Йешим Джерен Бозоулу: "Живяла съм и в лукс, и в бедност"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 31 октомври, и продължава публикуването на интервюта с най-известните и харесвани турски актьори и актриси. През настоящия месец четете такива със звездите от хитовия сериал "Втори шанс" (Kalbimdeki Deniz), излъчващ се всеки делничен следобед от 13.30 часа по БТВ. Тазседмичното е с актрисата, изпълняваща една от поддържащите роли в него - Йешим Джерен Бозоулу. Тя е родена на 29 юли 1974 г. в турската столица Анкара. В момента е на 45 години, зодия лъв. Завършва Факултета по изящни изкуства към университета "9 септември" със специалност "Актьорско майсторство". Кариерата си като актриса започва на театралната сцена веднага след като се дипломира, играейки в моноспектакъла "Жени" (Kadinlar), за представянето си в който печели награда за най-добра млада актриса на годината от вестник "Република" (Cumhuriyet). Дебюта си на малък екран пък прави през 1998 г. в сериала "Топли часове" (Sicak Saatler). В България е позната с феноменалната си игра в хитовата драма "Моят живот" (O Hayat Benim), в която се въплъщава в образа на Нуран. В нея се снима през 2014-а и 2015-а година. Следващата ѝ роля е отново в сериал на продуцентска компания Pastel Film, а именно във "Втори шанс" (Kalbimdeki Deniz), в който вдъхва живот на Фикрие. Последната ѝ телевизионна изява бе през пролетта на тази година, когато се снима в провалилото се заглавие "Противопоставяне" (Yuzlesme) с Ханде Доандемир и Енгин Йозтюрк, продължило едва четири епизода. Да започваме с интервюто!

В "Моят живот" се превъплъщавахте като Нуран. Всъщност нямате нищо общо с нея...
Да, но Нуран е една от трите героини в актьорската ми кариера, донесли ми най-голямо удоволствие и удовлетвореност. От една страна, е меко казано ужасна - без никакъв грим, с възможно най-вехтите дрехи, груба походка и маниери, прегърбена стойка... 

Поне след Нуран вече не Ви е страх, че някой и още повече - журналистите, ще Ви видят без грим, нали?
Мисията на уважаемите репортери от тук нататък е да ме изловят именно с грим (смее се). Някои възприемат това като голяма смелост, но за мен е нещо напълно нормално и именно такива трябва да бъдем - естествени и без грим. Където и да отидете по света, никъде няма да видите жена да се събужда от сън с пърхащи и дълги мигли. Важното за мен като актриса е да накарам зрителите да повярват в героините, на които вдъхвам живот.

Никакво значение ли няма за Вас красотата?
Красотата е силно оръжие, още повече в актьорската професия, но поне за мен няма нищо по-впечатляващо и силно от искреността и естествеността, която един добър актьор излъчва от екрана. Аз работя с говор, интонация, очи, мимики и езика на тялото си, не с красотата си. Ако един актьор вади на преден план външния си вид, а не емоцията, която героят му изисква да предаде, се получава смешна и жалка картинка.

Честата промяна в килограмите Ви е доста обсъждана в медиите...
За ролята на Нуран в "Моят живот" качих 20 килограма. Бях принудена да го направя. Колегите, които играеха мои деца в сериала, бяха само с 9-10 години по-млади от мен. Нуран трябваше да изглежда достатъчно възрастна и по-скоро - състарена, за да не буди въпроси от рода на: "Как е възможно да ги е родила?". И най-лесният начин човек да се състари, е да качи килограми. Най-сладката част бяха сладкишите и баничките, от които си похапвах без притеснения, докато се подготвях за ролята.

Изпитахте ли някакви здравословни проблеми в този период и след него?
Не, не съм имала никакви по-сериозни здравословни проблеми, свързани с теглото ми. Най-важното за мен е зрителят да повярва в ролята ми. 20 килограма се свалят точно така, както се и качват. Пък и се намирам за късметлийка в това отношение, защото не на всекиго се отдават такива резки и чести промени в теглото. 

Нуран бе героиня, която едновременно предизвикваше и възмута, и одобрение. Какви бяха по-честите отзиви за нея, които получавахте?
Не летя в небесата и не съм самоуверена. Следя много сериозно коментарите на зрителите в социалните мрежи, пък и на улицата. Едновременно и се ядосват, но и харесват Нуран.

Героинята Ви в "Моят живот" непрестанно се бори с бедността и се стреми към по-висок стандарт на живот. При Вас е било точно обратното, доколкото знаем...
Ще излъжа, ако кажа, че семейството ми нямаше възможности. Живеехме в къща в Нишанташъ и нищо не ми е липсвало. Но след като завърших училище, реших, че ще се издържам напълно сама и че ще се изнеса от нашите. Исках да започна от нулата сама. И се пренесох да живея в далеч по-бедния и неприветлив квартал Кяътхане. Баща ми се съмняваше дали ще издържа там, но в крайна сметка живях там 6 години. 

Значи не Ви е било особено трудно?
Беше ми, разбира се. Но съм много доволна от този период в живота си. Слях се с всички, пътувах с градския транспорт, живях в жилищна кооперация с още други хора, изкарвах прехраната си сама и едновременно с това следвах висше. Ако не се бях подложила на този своеобразен скок от високото в ниското, нямаше да бъда това, което съм в момента, и нямаше да мога да пресъздам толкова органично ролята на Нуран.

Известна и сте и с преподавателската си дейност, от доста време насам обучавате млади актьори в школата си...
Исках да практикувам професията си и като академик. Не бях доволна от тенденциите, които се зараждаха в отношение на обучаването и създаването на нови звезди. Секторът се пълни все по-упорито с хора, които имат само някаква бегла представа от актьорската професия и това, към което всъщност се целята, е плоската слава. Затова и слоганът на школата, основана от мен, е: "Славата е пареща риза, но ние обичаме огъня". Вярвам в концепцията за чисти и съвестни т. нар. "звезди".

Какъв е профилът на една "чиста" звезда?
Не употребяваща наркотици, не ползваща се с връзки и шуробаджанащина, напълно независима и уповаваща се на таланта и уменията си, дисциплинирана личност с класа. Не искам да работя на една снимачна площадка с хора, зависими от алкохол или наркотици. Не толерирам и липсата на дисциплина по никакъв начин.

Какви са плановете Ви за бъдещето?
Все още нямам свое собствено дете, но иначе общо имам 156 - млади таланти, преминали досега през школата ми. Уча ги на техники, с които да оставят своя отпечатък в бранша и да се отличат с нещо по-различно. Дай Боже обаче някой ден да се оженя и да си родя свое дете! Ако се спася от Нуран, разбира се (смее се).
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото интервю следващия четвъртък, 7 ноември! Дотогава си припомнете предишните чрез архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.