Джерен Морай: "Притеснявах се, че няма да изляза от образа на Ефсун"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 4 юни, продължава публикуването на интервюта с участниците в тазгодишното издание на онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда" за 2020 г. Тазседмичното ще бъде с участника, класирал се на девето място - актрисата Джерен Морай. Преди да започнем, нека се запознаем с нейната биография! Тя е родена на 5 юни 1985 г. в турския град Диярбекир. Утре ще навърши 35 години. Зодия близнаци. От ранна детска възраст проявява голям интерес към актьорското майсторство, като след преместването си със семейството си в Истанбул започва да посещава кръжоци към института Pera. През 2005 г. постъпва в университета Haliç, следвайки специалност "Театрално изкуство" и дипломирайки се през 2009 г. Първата си телевизионна изява като актриса прави през 2003 г. в сериала "Проблемни влюбени" (Serseri Aşıklar). Година по-късно, през 2004-а, се присъединява към поредицата "Вуйчо" (Dayı), изпълнявайки образа на Симге. За Джерен 2005 г. е белязана от участието ѝ в "Дъх след дъх" (Nefes Nefese), в който се превъплъщава като Езги. През 2006-а се включва като Сенем в най-успешния турски медицински сериал "Лекари" (Doktorlar). А през 2007 г. следва ролята, с която става световно популярна - тази на Су/Султан в най-успешния турски младежки сериал "Мечтатели" (Kavak Yelleri). От 2014-а до 2017-а в продължение на три години се снима в една от най-успешните турски драматични поредици "Моят живот" (O Hayat Benim) на FOX, написвайки история с феноменалната си героиня Ефсун. Ключово е и участието ѝ в психо-трилъра "Двор" (Avlu), в който влезе в образа на Азра и в който се снима от 2018 до 2019 г. По настоящем се изявява в психологическата драма "Учител" (Öğretmen) с Илкер Калели и Афра Сарачоулу, която ще се завърне на есен с втори сезон по FOX. Да започваме с интервюто!

Разкажете ни накратко за себе си!
Единствено дете в семейството съм. Завършила съм университета Халич със специалност "Театрално изкуство". След това се опитах да продължа образованието си с магистратура, но по определени причини не се получи и трябваше да го прекратя. Но още отпреди това посещавах кръжоците на Центъра по изящни изкуства "Pera". Тоест, актьорското майсторство винаги е присъствало в живота ми.

Героинята Ви в "Моят живот" Ефсун се превърна в същински феномен. Каква връзка изградихте помежду си?
Амбицията да водиш по-висок стандарт на живот и, така да се каже, да прескочиш ограниченията на ниската и средната класа, е сред най-болните теми на съвременното общество. Вкопчваме се за властта, силата и парите, както никога досега. Ефсун е събирателен образ на всички млади и невежи хора, които са готови на всичко, за да постигнат целите си. Именно това я прави толкова важна и ценна както за мен, така и за зрителите. 

Как се случи да участвате в "Двор" (Avlu)?
Докато се снимах в "Моят живот", в продължение на четири години не излизах от образа на героинята ми Ефсун. И с времето започнах да се питам: "Какво ще правя след това?". Бях много притеснена, защото се бях сляла с ролята си. А след подобно силно и запомнящо се участие хората те запомнят с него, то неизбежно дава своето отражение върху последващите изяви. Зрителите си създават рефлекс и виждайки актрисата Джерен Морай на екран, търсят и очакват да видят от нея героинята ѝ Ефсун. А продуцентите са длъжни да се съобразяват с търсенето... Чудейки се как ще изляза от тази ситуация, един ден ми пратиха сценария на "Двор" и се запознах с героинята Азра. Веднага се съгласих да участвам.

Ефсун от "Моят живот" и Азра от "Двор" доста си приличат, можем да ги определим като отрицателни персонажи...
По-голямата част от зрителите са свикнали да гледат случващото се в сериалите и филмите през т. нар. 2D-призма. Или иначе казано - определяйки го като добро или лошо. А всъщност и събитията, и героите в тях са триизмерни. Да не каже четири или дори петизмерни. Когато започнахме работа по "Моят живот", не бяхме с нагласата, че Ефсун ще бъде отрицателна героиня. Животът я направи такава. Работихме върху нейната осъзнатост и желанието ѝ да се промени към по-добро. Затова и не можем да лепнем с лека ръка етикета "отрицателен герой" на Ефсун. При Азра обаче всичко е много по-различно. Защото самата Азра е избрала да бъде такава - твърда и жестока. Тя също е притисната от обстоятелствата и е принудена да бъде такава, но не като при Ефсун. Ефсун беше още много млада, живееше с идеята, че ако успее да премине към по-висша класа и стандарт на живот, всичко ще бъде чудесно. При Азра няма подобно нещо. Азра живее със съзнанието, че ако не бъде зла и жестока, ще бъде победена, ще умре, ще бъде премазана. Пък и животът в затвора неизбежно води човек към подобно съзнание.

Анализирате ли Азра и постъпките ѝ, докато играете?
Разбира се. И не само аз, а всичките ми колеги актьори. Всички работим по един и същи начин. Дори зад една простичка реплика като: "Ще ми донесеш ли това?", влагаме голям смисъл и разсъждения. Дали героят наистина иска това, какво стои зад желанието му да го получи... Работейки с осъзнатост и анализиране, накрая нещата се получават. Първоначалната реакция на зрителите за Азра не беше: "Боже, колко лошо момиче!". А това означава, че сме на прав път.

Героинята Ви има много татуировки, но май не са истински?
Да, не са истински. В началото на всеки снимачен ден ги рисуват отново и отново. Вече започват да ми се подиграват и да ми казват: "Татуирай се вече наистина, толкова време губим!".

Какво изразяват татуировките на Азра?
Татуировките на Азра всъщност прикриват белезите от болезненото ѝ минало. И най-вече - травмите ѝ от детството ѝ. Защото когато е била малка, майка ѝ е гасяла цигарите си в тялото ѝ и е оставяла белези с тях. Татуировките ги прикриват. Лошото, което Азра е видяла от хората, е прикрито от образи на животни - като змии и птици, които, от своя страна, символизират невинност и чистота.

По какво си приличате и по какво се различавате от героинята си Азра?
Между нас двете има огромна разлика. Израснала съм като едно много обичано от родителите си дете, възпитано на уважение, милосърдие и общочовешки ценности. И това се отразява на живота ми. Азра е пълна моя противоположност, не мога да намеря нещо, по което да си приличаме. Като се замисля обаче, може би чувството ни за хумор е сходно, иронията и самоиронията ни, способността да се надсмиваме над живота. И аз като нея понякога избирам да реагирам на определени събития със сарказъм. Не взимаме някои неща много насериозно. 

Какви са целите Ви в професионален план? 
Не мога да си правя кой знае какви планове за кариерата ми. Защото животът е пълен с изненади. Особено в Турция е много трудно човек да си прави каквито и да е планове. Защото днес ни има, а утре ни няма. Още повече ако си жена, да растеш в професията си е трудно. Има мъже, при това не само актьори, които вече са на по 40 и повече години, но все още играят ролята на Дон Жуан. Жените обаче, ставайки на тези години, вече влизат в представите на обществото като майки. Най-малкото имам представа какво не искам да правя в кариерата си, ако не друго.

А в личен план?
Наясно съм, че семейството, с което съм израснала и в което съм възпитана, някой ден няма да го има. И най-близките ми хора вече няма да са сред живите. С ясното съзнание за това реших да създам свое собствено семейство. Да се омъжа, да родя, да създам семейство - все неща, за които сме притискани от обществото, но и от собствения ни биологичен часовник. Стремя се да слушам по-скоро втория. Колкото до любовта, за мен тя означава да направиш нещо, за което допреди това си казвал: "Никога няма да го направя", заради някого друг.

Какво Ви разсмива и какво Ви разплаква?
Разсмива ме всяка глупост, изречена от иначе интелигентни и културни хора. А иначе съм изключително чувствителна и съм способна да се разплача на всичко.

Как бихте се описали на някого напълно непознат?
"Ако ме опознаеш, ще ме обикнеш. И много ще се забавляваме заедно."
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте интервю с класиралия се на седмо място в "Любима турска звезда 2020" актьор Серхат Теоман, следващия четвъртък, 11 юни! Припомнете си предишните в архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.