Свалят от екран "Опасни улици" заради дискриминационни реплики спрямо неваксинирани?

Огромен скандал предизвикаха дискриминационни реплики
в последния излъчен в Турция епизод №596 от "Опасни улици" (Arka Sokaklar). Главният герой в полицейската драма, продължаваща вече 15 сезона - татко Ръза (Зафер Ергин), даде повод за масово възмущение в турската общественост със своеобразна своя реч, в която заклеймява неваксинираните срещу коронавирус граждани. 


Репликите от сценария на последния показан епизод от "Опасни улици", получили широк отзвук в социалните мрежи и дали повод за масово недоволство, гласяха следното: "Ако искаме тази мъка да свърши, е ясно какво трябва да направим. Да се ваксинираме - така, както вече направиха милиарди хора по света. И да поведем война срещу неваксинираните - така, както я водим срещу самия вирус!". Десетки хиляди изразиха възмущението си от тази реплика на татко Ръза, сред които мнозина и се заканиха, че ще заведат дела за дискриминация, умишлено разделяне на обществото и подтикване към насилие. Очаква се турският медиен контролен орган RTÜK да се самосезира, като е възможно взетата от него мярка по въпроса да бъде крайна и да доведе до свалянето от екран на "Опасни улици"

За справка, Турция е една от водещите страни в света по поставени ваксини и процент от населението със завършен имунизационен цикъл срещу коронавирус - цели 70%

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.