хит "Мафията не може да управлява света" (Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz), вдъхвайки живот на Хъзър Чакърбейли. Скоро предстои да се завърне на телевизионния екран в Турция в нов сериал. Да започваме с интервюто!

През първите години от кариерата Ви играехте по-романтични и небрежни роли. Но в последно време Ви гледаме в доста твърди, авторитарни и властни образи. Кой тип е по-близък до Вас като характер?
След като завърших Консерваторията, поех по пътя на професионалния актьор. Както отбелязахте, в началото на кариерата ми получавах предложения да играя по-симпатични, усмихнати, елегантни мъже. Но ако трябва да съм честен, на сърце винаги са ми били по-твърди, драматични и крайни персонажи. Няма да ви лъжа - никога не съм искал да ме възприемат като Дон Жуан с ролите ми. Тъкмо напротив - искам да ме свързват с характери. 

Как успяхте да обърнете тенденцията и да започнете да играете типа роли, който Ви харесва повече?
Може би успях да обърна тази тенденция с участието си в "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi Pusu). Но едновременно с това през годините имах и други изяви - като водещ, в комедийни предавания... Последвалата ми роля в "Мъжът от Адана" е пример отново за по-небрежна, забавна и не толкова сериозна. Не смятам, че ролите, в които влизам, отразяват мен като личност. Намирам това за ненужно. Винаги съм казвал и ще продължавам да казвам, че в момента, в който камерите спрат, светлините изгаснат и костюмите са свалени, актьорът трябва отново да бъде себе си. В противен случай можем да говорим за заболявания на психиката.

Вече 6 сезона оглавявате "Мафията не може да управлява света". Шест години са доста дълъг живот за която и да е телевизионна продукция в днешно време. На какво дължите този огромен успех на сериала?
В основата на всичко стои сценарият. Ако няма добър сценарий, нито най-добрите актьори, нито най-добрите режисьори, нито най-добрата реклама могат да спасят положението. Както можете да се досетите, главен "виновник" за успеха на сериала ни е силният му сценарий. Не по-малко важен обаче е и духът, настроението, аурата на екипа. Това се случва от само себе си и няма как да бъде предварително планирано - или я има тази спойка, или не. А при нас определено я има! След толкова дълги години съвместна работа в екипа всички вече сме като едно голямо семейство. Всички се познаваме взаимно много добре, изградили сме невероятни приятелства, но на основата на уважение. Всичко това сме го уловили!

Ако изключим този тайнствен и случващ се от само себе си екипен дух, каква би била една по-конкретна съставка, необходима за успеха на един телевизионен проект?
Както някой някога е казал, всичко започва с една проста идея. Много е важен процесът на случването на тази идея в реалност. Има няколко фактора, които обуславят успеха на този процес. Сценаристът, режисьора и актьорите трябва много добре да познават родината си, сънародниците си, иначе казано - публиката си, за да могат да стигнат до нея и да я спечелят. Необходим е и развит рефлекс за искреност, за естественост. Няма място за пози и фалш. Вярвам, че всичко глобално в зародиша си съдържа нещо тясно локално. А искреността, топлотата, натуралността са може би най-всеобщите ценности, които хората по цял свят споделят. Затова и се случва да следим със затаен дъх и безкраен интерес истории от другия край на света, да се привързваме към актьори, чиито езици не знаем. Защото езикът на искреността е универсален в цял свят. 

Напомня ли Ви историята на героя Ви в "Мафия"-та Хазър Чакърбейли на Вашата собствена? 
Когато за първи път се запознах със сценария на сериала и с героя си, нямаше как да не ми направи впечатление приликата между моята и неговата история, между съдбите на моето и неговото семейство. Но не намирам нито своята, нито историята на Хазър са единствени по рода си. Ако се поразровим, всеки би открил по нещо от и за себе си в тази история. Както казах - това са универсални похвати и архетипи в цял свят. Но няма да крия, че със сценаристите на "Мафия"-та (които според мен са най-добрите в Турция) сме обсъждали идеята да екранизираме и историята на моето семейство някой ден. Тоест, не се учудвайте, ако в следващия проект с мое участие разказвам собствената си съдба. 

Коя е ролята, която мечтаете да изиграете?
Мустафа Кемал Ататюрк... Да участвам във филм за Ататюрк, ми е мечта.

Да поговорим за стила Ви. Ролите, които играете, изискват от Вас да носите сака и официални панталони. Ако отворим личния Ви гардероб, какво ще открием в него?
В гардероба си имам дрехи, подходящи за всякакви комбинации. Имам доста официални костюми, но за сметка на това, ги ползвам доста рядко. Нося ги единствено на официални събития и снимки. Предпочитам джинси, пуловери, ризи и якета. Особена слабост са ми спортно-официалните сака.

Изявявате се и като рекламно лице на моден бранд. Какво е усещането да сте манекен?
Да съм модел, е нещо коренно различно от това, на което съм научен и което съм работил досега. Едновременно е и близко, и далечно от актьорската професия. Тъй като в конкретния случай, в който съм модел, трябваше да засненем доста фотографии за малко време, ми се стори изморително и едва ли не разделяхме секундата на две. Струва ми се, че човек няма как да работи като модел, ако не се забавлява, докато го прави. Поне аз така го усетих.

Шопингът е едно от нещата, което повечето мъже не харесват. Доставя ли Ви удоволствие пазаруването или и Вас Ви плаши и напряга?
И двете съм ги изпитвал. Понякога сме в настроение за пазаруване и разглеждане на всякакви продукти. Понякога пък имаме нужда и искаме конкретно нещо, но сме притиснати от времето. В ето такива моменти, които на мен като актьор се случват доста често, идва стресът и взимаме прибързани, дори глупави решения, за които след това съжаляваме и таим лоши спомени от самия процес на пазаруване. Като всичко друго, и шопингът трябва да се прави с удоволствие. 
___________________________________________________________________________________

Очаквайте интервю с втория отпаднал участник в "Любима турска звезда 2022" следващия четвъртък, 24 март!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.