"Любопитно" (19): неочакваните провали на турски сериали

Привет, приятели! Отново е събота, а това означава, че отново предстои да Ви потопим в необятния свят на любимите Ви турски сериали в рубриката
ни "Любопитно"! Есента вече отдавна настъпи, като вече от месец ежедневно Ви заливаме с изключително интересни и ексклузивни материали и нови издания от най-харесваните от Вас наши рубрики! Тази есен СЕРИАЛИ в България предлага най-разнообразната и качествена програма, като всички наши проекти и рубрики постигат невероятен успех и с всеки изминал ден интересът към тях се покачва и най-важното - затвърждаваме категоричната си лидерска позиция сред всички останали портали за сериали и то с изключително голяма преднина! Искрено Ви благодарим за подкрепата! Нека се върнем на днешното пето за сезона и деветнадесето подред издание от "Любопитно"! Днес е събота, 17 октомври, и е време да разберем кои са най-неочакваните провали на турски сериали!

Защо се провалят турските сериали? Този въпрос винаги е вълнувал всеки един телевизионен зрител, но все още не е ясен отговорът му. Отскоро, от около две години, вече е обичайно почти всеки един новостартиращ проект да се проваля, дори и да бъде с изключително звезден актьорски състав и дори и историята в него да е много оригинална и интригуваща. Напоследък провалилите се мелодрами са много повече от тези, пожънали невероятен успех. Преди години обаче, преди доста години, почти всяка поредица в южната ни съседка се радваше на изключително висок интерес и почти нямаше провали, т. е. всичко е било коренно различно от сега! Тогава всяка една поредица, независимо дали пропита с драма или комедия и независимо дали в нея участват по-малко известни на зрителите актьори, се радваше на стабилни рейтинги и показваше доста епизоди. Да не говорим пък за поредиците, в които участваха мега-звезди - те бяха рейтингоразбивачи и се превръща моментално в любими на милионната аудитория в Турция. Разликата от тогава и от сега е като тази от земята до небето. На какво се дължи този масов провал на новите турски сериали в южната ни съседка? Дали на слаба история, на слаби сценарий и режисура, или пък на неправилните програмни решения, които взимат телевизиите за тяхното излъчване - все още не знаем. Но пък знаем кои са най-неочакваните провали на турски сериали и е време да Ви ги представим!

Започваме с един сериал, който бе дългоочакван от всички и който се очакваше със сигурност да постигне огромен успех! Това е "Завоевателят" (Fatih) - новата тогава историческа продукция, в която главните роли бяха поверени на любими и добре познати на зрителите актьори, като освен с изключителния си актьорски състав, проектът привличаше вниманието на зрителите с любопитната си история, още преди да е започнал. Поредицата започна преди две години, на 30 септември 2013 г., падащо се ден понеделник. От телевизията, която я излъчваха - KanalD, имаха огромни очаквания към нея, като медията имаше желанието новата ѝ продукция да се превърне в новия "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil) - най-успешната турска историческа мелодрама, създавана някога, та дори и да надмине нейния успех. С първата си серия, показана на горе-упоменатата дата, "Завоевателят" постигна нелоши рейтинги и се класира на 4 място с 4.10% дял. Премиерата на сериала бе победена от тоталния хит на ATV "Справедливостта на Кара" (Karadayi) и хитовото шоу на StarTV "Гласът на Турция" (O Ses Turkiye). С втория си епизод, показан на 7 октомври (понеделник) 2013-а, "Fatih" понижи драстично резултата си и слезе на незавидната 12 позиция с интерес от 3.03%. След това рейтингите на историческата драма започнаха да падат още по-стремглаво надолу и именно заради това тя показа преждевременния си финал в 5 серия на 4 ноември (понеделник) 2013 г. в късния prime-time на KanalD, нареждайки се на 52 място с 1.19% рейтинг. "Завоевателят", в който главните роли бяха поверени на изключително харесваните от зрителите Мехмет Акиф Алакурт, Гамзе Йозчелик, Даахан Кюледжек, Ханде Сорал, Биркан Сокулу и Салих Бадемчи и който се очакваше да постигне небивал успех, се провали напълно неочаквано и приключи след няколко излъчени серии.

Преминаваме към друг също изключително неочакван провал на турски сериал. През 2011 г. в ефира на турската телевизия ShowTV започна един от най-обичаните от зрителите по света турски сериали - "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum). Мелодрамата с участието на звезди от ранга на Хазал Кая, Чаатай Улусой, Вахиде Гьордюм, Метин Чекмез, Джейда Атеш и други с първите си два сезона постигна невероятен успех и бе сред най-гледаните телевизионни програми всяка седмица. Краят на втория сезон на мелодрамата обаче бе белязан от събитие, разтърсило както зрителите, така и успеха на сериала - смъртта на главната героиня Фериа, изиграна от мега-звездата Хазал Кая, само заради която голяма част от феновете на сериала го гледаха всяка петъчна вечер. Третият сезон на поредицата наложи смяна на самото ѝ заглавие, което от "Огледален свят" бе променено на "Пътят на Емир" (Emir'in Yolu) и в което се разказваше за живота на другия главен герой Емир след смъртта на любимата му. Въпреки че мнозина бяха отрицателно настроени към мелодрамата, след като любимката им Хазал го напусна, от ShowTV се надяваха, че интересът към нея ще се запази въпреки това. И сгрешиха! "Пътят на Емир" (Emir'in Yolu), който започна на 7 септември 2012 г., тотално се провали и именно заради това приключи след три месеца, на 14 декември същата година, с едва 13 излъчени епизода. Това бе голям шок като за най-големите фенове на поредицата, така и за самата телевизия. Главният виновник за провала на своеобразното продължение на "Огледален свят" все още не е изяснен - според мнозина това е Хазал Кая, напуснала хита заради друга по-примамливо предложение, а според други - нейната заместничка Гизем Караджа, която не се хареса много на зрителите с ролята си. Факт е обаче, че "Пътят на Емир" се провали!

Връщаме се още по-назад във времето, когато бе обичайно всяка една нова поредица да постига успех и да се превръща в любима на зрителите. На 12 септември (понеделник) 2011 г. в ефира на изключително гледаната по онова време телевизия ShowTV, която в момента доста трудно налага в ефир нови свои мелодрами, започва една от най-обещаващите и дългоочаквани от зрителите нови поредици - "Без теб не може" (Sensiz Olmaz). В нея главните роли са поверени на мега-звезди на турското кино, сред които Нургюл Йешилчай, Онур Сайлак, Мурат Хан, Гювен Хокна и Гьокче Бахадар. Продукцията, продуцирана от GOLD Film се излъчва всяка понеделник вече по ShowTV. С първия си епизод, показан на горе-упоменатата дата, тя постига сравнително лош резултат - 10 място и 2.80% рейтинг. С втората си серия на 19 септември (понеделник) поредицата, разказваща за една майка, която трябва да роди и да използва органите на бебето си, за да спаси другото си дете, страдащо от рядка болест, значително покачва интереса си и вече е на 5 място с 3.80% дял. С четвъртата си серия отново ги понижава и постига най-лошия си рейтинг досега - 13 място и 3.20% зрителски интерес. С петата си серия мелодрамата отчита още по-ниски рейтинги - 19 място и 2.80% дял. Със следващите си епизоди тя още повече понижава интереса към себе си и именно заради това показва преждевременния си финал в 7 епизод. "Без теб не може" (Sensiz Olmaz) също сред един от турските сериали, чийто провал бе напълно неочаквано и шокиращ за всичко именно заради изключително актьорски състав, който му предвещаваше много високи рейтинги. Уви, тази поредица не ги постигна и колкото обещаваща беше, толкова голям провал отчете!

Продължаваме с още един напълно неочаквано провалил се турски сериал! Ще се спрем на мелодрамата "Лъжовна пролет" (Yalanci Bahar), стартирала на 5 септември (понеделник) 2011 г. по все още не много гледаната по онова време турска телевизия StarTV. Новата поредица на медията е изключително обещаваща и очаквана от зрителите, тъй като в нея главните роли са поверени на двама изключително успешни и обичани от зрителите по цял свят актьори - Фахрие Евджен, позната тогава чрез героинята си Неджля от най-успешната семейна драма "Листопад", и Джансел Елчин, който тогава аудиторията познаваше от хитовете "Спомни си, любима" и "Огнено сърце". С премиерата си новата изключително обещаваща и дългоочаквана мелодрама постигна нелош рейтинг - 4 място и 4.00% рейтинг. С втория си епизод на 12 септември (понеделник) тя отново е на 4 място, но с малко по-нисък зрителски интерес, равняващ се на 3.50%. С третата си серия на 19 септември (понеделник) рейтингът на новия проект на StarTV значително се понижава и той вече е на незавидното 13 място с 2.90% дял. С четвъртия си епизод на 26 септември (понеделник) 2011-а "Лъжовна пролет" леко повишава интереса към себе си, като е на 10 място с 3.30% рейтинг. Тези нестабилни рейтинги не вещаят нищо добро и само няколко седмици след това "Yalanci Bahar" тотално се проваля и отчита много ниски рейтинги, като е на много лоши места по гледаемост - вече след 20-те. Последният 9 епизод на поредицата е показан на 31 октомври (понеделник) и е на 28 място с 2.50% рейтинг. Така колкото и невъзможно да звучи, и тази поредица въпреки звездния си каст, постига тотален провал и приключва с отворен финал.

През есента на вече далечната 2011 г. очевидно имаше доста провали, които не се изчерпват само до тези на "Без теб не може" (Sensiz Olmaz) и "Лъжовна пролет" (Yalanci Bahar), които вече разгледахме. Тогава, на 6 октомври (четвъртък) по доста гледаната по онова време турска телевизия ShowTV започна изключително очакван и обещаващ нов проект, който бе в жанр семейна драма - "Денят стана нощ" (Gun Aksam Oldu). Още щом стана ясно, че главната роля в него ще бъде изиграна от турския актьор-ветеран, превърнал се в мега-звезда след участието си в най-успешната турска семейна драма "Листопад" (Yaprak Dokumu), всички се обзаложиха, че новият проект на побелелия талант ще последва успеха на предишния му такъв. С премиерата си на горе-упомената дата мелодрамата постигна сравнително лош резултат, нареждайки се на 13 място по гледаемост с рейтинг от 2.80%. С втория си епизод на 13 октомври (четвъртък) 2011-а "Денят стана нощ" отчита доста по-нисък рейтинг и вече е на незавидното 27 място с интерес от едва 2.00%! С третата си серия на 20 октомври (четвъртък) "Gun Aksam Oldu" отново отчита тотален провал и е на 31 позиция с рейтинг от 1.70%. Преждевременният финал на обещаващата семейна драма е излъчен в четвъртия ѝ епизод на 27 октомври (четвъртък), който се нарежда на още по-лошото 45 място с рейтинг от 1.20% и остава незабелязан от зрителите. Любопитно е, че актьорът-ветеран Халил Ергюн, изиграл главната роля в провалилия се проект, е върнал на продуцентите хонорарът си от близо 240 000 турски лири, получен за играта си в четирите серии на "Денят стана нощ"! Пред медиите тогава той обяви, че не може да задържи пари, които не е заслужил. Така тази изключително обещаваща и дългоочаквана поредица също влиза в списъка с най-неочаквано провалилите се турски такива!

Има още доста турски сериали, които въпреки изключителните си актьорски състав и история, са се провалили напълно неочаквано през годините. Сред тях са по-актуалните "Ифет", който с втория си сезон, състоящ се от едва 5 серии, постигна неочаквано тотален провал, както и излъчващият се в момента премиерно в ефира на Диема Фемили "Двете лица на Истанбул", който с първия си сезон постигаше сравнително високи рейтинги, но с втория си, който бе и далеч по-кратък, буквално напълно неочаквано "удари" дъното, но въпреки това приключи с приличен брой епизоди. Сред неочаквано провалилите се проекти е и криминалната драма, приключила преди няколко месеца - "Черни пари за любов" (Kara Para Ask) на ATV, която също с първия си сезон отчиташе доста висок интерес, но с втория значително го понижи. При тази поредица обаче провалът не бе чак толкова голям тъй като тя винаги бе сред 20-те или 15-те най-гледани програми за деня и бе на доста добри позиции в целевата рейтинг-група "AB", по-известна още като групата на интелигентните зрители. Сред неочаквано провалилите се турски поредици е и започналата преди дни в България "Изкушение" (A.S.K.) с Хазал Кая, Аслъ Тандоан и Небахат Чехре, която също постигна ниски рейтинги, въпреки звездния си каст и интригуващата си история. Като за финал можем да кажем, че в днешно време всеки провал на нов турски сериал, а и на вече наложил се като любим сред зрителите такъв, не е неочакван... Изводите оставяме на Вас!
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от тазседмичната пета за сезона и деветнадесета подред тема от рубриката ни "Любопитно"! Очаквайте следващото шесто за сезона и двадесето подред издание следващата събота, 24 октомври. Ако много Ви липсваме дотогава, можете да си припомните предишните броеве от поредицата чрез архива на рубриките ни от тук! Очакваме и Вашите предложения за това кои теми, свързани с турските сериали, да разгледаме през следващите съботи в "Любопитно" под формата на коментари към тази статия! 

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.