"Музиката от турските сериали" (34): "Истанбулска приказка"

Здравейте, приятели! 16 септември е, сряда, и днес със своя нов четвърти сезон се завръща любимата на мнозина от Вас наша рубрика "Музиката
от турските сериали"! Тази есен тя ще бъде по-различна от преди, тъй като през предстоящите седмици предстои да се върнем назад във времето и чрез музикалните им теми да Ви припомним за страхотните стари и класически истории в любимите Ви турски мелодрами от преди 5-6 години, когато тази народност продукции беше в зората си. Днес предстои да разгледаме обстойно мелодиите от една от най-незабравимите и повтаряни южно-съседски поредици, която е и един от най-добрите примери за класическа такава - "Истанбулска приказка" (Bir Istanbul Masali)! Време е да започваме!

Както винаги досега и както винаги досега в предишните сезони на "Музиката от турските сериали", стартираме изданието с представянето на заглавната музикална тема от сериала, на който сме го посветили - "Истанбулска приказка" (Bir Istanbul Masali)! Тя започва спокойно в изпълнението на единствено духов музикален интструмент, като първоначално звучи в джаз нотка, но традиционните балкански извивки не ѝ позволяват да се доразвие. Тази първа част звучи изключително спокойно и нежно, но същевременно закачливо, носейки чувство на щастие. Малко след това започва същинската мелодия, която е типично турска - включват се още инструменти, сред които ударни и струнни, без които не може, а ритъмът и темпото се усилват и забързват. Това още повече прави произведението така, че да звучи в типично балкански стил и отново носи на слушателите чувство за щастие, като поне нас кара да станем и да затанцуваме под ритмите ѝ, което я прави и изключително жизнерадостна - нещо, което доста рядко досега сме срещали в предишните вече над 30 издания от "Музиката от турските сериали". Малко след това започва нова подчаст, в която отново заедно звучат струнни, духови и ударни инструменти и която отново е в традиционно балкански стил. Тя обаче, за разлика от предната, като че ли най-сетне носи и класиката в жанра на музикалните теми от турските сериали - чувствата на носталгия и тъга по нещо отминало. Малко след това произведението приключва повече от рязко и неочаквано, което специално на нас не ни хареса в него. Винаги присъщото за музикалните теми от сериалите в южната ни съседка обаче тук го няма - драматизъм и напрежение така и не успяхме да усетим в заглавната мелодия към сериала с участието на Аху Тюркпенче в главната роля, а Вие? Можете да я чуете от тук! Любопитно е, че тази мелодия може да бъде намерена и във формата на песен, казваща се "Приказка за любовта" (Ask Masali), изпълнявана от нейния композитор и любим музикант от турските сериали, за който сме говорили неведнъж и който, сигурни сме, всички техни фенове добре познават - Кърач! Нея можете да чуете от тук!

Ще се спрем и на друга, също толкова популярна музикална тема от сериала, на който сме посветили тазседмичното първо за четвърти сезон и тридесет и четвърто подред издание от "Музиката от турските сериали" - "Истанбулска приказка" (Bir Istanbul Masali)! Постарахме се тя да бъде коренно различна от заглавната, която представихме подробно в предишния абзац, за да сравним как две коренно различни музикални произведения могат да звучат еднакво добре! Тази, също като предишната, започва бавно и спокойно, като е важно да отбележим обаче, че в нея се пее и е със заглавие "Сляп съм" (Kördüğüm). За разлика от заглавната, в която след спокойния момент идва основният жизнерадостен и забавен, тази продължава да бъде спокойна и отпускаща душата. В нея първоначално звучи струнният инструмент цигулка, след което се включва и ангелският глас на турската певица Фунда Арар, изпълняваща част от песните в любимата на хиляди български зрители приказка, показана преди много години у нас по Диема Фемили. Спокойният момент, който е и тъжен, носещ чувството за носталгия по нещо отминало, в който изпълнителката сякаш наистина ни разказва приказка на фона на магична мелодия, в един момент приключва, след което темпото се забързва и тоновете на певицата стават по-високи, което пък от своя странна води до поява на някакъв, макар и малък драматизъм, който придава на песента чувство за решителност. Разказването на приказка от Фунда Арар обаче продължава... В края на музикалната тема напрежението вече взема своя върхов момент, а след това приключва, подобно на началото - спокойно и с чувство за носталгия. Можем да определим тази песен и като приспивна, точно като приказките на всяка една майка, бдяща всяка вечер над децата си, на които я и посветяваме! Можете да я чуете и най-вече - преживеете, от тук!

В тазседмичното издание на "Музиката от турските сериали" разгледахме две коренно различни музикални теми от една от най-обичаните турски мелодрами, давани някога у нас - "Истанбулска приказка" (Bir Istanbul Masali)! Едната беше жизнерадостна, бърза и носеше чувството на щастие, докато другата беше спокойна, бавна и носеше на слушателите носталгия по нещо отминало и беше като самото заглавие на сериала - като приказка! Коя от двете повече Ви хареса? Специално на нас - и двете!
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от тазседмичното първо за сезона и тридесет и четвърто подред издание от завръщащата се след лятото наша рубрика "Музиката от турските сериали"! Очаквайте следващия втори за тази есен и тридесет и пети подред брой следващата сряда, 23 септември, когато отново предстои да се върнем назад във времето и да разгледаме музикалните теми от класическа турска мелодрама, излъчена у нас преди много години! Очакваме и Вашите предложения под формата на коментари! Ако много Ви липсваме до следващата сряда, можете да си припомните изданията от предишните сезони на "Музиката от турските сериали" чрез архива на рубриките ни от тук

2 коментара:

Анонимен каза...

Бихте ли го превели ?http://haberturk.com/magazin/roportajlar/haber/1107561-helin-avsar-hayata-5-0-yenik-basladigini-soyledi Благодаря предварително.

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Пишете ни по e-mail, за да го преведем, защото няма как да го поместим като материал в блога.
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.