Онур Туна: "Мисля прекалено много и съм свръхемоционален"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 15 юли, и продължава публикуването на интервюта с участниците в тазгодишното издание на онлайн-състезанието ни 
"Любима турска звезда" за 2021 г. Тазседмичното ще бъде с участника, класирал се на второ място - актьора Онур Туна. Преди да започнем, нека се запознаем с неговата биография! Той е роден на 2 юли 1985 г. в турския град Чанаккале. В момента е на 36 години, зодия рак. Завършва висше образование със специалност "Икономика" в университет Dokuz Eylül. Впоследствие се насочва към изкуството и специализира "Класическа музика" в Егейския университет. Докато следва, работи като професионален модел в продължение на 4 години. Актьорско образование получава в Центъра за изкуства Müjdat Gezen. Кариерата му на актьор започва с участие в хитовата драма от 2011 г. "Животът продължава" (Hayat Devam Ediyor). През 2013 г. се снима в "Тихата улица" (Huzur Sokağı). Първата си главна роля изиграва в периода 2014-2016-а година в историческата драма "Филинта" (Filinta). Макар и продължила сравнително кратко, криминалната драма "Смело сърце" (Cesur Yürek) от 2016-2017 г. също е ключова в биографията му. От пролетта на 2018 до лятото на 2019 г. оглавява първите два сезона на драмата феномен "Опасно изкушение" (Yasak Elma), започваща ротацията си в българския ефир тази вечер по БТВ. От есента на 2019-а до пролета на 2021-а пък се снима с главна роля в медицинската драма "Доктор чудо" (Mucize Doktor), превъплъщавайки се като Ферман, също излъчваща се в момента у нас всеки делник от 21.30 часа по БТВ Лейди. По-късно тази година предстои да го гледаме на голям екран в игралния филм с Хазал Кая "Какво ще излезе от мен?" (Benden Ne Olur). През есента предстои завръщането му и на малък екран в новия сериал "Осъден" (Mahkum) на турската FOX. Освен с актьорски, впечатлява и с певчески заложби, като има издадени два албума - "Uzay Misali" и "Dalgın". 

Романтичен ли сте?
Чувствителен съм и то до такава степен, че понякога това ми пречи и става проблем. Обичам да правя близките си щастливи, да ги изненадвам в най-неочаквания момент. Това ме държи енергичен и жив. 

Започвате актьорската си кариера на театралната сцена. Смятате ли да се върнете към театъра?
Често посещавам постановките на мои приятели актьори. Подканват ме и аз да играя на сцена, но театърът изисква голяма дисциплина и много предварителна подготовка, репетиции. Моето забързано темпо на снимачната площадка, уви, не ми позволява да се отдам напълно на този по-бавен и продължителен процес. Не искам да поемем излишния риск да се опитвам да огрявам на няколко места едновременно, защото има голяма вероятност да не дам всичко от себе си и да проваля работата на колегите си, ако се захвана с театър отново.

Обичате да пишете. Продължавате ли да работите върху собствен сценарий?
Продължавам да пиша. Напоследък се захласвам по есетата, действат ми освобождаващо от напрежението. А сценарият, който пиша от известно време насам, разказва историята на едно малко момиченце. Но не искам да издавам повече, за да не предизвиквам очаквания у хората, рано е все още (смее се).

Пътуването, изглежда, също Ви е страст. Кои места заемат по-особено място в паметта и сърцето Ви? А кои искате да посетите?
Да, почивките между снимките на сериалите ги прекарвам в пътуване. Оползотворявам това си свободно време максимално. Има специални за мен места, но е трудно да ги отлича. Понта Делгада ми е любима дестинация. Също така Давос в Швейцария. Ако трябва да назова пък любим град - това е Барселона.

Колко време прекарвате в социалните мрежи?
Социалните мрежи са все по-широко използвани, но в един момент започват да стават и плашещи. Ползвам ги дотолкова, за да се информирам за дневния ред.

Имате три котки и две кучета. Разкажете ни повече за тях!
Те са моите другари в живота. Имам големи отговорности спрямо тях. Най-важното - да ги оставям свободни и да не им се бъркам, доколкото мога. Повечето хора знаят, че обичам природата. Но под природа не разбирайте местата, до които достъп имат повечето хора, с изградени пътища, пътеки, маршрути... Предпочитам да съм сред напълно дивата природа, недокосната от човека. Заедно с това - и всички живи същества в нея. Затова и кучетата и котките са ми като деца.

Каква е най-голямата Ви цел като актьор?
Не обичам да си поставям големи цели. По-скоро се стремя добре да координирам настоящия момент и да се движа адекватно в него. Професията ми предполага да я изучавам до живот, няма граници в актьорството, постоянно трябва да се обновяваме като актьори. Обичам работата си и докато съм отворен да научавам нови и нови неща, смятам, че ще съм и успешен в нея. Основната ми цел може би е да бъде добър човек - за себе си и за света около мен. 

Изявявате се и като певец. Кое Ви носи по-голямо удоволствие - актьорската или музикалната кариера?
Всъщност всички сме луди. Разполагаме с пет сетива, всяко от което с милиони функции и възможности. Способни сме да се променяме и развиваме всеки изминал ден. Но въпреки това по определени причини избираме да се затворим в един определен калъп и да не излизаме от него цял живот. Намирам това за вид историческа травма и го свързвам още с фактори като възраст, семейство, география... 

Казвате, че всички сме луди, тогава каква е Вашата лудост?
Мисля прекалено много. Ако нещо влезе в съзнанието ми, не мога да го изкарам от там, докато не го разреша за себе си напълно, слизам до най-дълбокото и отдавам значение и на най-дребните детайли. Затова и не съм от т. нар. активни хора, които действат повече, отколкото мислят. Песните ми, например, с години щяха да си останат само за мен, ако приятелите ми не ме бяха подтикнали да ги представя на аудиторията.

Защо сте такъв?
Обичам да творя и да създавам неща, които изразяват мен и чувствата ми. Но истински трудната част е след това да имаш смелостта да представиш творенията си на света. Преди да издам първия си албум, например, бях пред нервен срив.

Как се отразява красотата Ви на живота Ви?
Има моменти, в които, щом се погледна в огледалото, се чувствам добре. Но със сигурност не съм от тези, които постоянно се смятат за безупречни.

Нужно ли е да доказвате повече уменията си, за да изпъкнат те пред външния Ви вид?
Има повсемествно схващане сред хората, че "го дават по телевизията, защото е хубав". Но актьорството е работа за темпераментни, страстни хора. То е нещо, което е като пеперудите в стомаха, живее в теб и когато го съчетаеш с правилна техника и умения, излиза наяве като професия и продукт на труд. А аз съм много трудолюбив. Още щом се събудя сутрин, тренирам основни актьорски умения, нещо като сутрешна разгрявка. 

Сами пишете текстовете на песните си. Любовта ли Ви вдъхновява?
Любовта е хубаво чувство, обичам го. Разбира се, че ме вдъхновява.

А влюбен ли сте в момента?
Няма човек в живота ми в момента. Но понеже знам какво е любовта, изпитвал съм я, мога да я отделя като емоция от конкретни хора и спомени за тях, за да я използвам в творчеството си като певец.

Защо сте сам?
Вероятно не съм намерил правилната за себе си енергия. Или не съм срещнал човек, пред когото да разкрия собствената си такава в пълния ѝ вид. Или пък не съм изхабил все още своята собствена светлина, за да имам нужда от нечия друга. 

Млад, красив и известен човек сте. Защо избирате да живеете по-затворено и вглъбено?
Не съм затворен човек. Просто прекарвам времето си само с най-близките си хора. Хаял Кьошеоулу, моя колежка от "Доктор чудо", веднъж сподели за мен: "Не съм виждала досега толкова известен човек, който да не проумява колко известен е всъщност". Думите ѝ ми харесаха. Предпочитам да страня от славата, така се чувствам по-щастлив.
__________________________________________________________________________________

Очаквайте интервю с големия победител в "Любима турска звезда 2021" - актьора Озан Долунай, следващия четвъртък, 22 юли! Дотогава си припомнете предишните в архива ни рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.