Каан Урганджъоулу: "Целта ми е да раста заедно с географските ширини"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 5 юли, продължава публикуването на интервюта с участниците в петия сезон на най-успешното онлайн-състезание на СЕРИАЛИ в България - "Любима турска звезда" за 2018 г. Тазседмичното е с класиралия се на почетното трето място във формата Каан Урганджъоулу. Преди да започнем, нека се запознаем с неговата биография! Той е роден на 8 май 1981 г. в Измир, Турция. В момента е на 36 години, зодия телец. Завършва Частната турска гимназия, а след това заминава за Америка и завършва Американския колеж. През 2000-а се връща в Турция, където завършва университет през 2007. През 2002 г. Каан взима първата си роля в „Karaoğlan“ след кастинг, след което започва да се занимава с актьорско майсторство. От 2003-а до 2007-а получава роли в различни проекти. През 2008 г. заминава за Ню Йорк, където четири месеца посещава курсове в студио „Stella Adler“. Зад гърба си има над 30 проекта, в които е взел участие, като сред излъчените в България такива са хитовете "Край или начало" (Son) и "Изкушение" (A.S.K.). Най-успешната му роля за момента е тази на злодея Емир в тоталния хит "Черна любов" (Kara Sevda), чиито кулминационни епизоди гледаме в момента у нас всяка делнична вечер по Диема Фемили. Да започваме с интервюто!

Доколкото знаем, сте станал актьор случайно, защото сте се качил на кон...
Всъщност не знаеха, че умея да яздя. Това беше черешката на тортата по време на прослушването. Та бяха принудени да ме одобрят.

След това взехте ли актьорско образование?
Играх в няколко сериала. Бях студент и, как да кажа, гледах на актьорството като на хоби, като на нещо, което правя заедно със следването ми. Не съм имал за цел да ставам актьор. Но докато не завърших. Трябваше да взема решение за бъдещето си, чувствах се притиснат. Казах си, че ще стана актьор, и отидох в Ню Йорк, получих нужното образование, а след това записах и в университет Kadir Has. Запознах се с Четин Саръкартал. След като се запознах с него, започнах да разбирам какво значи да си актьор. И всичко започна да се случва постепенно. 

Емир не е от лошите персонажи, с които сме свикнали. Нито повишава тон, нито проявява насилие. Зрителят много хареса този злодей. Какво привлече аудиторията?
Има нещо много важно - Емир не изпитва удоволствие от злините, които извършва. Защото има много труден живот. А животът на всички ни е труден, затова вероятно зрителят изпитва емпатия с него. Клишето за злодеите е, че изпитват удоволствие от това, което правят. Докато Емир смята, че хората в обкръжението му го принуждават да е такъв. Всъщност Емир има и друга страна, много добра при това. Но смята, че условията и обстоятелствата, в които е живял и живее, са го направили такъв. Води труден живот.

Особено във втория сезон научихме много нови неща за Емир и го заобичахме още повече...
Емир смяташе, че нищо не може да му се случи. Но след като бе прострелян в края на първия сезон, бе принуден да признае сам на себе си, че и това е възможно. А с това показа и слабите си страни.

Въпреки че върши злини и пречи на любовта да възтържествува, жените все пак го харесаха...
Мисля, че жените търсят мъже, които да не се отказват и спират пред нищо. Емир също никога не се отказва. Жените си мислят: "Ако аз бях на мястото на Нихан, нямаше да се държа така". Не знам, сега казах това от името на жените, за да ги впечатля и да не могат да се откажат от мен. Да, упражнява психически тормоз, но без да проявява физическо насилие, успява да бъде с Нихан. Сключили са сделка помежду си и той не я прекрачва.

Емир е много добре написан персонаж и много ти отива...
Емир е просто герой в сценария. Всеки, който ме види, ми казва колко е впечатлен от думите му. Сценаристите много добре познават човешката психика, за да знаят кои думи да използват, за да ги привлекат и впечатлят. Манипулират хората и успяват да ги насочват какво да правят, как да мислят... Но това е по-философска гледна точка.

Публицистите постоянно хвалят режисьорите. Питаш ли се понякога: "Какво говорят тези?"?
Веднъж потърсих в Google нещо, което Емир каза. Отнасяше се за връзката между причина и следствие. Точно затова ако не знаеш за кого и защо казваш нещо, никога няма да ти се получи и да изглежда поне малко искрено. 

Да играеш злодей в турски сериал, не носи ли със себе си и риска от тук нататък да ти предлагат отново отрицателни роли? Опасяваше ли се за това, след като се съгласи да вдъхнеш живот на Емир?
Не, дори не съм го и помислял. Имах голямата потребност и огромното желание да направя нещо хубаво. На първия ден на снимачната площадка се обадих на учителя ми Четин, за да го попитам какво да правя. Подготвях се доста кратко за Емир, бях сигурен, че ще се получи добре, но все пак в последния момент и тук присъстваше това напрежение и тази несигурност. Но въпреки това вярвах, че ще ми се случи нещо много хубаво. Вярата ми не се поддаде на страха и така се получи толкова добре, колкото не си бях и представял. Доверието ми към проекта и продуцентската компания е безрезервно. 

Участваш ли в развитието на Емир откъм сценария?
С режисьорката ни Хилял Сарал и с помощниците на актьорите в компанията работихме известно време върху образа. Споделях проблемите, които изпитвам на снимачната площадка, също с Хилял. Пише се нещо на лист хартия и ти трябва да му вдъхнеш живот. Процесът е взаимен/двустранен - аз давам нещо от себе си, те ми дават още повече. 

Какви са отношенията ви с бебето Дениз?
Веднъж се пошегувах, че ако в някое интервю ме попитат с кого от колегите си на снимачната площадка се разбирам най-добре, ще отговоря: "С бебето Арвен". Много е интересно, защото детето пораства пред очите ти. Не разбира какво му говорим, ние не разбираме какво ни гугука, но въпреки това реагира на всичко. Забавляваме се. Когато снимаме близка сцена и бебето е в мен, Неслихан го разсейва от страни, за да мълчи. И обратното. Правим се на маймуни, за да го забавляваме. Ако например настроението на сета е лошо, дойде ли бебето, всичко се оправя. Зарежда ни с много позитивна енергия.

Рейтингите отразяват ли се на процеса на снимане и на настроението на сета?
Не се отразяват. От една страна си с нагласата, че до края на сезона ще работиш по този проект. Но после какво гледаш - свършва посред нищото. Получава се нещо като социологическо проучване: любопитно ни е да видим на какво ще реагира зрителят, какво ще го впечатли. А рейтингът е нещо като аплодисментите в края на представлението.

Имаш ли цели за актьорската си кариера?
Имам. Има режисьори, с които искам да работя. Няма да казвам кои са, за да не ги поставям в неудобна ситуация и да излезе, че ги принуждавам да работят с мен (смее се). Искам да направя нещо в Мардин, или по черноморието, или по егейския бряг. Искам да изляза и в чужбина. Да отида някъде, където не съм бил досега. Да направя нещо в непозната атмосфера, много ми харесва. Целта ми е да раста заедно с географските ширини.

Какво мислиш за дигиталните платформи?
Намирам ги за нещо много вълнуващо. Притежават много предимства, които тепърва ще привличат все по-голяма аудитория. Интернет-сериалите са съвсем различни от телевизионните. За никъде не се бърза, докато се снимат, продължителността на сериите е по-кратка...

Едно от предимствата на интернет-сериалите е, че от самото начало се знае края им.
Да, а това много помага на актьора в изграждането и изиграването на образа. При телевизионните сериали започваме отнякъде, но не знаем докъде ще стигнем. Всичко се случва седмица за седмица, с напредване на епизодите. Емир, например, още в 4 епизод беше включил на пета скорост и това ми се стори странно, но като професионалист не се намесих в работата на сценаристите и си свърших работата послушно.

Не даваш много интервюта. Това твой избор ли е?
Първо, че се срамувам, докато чета интервюта с мен. Защото съм в прекалено удобно положение. Изглеждам прекалено излъскан. Пък и докато си говорим сега, влагам емоция в това, което казвам, малко или много. А след това, когато разговорът ни бъде напечатан, тя се губи. Втората причина е, че в момента съм в такъв период от кариерата и живота си, че не искам да се поглеждам отстрани. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте интервю с участника, класирал се на второ място в "Любима турска звезда 2018" - Джан Яман, следващия четвъртък, 12 юли. Припомнете си предишните интервюта чрез архива на рубриките ни от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.