Мурат Йълдъръм: "Различен съм, защото открих себе си"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 23 юли, и днес както всяка предишна седмица на този ден предстои да прочетете интервю с Ваш любимец
от турските сериали. Както знаете, през изминалите месеци публикувахме интервюта не с кои да е актьори и актриси, а с участниците във вече приключилото наше онлайн-състезание "Любима турска звезда 2015". До края на месец юли предстои да прочетете последните две, които ще бъдат с финалистите във формата, като на днешния ден предстои да прочетете интервю с класиралия се на второ място в него - Мурат Йълдъръм! Той е роден на 13 април 1979 г. в малкото турско градче Кония. В момента е на 36 години, зодия овен. За първи път у нас го гледахме като Демир в една от най-успешните турски мелодрами, създавани някога - "Гордата Аси" (Asi), партнирайки си с победителката от миналия сезон на "Любима турска звезда" Туба Бююкюстюн. В тази поредица той се снима през 2008 и 2009 г. След това, втората му изключително успешна роля, е тази на Саваш в друга също изключително харесвана турска мелодрама, също показана у нас и постигнала нечуван успех - "Любов и наказание" (Ask ve Ceza). Третата и последна роля, в която го гледахме у нас, беше тази на Окан в хита "Голямата лъжа" (Buyuk Yalan), показана у нас миналата година по Диема Фемили. Последната му роля, която изигра, пък бе тази на Ечевит в криминалната драма "Мълчаливите" (Suskunlar), но скоро тази есен предстои да се завърне на екран в нова дългоочаквана продукция, в която ще си партнира с мега-звездата Мерием Узерли. През 2006 г. се снима в хита, неизлъчен в България - "Бурята" (Firtina), на снимачната площадка на който се запознава с актрисата Бурчин Терзиоулу ("Езел" и "Милост"), в която се влюби, а по-късно и жени - през 2008 г. През изминалата 2014 г., след 6 години брак, една от най-обичаните турски двойки се разпадна и двамата се разведоха и разделиха. Време е да започваме с интервюто!

С филма "Kocan Kadar Konuş" ни изненадахте много. Излязохте насреща ни с една романтична комедия...
Когато хората те видят в други роли, това им се струва малко странно, но после свикват. Това може би се дължи малко на тяхната предубеденост.

Актьорите не са ли предубедени?
Някои може би са, но повечето актьори искат да играят в различни роли.

Върху това влияние оказват проектите, които ви се предлагат, модата в сектора, интереса на зрителя, нали така?
Това е един избор. Някои предпочитат да играят онова, което се очаква от тях, без да рискуват. Някои обичат да изненадват, други да правят съвсем обратното на онова, което се очаква от тях. Същото важи и за продуцентите.

Можем ли да кажем, че вие с ролята си в "Kocan Kadar Konuş" направихте обратното на онова, което се очакваше от вас?
Да, може да кажем. Обичам комедията, да се смея, да накарам другите да се смеят. Но важното е да можеш да си вършиш работата по-възможно най-добрия начин.

Хареса ли ви филма?
На мен филма ми хареса много. Аз приех да играя тази роля след като прочетох историята. Много ми хареса Езги, също така и работата на режисьора ни Къванч Баръйоню. Всеки, който изгледа филма, ще види, че съм бил прав.

Името на филма "Kocan Kadar Konuş" ни навява мисълта, че жената е на заден план, но всъщност става въпрос за един много комичен и забавен филм...
Вместо заглавието трябва да се погледне за какво се говори във филма.  Може  би и ние критикуваме някои неща. В Турция непрекъснато е на дневен ред избирането на половинка в живота. И в тази връзка е добре, че филма ще се гледа и от страна на мъжете. Като погледнете заглавието оставате с впечатлението, че става въпрос за жените във филма, но точно обратното. Това е филм, който трябва да се гледа и от мъжете.

Вие заставате на страната на мъжете, но във филма събитията и изживените неща се представят през погледа на една жена...
Историята ни е представена през погледа на жената, вярно е. За натиска, оказан ѝ от семейството във връзка със задомяването Щ. Показва ни в какво положение са мъжете и как малките игри, които ги очакват понякога могат да станат причина за допускането на много големи грешки.

Както във филма, случвало ли ви се е в живота да попаднете на такива малки игри?
В момента не се сещам. Но знаем, че  повечето жени играят такива малки игрички.

Това важи ли и за мъжете? Защото не само на жените им се оказва семеен натиск да се омъжат. Мъжете също  биват подлагани на този семеен натиск, за да се оженят...
Всяко семейство иска детето му да се задоми, да бъде щастливо, да ги радва с внуци. Това са много хубави неща и ние не трябва да характеризираме това като добро или лошо. Без да се поставят някакви условия, без да робуваш на едно принудително търсене, трябва да оставиш тези неща на течението и така да вървиш по този път. Някои хора  са щастливи като са женени, други пък като не са. Това са критерии, които се променят в зависимост от човека. Променя се в зависимост от времето и мястото. Важна е самата личност. Това да осъзнава какъв човек е и да се опитва да се развива непрекъснато. 

Добре, според вас при желанието си да се омъжат, жените къде допускат грешки?
Човек, който обича, не играе роли. Това, което чувства отвътре, така или иначе в един момент избива навън. Или с погледите си, или с думите си. Другото не би било искрено.

Мъжете къде допускат грешки?
"Защо не мога да намеря, дали в мен има нещо?" - тази психика у мъжете може да доведе до доста проблеми при тях. Затова човек първо трябва да успее да бъде щастлив в собствения си живот. И после с това ваше състояние вие се превръщате в сито и огледало за  човека срещу вас. Много хора минават през това сито и после вие откривате човека, когото търсите. Това е въпрос, който не трябва толкова да се преувеличава. По-важно е ти да си щастлив.

В насилието срещу жените има едни мъжки проблем, който не може да се разреши? Как ще се справим с този мъжки въпрос?
Дървото се огъва, докато още е зелено. Възпитанието на детето започва още на 1 годинка от страна на родителите. Когато бащата казва на сина си: "ако теб те ударят веднъж, ти удари два пъти", с това се посяват семената на насилието. Или ако пък една майка каже на детето си: "когато другите деца дойдат, ти си скрий играчките, за да не ги счупят", при това положение детето се възпитава да бъде егоист. Ако научите детето си да използва ума си, вие всъщност ще го научите да ползва това сито, за което говорихме.

Вие така ли сте били възпитан? 9 от 10 човека казват за вас, че вие сте много добър човек...
Прекрасно е да чуваш хората да говорят хубави неща за теб. Важното е човек да може да слуша собствената си съвест. Иначе човек винаги може да намира някакви причини за обратното.

Обичате ли да си говорите сам?
Обичам да оставам сам със себе си.

По такъв начин ли успяхте да се справите с известността?
Ако човек не остава сам със  себе си, всеки момент би могъл да се промени. Духовното състояние на човек се променя за секунди. Всеки човек би могъл да допусне грешки, важното е да можеш да я видиш тази грешка. Много е лошо, когато не можеш да я приемеш. Ако изреченията ти непрекъснато започват с думите "но" или "ако", това е много лошо.

Но и моят шестгодишен син  използва думата "но", също както и човек на 50 години...
Това не зависи много от възрастта. Понякога човек на 50 години може да се държи като дете на 6 години. Ще се интересуваме от себе си. Ако един човек се промени, това означава, че всичко ще се промени.

В миналото намръщен човек ли бяхте?
Аз винаги съм бил същият човек, какъвто съм сега. Може би заради ролите си, които играх, им се струвам на хората като намръщен човек.

Наслаждавате ли се на живота?
Няма гаранция, че след малко няма да умра. Наслаждавам се на живота.

Да можете да се наслаждавате на живота, на възрастта ли го дължите или на опита?
И на двете. Натрупаният опит помага на човек да види грешките си.

В последните години всички жени, с които съм разговаряла, казват, че са осъзнали силата, заложена в тях след 30-та им година. Важи ли същото и за мъжете?
Това зависи от самата личност. Някои остават като деца. Хубаво е когато остават невинни като децата, но важното човек да може да се променя, но някои истини никога не се променят. Да бъдеш добър човек, да бъдеш мъж, да бъдеш Адем. "Адем" означава човек. Да можеш да бъдеш човек си има правила, които са еднакви навсякъде. Някои осъзнават това много рано, някои много късно. Нещо, което не се променя, някой ден се вмирисва. Като казвам промяна, говоря за развитие. Непрекъснато трябва да прибавяш нещо към себе си. Но пък от друга страна ако прави това по принуда, тогава можеш да бъдеш нещастен. Или това са много деликатни неща.

През новия сезон ще играете с Мерием Узерли. Какво ни очаква нас, зрителите?
Понеже има много време дотогава, все още не сме говорили за това. Както и да го погледнете, снимките сигурно ще започнат през месец август. Сценарият все още се пише. Засега само се знае, че ние с Мерием ще играем в сериала. Сценаристи ще са Керем Дерен и Пънар Булут Дерен. Режисьори ще са Яамур и Дурул Тайлан. Все още няма върху какво да се говори.

И в Средния изток много Ви обичат. Ръката ни е силна в този свят, който е покорен с попурялната култура. Но това така ще може ли да продължи?
Повярвайте ми, Турция с това успя да получи една много хубава възможност. Много сериозно се прави реклама на Турция и много хора от чужбина, благодарение на сериалите идват в нашата страна. И страната ни се опознава много по-добре от страните в целия свят.

Край сериалите и филмите бяха подхранени много добре. Напоследък имаме много добри сценаристи...
В този сектор всички неща се подхранват едно от друго. Важното е без много злополуки да можеш да напредваш  по този път. Вече някои институции трябва да положат усилия, за да може тази работа да върви добре. За себе си мога да кажа, че аз имам свои задължения, свързани с моята работа. Искам да направя хубави неща за себе си, за семейството си, за страната си. Всъщност всеки, който се труди, прави това нещо. Може би си мислим, че работим за себе си, но продължавайки да я вършиш тази работа, то всъщност ти допринасяш за благото на всеки. Това положение е като ефекта на пеперудата. Пеперудата размахва крилце, оттам се получава една малка въздушна вълна, а най-накрая и цунами. Никой не трябва да си мисли: "че аз какво мога да направя?". Добрината, която си направил, ще получи хем материална, хем духовна отплата.

Някога сте имали желание да свирите на барабани...
Когато бях на 18-20 години инструмента, който най-много обичах, беше барабанът. Подражавах на барабаниста на Металика Ларс Улрих. Но това остана в тези години. Сега се уча да свиря на  духови музикални иструменти. Също така исках да се науча да пея песни. Например гласът излизал, докосвайки 29 места по теб. Ако не докосне нещо, не ти излизал гласа. И човекът е като музикален инструмент значи. 

Изгледахте ли филма "Whisplash", който взе "Оскар" за най-добра поддържаща мъжка роля тази година? Там се разказва за страстта на един млад мъж към барабаните.
Не съм изгледал филма, но историята я знам.

Не само във филма "Whisplash", но и в другите филми, които получиха "Оскар", се разказва за страстта, която човек влага в работата си, за да може да я върши успешно и да се справи с нея по-най-добрия начин. За да успееш, трябва ли да има страст?
За постигането на някакъв успех всеки човек различно работи за това. Но за да постигнеш нещо, трябва да положиш някакви усилия. За да могат хората да постигат големи успехи, са нужни страст и много богато въображение. Мечтаете и после се опитвате да постигнете мечтите си. Това какво носи след себе си. Много упорит и сериозен труд.

Добре, името на днешното време това ли е? Страст и богато въображение...
Според мен всичко трябва да е накуп. Понякога в един период шансът идва на краката на човек.  Но това е опасно. Защото ще се наложи да работиш много. Хората трябва много добре да анализират това. И за да не допуска едни и същи грешки, трябва да си прави изводи от тези анализи.

И при двете положения човек не трябва да се отказва...
За да бъде различен от другите, човек трябва да положи много усилия и да води борба за това. 

Вие по какъв начин успяхте да го постигнете това в живота?
Като открия себе си. Да се питам какъв човек съм. Колкото повече успехи постигаш, това толкова повече ще го правиш. Но животът всъщност е много хубав и забавен. Появяват се проблеми, но докато се опитваш да се справиш с тях, трябва да гледаш цялата снимка, а не само части от нея.

Говори се, че тази година наградите "Оскар" са приличал на филмовия фестивал в Кан? Според вас така ли е?
Да. Говори се, че Холивуд е попаднал под влиянието на европейското кино. Понякога е нужно да се пробват различни неща.
_________________________________________________________________________________

Забележка: интервюто е от март тази година, преведено от фен страницата на "Гордата Аси" във facebook. 

7 коментара:

Анонимен каза...

Nemojahte li da prevedete drugo interwu,a trqbva da chetem edno i sushto vuv fen stranicata i tuk?

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Мислим, че всички актуални и интересни интервюта на Мурат вече са преведени. А от нас се желае да сме в крак с времето и да публикуваме съвременни и нови материали, не може да извадим интервю на който и да било актьор от преди 4-5 години, нали?
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Che ne vednyj sym chela interwuta koito se publikuvali ot 2012-2013 godina

Админ каза...

До 3 коментар:
Здравейте,
2012-2013 г. са две-три години, не четири-пет, както споменахме...
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Iskate sega da me ubedite,che vsichki interwuta s nego ot poslednite 3 godini sa prevedeni li ?

Админ каза...

До 5 коментар:
Здравейте,
Почти всички да, можете и сами да се убедите.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Pochti vsichki,ne oznachava vsichki,a oznachava,che mojehte da ni predostavite interwu,koeto ne e prevejdano..

Предоставено от Blogger.