Айбюке Пусат: "Оставила съм се по течението"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 24 юни, и продължава публикуването на интервюта с участниците в тазгодишното издание на онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда" за 2021 г. Тазседмичното ще бъде с участника, класирал се на пето място - актрисата Айбюке Пусат. Преди да започнем, нека се запознаем с нейната биография! Тя е родена на 25 февруари 1995 г. в турската столица Анкара. В момента е на 26 години, зодия риби. Завършва висше образование в Държавната консерватория към университет Hacettepe със специалност "Балет". Следва магистратура по мениджмънт в Анадолския университет. През 2013-а получава сериозна травма, която я разделя завинаги с балета - нейната най-голяма мечта и страст. След най-тежкия период в живота си, подтикната от свои приятели, участва в телевизионната игра "Стани богат" (Kim Milyoner Olmak İster?). През 2014 г. пък се явява на конкурса за красота Мис Турция, класирайки се на трето място. Впоследствие започва актьорската си кариера със специално участие в младежката драма "Кварталът на богатите" (Medcezir). В периода 2015-2016 г. се снима в "Моят живот" (O Hayat Benim), влизайки в ролята на Зейнеп. Последва изява в провалилата се семейна драма "Фамилия" (Familya). От пролетта на 2017-а до лятото на 2018-а година оглавява военната драма "Обещание" (Söz), въплъщавайки се като д-р Бахар. Напуска екипа в края на втория сезон, за да се присъедини към този на "Хълмът на соколите" (Şahin Tepesi), който не привлича очаквания висок рейтинг и бива свален от екран. Последната ѝ роля на малкия екран бе тази на Селин в хитовата романтична комедия "Навсякъде ти" (Her Yerde Sen) от лятото на 2019 г. За играта си в нея заедно с екранния си партньор Фуркан Андъч печели престижната награда "Златна пеперуда" за най-добра екранна двойка. В началото на тази година зарадва феновете си по света с първата си изява в дигиталното пространство - в интернет-сериала на Netflix "50 кв. м" (50 m2). 

Имали сте кариера на балерина, но травма ви разделя завинаги с балета, след което се затваряте в депресия у дома. Участието ви в телевизионно предаване обаче ви връща към живота, след това се включвате в конкурс за красота, после идва и актьорството и широката слава. Какви емоции Ви носи миналото? През какъв път минахте, за да стигнете дотук?
Всичко това, описано така, звучи като филм. Намирам се там, където трябва да съм, а всъщност нищо не се случи така, както го бях планирала. Затова и спрях да си правя каквито и да е планове. Оставих се повече на течението. Или по-скоро на това ме научи преживяното досега. 

Както пее Джон Ленън: "Животът е това, което ти се случва, докато си правиш планове за него"...
Да, точно така е! Моята история, животът ми може да бъде описан най-добре с тази фраза. 

Какви са спомените Ви от детстките години? Какво детство имахте?
Родом съм от Анкара, там съм и пораснала. Анкара е компактен град, всеки се познава с всекиго, знаем как, къде и защо живеем. Но пораствайки, ми се случиха много изненади. Семейството ми винаги ме е подкрепяло. А това беше много важно за мен, щом им сервирах решението си, че искам да се занимавам с изкуство. Чии родители искат детето им да работи като артист в днешно време и в нашата държава? Моите също в началото бяха против, но след това се съгласиха. Имам и двама по-големи братя, те също ме подкрепиха. В крайна сметка артистите също имат професии, само че с известни разлики от останалите. Не можем да си кажем: "Хайде, свърших работа, прибирам се вкъщи". Защото само вървейки по пътя към дома си, хората те разпознават и спират. 

В тази връзка как Ви се отразява естеството на професията Ви?
На мнение съм, че сама по себе си славата няма общо с работата на артиста. Имам образование по изкуство, тоест съм наясно с всичките измерения на професията ми. А разпознаваемостта, която тя ни носи, е неизменна част от нея. Затова ако някой артист се смущава от славата, която е придобил или придобива, то значи не е достатъчно образован и квалифициран. Това важи за всички видове изкуство. И в случая е съдбата на нашата професия. 

Имате леко студено излъчване. Каква жена се крие във Вас? Как бихте се описали?
Поради зодията ми настроенията ми често се променят. Зодия риби съм. Има ситуации, в които мога много бързо да съм на върха на щастието, след което мигом да падна духом. Лесно се впечатлявам от всичко. Мисля за много неща и по много и често сама предизвиквам събитията с мислите си. Интуицията ми е много силна, това използвам в своя полза. Но не съм една и съща на работа и вкъщи. У дома съм по-весела и усмихната, но на работа съм дисциплинирана, отговорна, спазваща правилата и спокойна. 

Благодарение на "Навсякъде ти" за първи път Ви гледахме в романтична комедия. Какво място в кариерата Ви заема сериалът?
Както казахте, това беше първата романтична комедия, в която се снимам. Затова и заема специално място в сърцето ми. Честно казано, бях се изморила постоянно да участвам в традиционни драми с еднообразни сюжети и роли. В "Навсякъде ти" се чувствах по-свободна и психически, и физически. Героинята ми беше нова и трудна за мен. Но и снимачният процес беше много таворен, даже може би най-натовареният, в който съм се снимала. Или може би така ми се е струвало, защото снимахме лятото, когато всички останали колеги почиваха, а аз трябваше да работя. 

Какво стои в основата на добрата химия между Вас и партньора Ви Фуркан Андъч?
Разбрахме се много добре помежду си. И без друго Фуркан е човек, с когото много лесно можеш да се разбереш. Приоритетите ни, с които работихме по "Навсякъде ти", бяха еднакви - да дадем най-доброто от себе си. Затова и ни се получи толкова добре. Фуркан е разговорлив и обичащ да споделя човек. Не съм изпитвала трудности в комуникацията си с него. И като приятел, и като колега е много приятен. 

А каква е тайната на добрия актьор?
Според мен тайната да си добър актьор е да си в мир със себе си. Да се познаваш добре. Егото на артиста никога не му позволява да си каже: "Много съм добър". Защото всеки е наясно, че има много дълъг път за извървяване. Има много стъпала, които трябва да бъдат изкачени. Знаеш, че винаги може по-добре. 

Опитът Ви като балерина беше ли Ви от полза и в актьорството?
Актьорството е професия, в която практикуващият я трябва много добре да познава себе си. Ако познаваш емоциите си и знаеш кога трябва да спреш, разбираш по-добре характера си и го моделираш спрямо това. 

Случва ли Ви се да не се разбирате със себе си?
Винаги. Споровете, които водя с вътрешното си аз, никога не свършват. Гледайки се отстрани, винаги си казвам: "Това можеше да го изиграеш по-добре". А това понякога е проява на несправедливост към самата мен. Но пък това е и неизбежна част от професията ни. Имам нужда от критика, сваляща ме на земята. И предпочитам тя да идва от мен самата, отколкото от някого другго. Не правя това, за да се наранявам и тормозя. Напротив - за да съм в постоянен здравословен стрес, благодарение на който се развивам и израствам, без да спирам. 

Как минава един обикновен Ваш ден?
Закуската е най-любимото ми ястие. Затова и прекарвам дълго време, закусвайки. Това ми носи удоволствие. След това излизаме на разходка с кучето ми. Имам много цветя вкъщи, отделям им голямо внимание. Обичам сутрин да ставам късно и вече да си лягам късно. Креативността ме спохожда именно вечерно време, затова се стремя да оползотворявам вечерите и нощите си максимално. Обичам да танцувам, вкъщи съм си отделила специална стая за танци. Не обичам да се разхождам навън, по-скоро каня приятелите си вкъщи. 

Има ли книги, които четете, за да развивате личността си?
Обичам да чета книги на психологическа или социологическа тематика. Книгите тип "личностно развитие" не са по вкуса ми - идват ми прекалено дидактични. Не приемам формулата, според която "ако правиш това, ще постигнеш това". На мнение съм, че няма универсална формула за всички. Всеки е специален сам по себе си. Затова и трябва да търси индивидуални решения на проблемите си. Предпочитам вместо да чета заучени фрази и неработещи формули, да се опознавам по-добре. Да знам от какво произлизат емоциите ми, подтикващи ме към определени действия. Смятам, че това е по-осъзнато и по-полезно. 
__________________________________________________________________________________

Очаквайте интервю с класиралата се на четвърто място в "Любима турска звезда 2021" актриса Йозге Яъз следващия четвъртък, 1 юли! Дотогава си припомнете предишните в архива ни рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.