Месут Акуста: "Няма да се откажа да бъда добър човек"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 27 февруари, и продължава публикуването на интервюта с най-известните и харесвани турски актьори и актриси. През настоящия месец февруари публикувахме такива със звездите от хитовия сериал "Черна роза" (Karagül), излъчващ се всеки делничен ден от 15.00 часа по НоваТВ. Тазседмичното е с актьора, изпълняваща отрицателната роля в него - Месут Акуста. Той е роден на 22 февруари 1964 г. в турския град Коня. В момента е на току-що навършени 56 години, зодия водолей. След смъртта на баща си, докато още е на крехка детска възраст, се премества заедно с майка си да живее в столицата Анкара, където завършва основното и средното си образование. Завършва висше със специалност "Литература и художествено изкуство". От малък проявява интерес към актьорското майсторство и участва в детска трупа в Анкара. Дебютът си на телевизионния екран прави през 1993 г. в "Последната дума на любовта" (Son Soz Sevginin). През 98-а се снима в хитовата криминална драма с Кенан Имирзалъоулу "Диво сърце" (Deli Yurek), излъчена преди години в България. Други значителни негови участия, донесли му голям успех, са тези в "Тиха буря" (Sessiz Firtina) с Мурат Йълдъръм и Бурчин Терзиоулу от 2007 г. и "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi Pusu) от 2009 г. Малко по-късно се снима и в тоталния хит "Езел" (Ezel), пожънал небивал успех в цял свят. В периода 2013-2016-а година оглавява феноменалната драма "Черна роза" (Karagul), като с ролята си в нея - на злодея Кендал, успява да накара милиони зрители да го намразят. През 2017 г. се снима в две неуспешни заглавия - първо в мюзикъла "Звездите са ми свидетели" (Yildizlar Sahidim) и "До живот" (Olene Kadar). През 2018-а взима участие във военния мини-сериал "Вълк" (Boru), а през 2019-а - в провалилата се драма "Противопоставяне" (Yuzlesme). Последната му изява на голям екран бе в кино-лентата "Чудо в килия №7" (Yedinci Kogustaki Mucize). В момента се снима в сериала "Вавилон" (Babil), излъчващ се всяка петъчна вечер по StarTV, въплъщавайки се като Сюлейман.

Обичате ли да играете отрицателни роли?
Смятам, че колкото по-добър човек си в действителност, толкова по-добре играеш отрицателни роли на снимачната площадка или на сцената. Винаги съм избирал да вдъхвам живот на трудни за разбиране персонажи. И с времето станах от симпатичните злодеи. Доста малки дечица са ми фенове, което ме изненадва. 

Защо според Вас и зрителите, и продуцентите Ви смятат за толкова подходящ за подобен тип отрицателни роли?
Може би защото си падам изключително искрен. Не можеш да правиш нещо за обществото и да стоиш далеч от него. Затова се стремя да не се отдалечавам от народа и да съм близо до него. Да съм част от него. А тази неподправеност веднага се усеща от хората. Смятат, че наистина добрият актьор трябва да е способен да ги накара да го намразят. Обичам да ги дразня с играта си. Затова и ме обичат, и ме мразят.

Забавлявате ли се, докато се въплъщавате като злодей?
Разбира се, че се забавлявам. Много обичам и да държа да давам по нещо от себе си на всяка роля, в която се въплъщавам. Затова и ми отправят предложения за участия предимно с подобни роли.

Кои са хората в живота Ви, които искате да бъдат с Вас до живот?
Съпругата ми Шафак. И дъщеричката ни. 

Има ли нещо, което сте се зарекли, че никога няма да направите?
Зарекъл съм се никога да не давам заеми на никого. Защото никога досега не са ми връщали дължимото. Научил съм обкръжението си - както близко, така и далечно, да не ме търси, щом стане дума за пари. Защото в противен случай е много възможно да развалим приятелството си. Досега съм направил много добро, но малко ми се отблагодариха. Но няма да се откажа да бъда добър човек. Може би се самозалъгвам, но в крайна сметка всички сме хора и вършим грешки.

Винаги ли сте давал в живота досега?
Не съм от хората, които правят добро на себе си. Винаги съм бил щедър с околните и безмилостен към себе си. Но от тук насетне искам да правя неща, които да ме правят щастлив и удовлетворен, да ми носят добро настроение.

През 2014 г. претърпяхте тежка катастрофа. Преминахте през сериозни здравословни проблеми. Смятате ли този инцидент за повратна точка в живота си?
Не остана нещо, което да не ми се е случило. Претърпях катастрофа, след това няколко операции. Вече искам да ми се случват хубави неща. След катастрофата се счупи челюстта ми. Формата на лицето ми се измени значително. Прекарах 6-часова операция. И до днес понякога чувствам болка в капачките на коленете си. По-рано като малък, на 14 години, претрпях мозъчен кръвоизлив, но и това не ме уби. Благодаря се на Господ, все още съм в състояние на работя. Стремя се да гледам на нещата положително.

Сключихте брак и създадохте семейство сравнително късно - на над 50 години. Защо чакахте толкова много?
Никога не съм си мислел, че ще се оженя. Не бях такъв тип човек. Но ето, че любовта е способна на всичко (смее се).

Какво промени мнението Ви?
Влюбих се. Добре, че Шафак (бел. ред. - съпругата му) влезе в живота ми.

Как се запознахте?
Шафак има хотел на Бююкада (бел. ред. - един от т. нар. Принцови острови в Истанбул). И бях отседнал в него. Случайно срещнах Шафак там. Островът има много особено настроение. Влюбихме се един в друг и се оженихме. Бракът ни върви много добре.

Как бракът промени живота Ви?
Бракът внесе ред и порядък в живота ми. Докато бях все още ерген, се носех по течението, но женейки се, започнах да живея много по-целесъобразно. Като човек, свикнал да бъде свободен, в началото ми беше малко трудно, но се свиква.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото интервю с турска звезда следващия четвъртък, 5 март! Дотогава си припомнете предишните чрез архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.