Йозлем Токаслан: "Играейки, се вдъхновявам от реални личности"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 28 ноември, и продължава публикуването на интервюта с най-известните и харесвани турски актьори и актриси. През насстоящия месец публикуваме такива със звездите от хитовия сериал "Свободен дух" (Erkenci Kus), излъчващ се всеки делничен ден от 18.00 часа по БТВ. Тазседмичното е с актрисата, изпълняваща една от поддържащите роли в него - Йозлем Токаслан. Тя е родена на 13 ноември 1973 г. в един от най-големите турски градове Измир. В момента е на 46 години, зодия скорпион. Завършва висше образование със специалност "Театрално изкуство" в Консерваторията към Държавния университет в Ескишехир. Първата ѝ изява на малък екран е през 2007 г. в сериал "Благослови ме" (Hakkini Helal Et), вдъхвайки живот на героинята Себахат. През 2009-а пък взима участие в излъчената у нас драма "Цената на живота" (Omre Bedel) като Разие. 2012 г. в актьорската ѝ кариера е белязана от ролята на Хайрие в "Дила" (Dila Hanim), a 2014 г. - на Дуду в "Градско момиче" (Guzel Koylu). Продължава да играе предимно в летни сериали и през следващите години - през 2016-а в "Стая 309" (№: 309), а през 2018-а в "Свободен дух" (Erkenci Kus), като и в двете комедии си партнира с Демет Йоздемир. В началото на 2018 г. взима и специално участие в първия сезон на модерната драма "Малки убийства" (Ufak Tefek Cinayetler). Заедно с изявите си в киното, телевизията и театъра, Йозлем има и собствена школа по актьорско майсторство, в която преподава на млади таланти. Да започваме с интервюто!

Как оценявате развитието на актьорската си кариера от началото ѝ досега?
Професионално започнах да се занимавам с актьорско майсторство в театъра, а сега продължавам в киното и в телевизията. Но за мен винаги театърът е бил на първо място. От друга страна, чрез киното и телевизията пък достигам до доста по-широка аудитория. И това ме прави много щастлива. Опитът, който съм натрупала досега, е много важен. Най-хубавият период от кариерата ми е този, през който работих в Държавния театър във Ван. Всяка среща със скъпите ми колеги и скъпата ми публика ме изпълваше с удовлетвореност и гордост. 

Снимали сте се и в драми, и в комедии. Успявали ли сте и да ни разплаквате, и да ни разсмивате. Какви трудности сте изпитвали?
Актьорската професия се състои в това да пресъздадеш една реалност, в която зрителят да повярва и която да го погълне. За да го разплачеш или разсмееш, трябва да подходиш искрено и естествено в търсене не съответната емоция. Ако сам повярваш в себе си и това, което играеш, зрителят също ще повярва. Занаятът ни е труден, но за сметка на това много вълнуващ и носещ голямо удоволствие. Връзката, която установяваш със зрителя, се крепи на искреността ти. 

В началото на телевизионната си кариера участвахте предимно в драми, но с ролята си в "Градско момиче" изненадахте всички с комедийния си талант. Май обичате да шокирате зрителите...
Да играя еднообразни роли всеки път, не е в мой стил. Факт е, че имам колеги, които в по-голямата част от кариерата си играят един и същ тип роли, при това изключително успешно, и именно заради това са толкова харесвани от зрителите и търсени от продуцентите. Уважавам ги, но моят поглед върху нещата е по-различен. Наричат ме "хилядата лица". Моята задача е да служа на написаното от сценариста, да дам своя принос и да използвам тялото си като средство за изразяване. Много обичам да изненадвам и зрителите, и себе си. Обичам комедията. Да участвам в драматични истории, също е много вълнуващо, не мога да ги зачеркна или да кажа обратното. Важното за мен е да се надграждам, развивам и да изпитвам възможностите си.

С някои от актьорите от "Стая 309" продължихте да се снимате заедно и в "Свободен дух". Какво Ви даде "Стая 309"?
"Стая 309" беше много различен проект за мен. Актьорският състав бе пълен с майстори. Изпитах голямо удоволствие да работя с тази плеяда от комедианти, записали имената си в историята на киното, телевизията и театъра. Ще ви издам една тайна, може да прозвучи странно, но пресъздавайки героините си, често черпя вдъхновение от реални личности, заобикалящи ме в ежедневието ми. В началото някои намираха Йълдъз от "Стая 309" за преувеличен и прекален образ. Но всъщност през цялото време я играех, вдъхновена от реален човек. Но, разбира се, придържайки се изцяло към дадения ми сценарий. 

Последва участието Ви в "Свободен дух". Мевкъбе е доста по-различна героиня от предишната Ви. Как вървят снимките на сериала?
"Свободен дух" плени зрителските сърца с позитивните емоции и веселието, което предава от екрана като семеен сериал. С всички колеги сме в трескава работа, за да извадим най-добрия резултат. Всички продължаваме да работим с пълна сила. Да не ни е уроки! Също като при Йълдъз от "Стая 309", и при Мевкъбе от "Свободен дух" се вдъхнових от реална личност, от топлите и сърдечни жени от квартала, в който съм израснала и съм прекарала детството си. Сега повечето от тях вече не са живи, нека почиват в мир. Да можеха обаче да ме видят! Всяка от тях има своя принос. 

Какво Ви впечатлява най-много в един току-що дошъл при Вас сценарий? Какво Ви кара впоследствие да приемете да участвате в него?
На първо място за мен стои героят ми е да издържан като човек в морално отношение. Да бъде ценен за историята и да притежава качества, които да я развиват. Едновременно да се различава от останалите, но и да не бъде изключение. На второ място - дали въпросният сценарий предизвиква у мен вълнение, докато го чета.

Какво правите, за да опазвате природата?
Не се возя и не шофирам кола, а се придвижвам пеша или ако е по-далече - с метро. Намирам за голямо прахосничество едно домакинство да разполага с 2-3 коли. Съществува градски транспорт! Защо, когато можем да го спестим на природата, да я замърсяваме с вредни емисии и газове. Старая се да оценявам всичко, което използвам. Често споделям храната си с животни и птици, които ме заобикалят. Вече е възможно да живеем без отпадъци. Вкъщи не давам дори зрънце ориз да се изхвърли. Много съм чувствителна на тази тема. Но, уви, колкото повече консумираме, толкова повече се чувстваме длъжни да купуваме. Всичко е на психическа основа, някои го обвързват и със съвестта. Например, оставяме на уличните животни развалена храна, която ние не сме изяли навреме. Това не е загриженост към животните! Егоистични сме. Подхождаме към всичко, изхождайки първо от себе си. А всъщност истински обичащият човек обича морето, животните и природата, също колкото себе си.

За година и половина свалихте 35 килограма. Как отслабнахте толкова много?
Най-хубавото нещо на света за мен е храната. Да я приготвяш, да я сервираш, да я споделяш и да я ядеш. Имала съм много периоди, в които ту съм сваляла, ту съм качвала килограми. Това се отрази зле на тялото ми. Но веднъж щом напълнях, в един момент след това не отслабвах. Ходих на диетолог, свалих, но после пак качих. Между другото, готвя много вкусно. Но щом минах 40 години, тялото ми започна лека-полека да се забавя. Затова си казах, че ако искам да съм щастлива в тялото си, трябва да сваля ненужните килограми. И взех решението да отслабна. От този момент нататък ставам от масата в момента, в който съм се заситила. Спрях да ходя на диетолози, не съм се ограничавала или забранявала каквото и да е, просто започнах да ям с мярка.

Какво друго направихте?
Оказа се, че имам алергия към пшеницата. Напълно премахнах пшеничните и захарни изделия от менюто си. Ям всичко, което идва от природата. Лешници,фъстъци, слънчогледови семки, леща - каквото се сетите. Много често ме питат в социалните мрежи как съм отслабнала. Взех решението и започнах да работя по въпроса. Винаги нося в чантата си ядки. Разходжам се по много и често. Отказах се от диетолозите, омръзнаха ми. Съветите, които ми даваха другите, не отдалечаваха от това да взимам свои собствени решения за себе си. Толкова е хубаво, че вече се движа по-свободно отпреди! Изморявам се по-малко, спя по-редовно. А килограмите определено пречат на тези неща. Намалих с дванадесет размера на дрехите си. Буквално от мен излезе една малка втора аз. Продължавам в същия дух.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото интервю следващия четвъртък, 5 декември! Дотогава си припомнете предишните чрез архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.