"Сблъсък" (18): "Чифликът на господаркa" vs. "Огледален свят"

Сблъсъците за рейтинг продължават с пълна сила. Съвсем малко остана до започването на есенния телевизионен сезон, съвсем малко до идването
на новата порция сблъсъци в ефира - между предавания и сериали... Само до броени дни ще разберем какви изненади подготвят родните телевизии през предстоящия есенен телевизионен сезон. Ние от СЕРИАЛИ в България също подготвяме за Вас, нашите читатели, интересна програма през идващата есен, която както винаги досега ще бъде богата на любопитни рубрики и вълнуващи проекти. Лятото обаче все още не е приключило и предстоят още горещи дни! През тях предстои да публикуваме последните за втори сезон издания от лятната ни рубрика "Сблъсък", която се завърна преди близо два месеца и то с нов втори сезон. Както миналата година, така и тази любимата на мнозина от Вас наша рубрика се публикува ежеседмично всеки петък, но този път определено е по-интересна за читателите, тъй като променихме някои неща във втория ѝ сезон - връщахме се назад във времето в българския ефир и дори излизахме от границите на родния телевизионен ефир, представяйки резултатите от двубои, състояли се в чужбина! До края на настоящия месец август предстои да публикуваме последните за сезона издания, които обещаваме, че ще бъдат повече от интересни!

Като завършек на работната седмица, в петък публикуваме ново издание от "Сблъсък" и само след две седмици ще покажем последното за това лято издание от рубриката. Миналата седмица показахме не по-малко интересен, а и пожелан от доста от Вас двубой за рейтинг. Той беше между индийския "Светлината на моя живот" (Diya Aur Baati Hum) на БТВ и турския сериал "Прости ми" (Beni Affet) на НоваТВ. Категоричен победител и в началото на двубоя, и днес е многосерийният "Светлината на моя живот", въртящ се от миналата есен всеки делничен следобед от 15.30 до 17.00 часа, който побеждава със сериозна преднина своя конкурент - "Прости ми", разказващ перипетиите на Фериде и Джунейт, излъчващ се от миналата пролет също всеки делничен ден между 14.30 и 16.00 часа. Азиатската поредица е близо три пъти по-гледана от южно-съседската, като сблъсъкът между тях предстои да се случва още доста дълго време, тъй като двете се състоят от много епизоди, а и носят добри рейтинги на телевизиите си и няма причина да спрат. Ако сте пропуснали миналото издание от "Сблъсък" и искате да прочетете в подробности или просто да си го припомните, направете го от тук

Както вече сме Ви съобщавали, в този сезон на "Сблъсък" ще представяме вълнуващи и интересни сблъсъци между сериалите, извън родния ефир. Именно сега, за втори път този сезон, ще излезем от границите на българския телевизионен ефир и ще представим резултата от двубой, състоял се в друга страна! И този път, както предишния, тя ще бъде Турция, където определено се случват по-интересни битки за надмощие и доказателство за това бе по-миналото издание на "Сблъсък", което можете да си припомните от тук! Време е да разберем какъв е бил изходът от жестокия двубой между все още неизлъчения, но закупен в България турски сериал "Чифликът на господарката" (Haninim Ciftligi) на телевизия KanalD и най-харесваната южно-съседска мелодрама, давана някога у нас - "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum) на ShowTV!

Първи от двата хитови и изключително успешни сериали в Турция започва "Чифликът на господарката", който стартира на 4 септември 2009 г., позиционирайки се всяка петъчна вечер по най-гледаната тогава турска телевизия KanalD. Поредицата с участието на Йозгю Намал (Нарин от "Милост") и Махир Гюнширай ("Изгубени години", "Златната клетка", "Ифет" и "Дила") още с премиерата си постига невероятни рейтинги и донася огромен успех на медията си, като смазва конкуренцията на парчета. Година и половина по-късно, на 14 януари 2011 г., по конкурентната турска телевизия ShowTV своето излъчване започва хитът "Огледален свят" с Хазал Кая (Йозге от "Ангел пазител", Нихал от "Забраненият плод") и Чаатай Улусой, който също се излъчва всеки петък в най-гледаното телевизионно време - prime-time-а. Той, също като своя основен конкурент, носи огромен успех на медията си, която по онова време също е много гледана, за разлика от сега. Резултатът от двубоя между тези две вълнуващи и коренно различни една от друга саги ще е повече от интересен и неочакван за мнозина от Вас!

За първи път "Чифликът на господарката" и "Огледален свят" се изправят в битка за рейтинг с началото на втория - на 14 януари 2011 г., падащо се ден петък. Тогава, съвсем естествено, наложилият се като лидер сред всички останали телевизионни програми сериал на KanalD е на първо място по гледаемост и постига за пореден път рекордни резултати от 13.20% дял. Интересът към премиерата на основния му конкурент на ShowTV като за начало пък е доста добър - първата му серия се нарежда на пето място с далеч по-скромните 6.50% рейтинг. Така на тази дата повече от очаквано категоричният победител от сблъсъка за надмощие между "Haninim Ciftligi" и "Adini Feriha Koydum" излиза първият, който се е наложил като непобедим лидер. Дали обаче това ще продължи и занапред, когато интересът към "Огледален свят" се покачва драстично?

Нека се спрем и на друга дата, когато "Чифликът на господарката" и "Огледален свят" влизат в пряка битка за рейтинг! Това е 17 юни (петък) 2011 г., когато двата рейтингоразбивача и хитове за телевизиите си KanalD и ShowTV се изправят отново в пряк двубой за надмощие, но... за последно за телевизионния сезон в южната ни съседка за 2010-2011 г.! Както споменахме и по-горе, историята за Ферия и Емир с времето събира доста голям интерес и значително повишава рейтингите си, като на този ден се класира на второ място с 6.40% рейтинг. И този път обаче тя е победена от своя основен конкурент, който за пореден път е на първото място със, забележете, 10.60% дял! Задължително е да отбележим, че на въпросната дата "Чифликът на господарката" показва своя грандиозен и окончателен финал, което отново напълно очаквано превръща поредицата в лидер по гледаемост.

Към края на днешното издание от лятната ни рубрика "Сблъсък" сме и е време да направим заключението ни за това кой е бил по-гледан от сериалите "Чифликът на господарката" на KanalD и "Огледален свят" на ShowTV! През цялото време, за което са се изправяли в битки за рейтинги всяка петъчна вечер, наложилата се като лидер продукция "Чифликът на господарката" е била по-гледана от своя основен конкурент в лицето на "Огледален свят", който обаче ѝ е дишал във врата и през повечето време е бил на второ място по гледаемост. Любопитно е, че има дни, в които "Чифликът на господарката" не се излъчва и тогава "Огледален свят" заема неговото лидерско място. Но безспорно категоричният победил в този сблъсък е поредицата с участието на Йозгю Намал  и Махир Гюнширай  в главните роли - "Чифликът на господарката".
_________________________________________________________________________________

Приключи осмото за сезона и осемнадесето подред издание от рубриката ни "Сблъсък", надяваме се, че Ви е харесало! Очаквайте следващия девети и предпоследен за това лято брой от поредицата следващия петък, 21 август, когато предстои отново да се завърнем на честотите на българския телевизионен ефир. Ако много Ви липсваме, можете да си припомните предишните издания от "Сблъсък" чрез архива на рубриките ни от тук! Очакваме и Вашите предложения за това сблъсъците между кои сериали да разгледаме в следващите последни за това лято издания от поредицата ни под формата на коментари!

4 коментара:

Анонимен каза...

izvinete,moje li da publikuvate dannite za reitinga na centralnata emisiq na novinite na nova ot 13 avgust 2015 spored agencia nilsen

СЕРИАЛИ в България каза...

Здравейте,
Няма как да публикуваме рейтингите на централната емисия новини на НоваТВ за желания от Вас ден, тъй като такива няма. Рейтингите излизат всеки месец, а не ден за ден, както е например в Турция. "Нилсън" също не разпространява рейтинги за всеки изминал ден, за това няма как да ги публикуваме.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Здравейте, от коя телевизия е закупена ,,Чифликът на господарката"? И дали има възможност да се попита директно самата телевизия дали ще излъчат сериала?

СЕРИАЛИ в България каза...

Здравейте,
Най-вероятно е закупен от БТВ, но нямаме сигурна информация. Дори и да попитате телевизията, едва ли ще получите какъвто и да е отговор на въпроса. Отдавна знаем, че телевизиите не обръщат много внимание на това какво искат зрителите...
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.