Защо турските и индийските сериали са успешни в България?

В момента турските сериали са най-успешните външни продукции в българския ефир. Редом с тях вървят и новопоявилите се в нашата
страна индийски сериали, които от две години насам постигат много високи успехи, предвид часовете на излъчванията си, и стават все повече и повече.
През 2008 година, когато в България тръгна за първи път турски сериал в следобедните часове по НоваТВ, се появиха стотици негативни мнения заради враждебното отношение на народа ни срещу Турция. Същевременно обаче "1001 нощ" беше гледан от почти 800 000 зрители дневно, което за излъчване в ранния следобед е истински прецедент.
Естествено, след успеха на "1001 нощ", и то не какъв да е успех, от НоваТВ продължиха да закупуват турски сериали, а след това и по БТВ започна излъчване на турски мелодрами и то в prime-time-a. Тогава вече турските сериали се превърнаха в истински хитове и улиците започнаха да опустяват след осем вечерта, дори през лятото. И така до днес, когато дори и не с рейтинг от над 2 милиона зрители, както преди години, турските саги са най-гледаните продукции вечерно време.

Защо обаче турските сериали са толкова успешни?
Според някои турските сериали предизвикаха небивал успех, защото бяха нещо ново за българските зрители, нещо различно. Същевременно обаче съществува и твърдението, че те са изключително близки до нас и героите в тези продукции се доближават много до нашия народ, нашето мислене и действия. От друга страна се твърди, че историите просто са интересни, заплетени и трогателни и може би това е най-вярното доказателство за успеха на турските мелодрами у нас, защото хората освен че търсят нещо ново и различно в една история, те най-вече гледат дали тя е интересна, заплетена, харесват най-вече по-реалистични сериали. Под реалистични имам предвид не такива, в които не присъстват фантастични елементи, защото американските такива са повече от успешни, а сериали в които историите са добре измислени, героите са изиграни от добри актьори и не присъства театрално поведение и видимо изкуствена визия пред камера. Много от мексиканските, колумбийските и бразилските теленовели са изключително нереалистични, а героите играят изкуствено, затова днес те не постигат никакъв успех, защото хората търсят филми и сериали, които да ги накарат да почувстват какво изпитват героите и да задържат дъха им, а турските притежават тези качества. Разбира се както навсякъде има и пълни бози, но повечето турски продукции се превръщат в хитове, точно защото притежават тези качества.

Индийските сериали обаче също се наложиха в родния ефир от две години насам. Първо стартира "Цветовете на любовта" по БТВ с небивал успех, а след това и НоваТВ пусна две индийски саги - "Малката булка" и "Моята карма", които все още продължават и имат много висока гледаемост. За разлика от турските, индийските сериали не са толкова добре изпипани и актьорската игра не е на много високо ниво, но въпреки това имат голям успех в България. Тук, за разлика от турските драми, в които близките до нас истории са част от формулата на успеха, е точно обратното - индийските традиции и обичаи са изключително далечни и манталитета на индийците е коренно различен от нашия, семейните отношения, връзките, всичко. Точно за това може би те са толкова успешни и гледани, защото на българските зрители им е интересно да видят нещо ново, различни обичаи, традиции и взаимоотношения, които са далечни от нас, а дори и самите облекла, домове, места.

Индийските сериали предизвикват истински фурор в интернет пространството и социалните мрежи, което е голям плюс за тях, защото успеха на една продукция не зависи само от гледаемостта ѝ по телевизията, а и от редица други фактори, като например обсъждането в интернет и т.н. Например "Тайните на времето" - испанският сериал по БТВ, се конкурира с индийския "Моята карма" по НоваТВ. Испанската поредица има по-висока гледаемост, но по-големият хит в случая е "Моята карма", защото азиатската драма е по-обсъждана в интернет и има много повече фенове. Понякога една продукция има просто зрители, които гледат това, което им задържа вниманието, но понякога има фенове, които обожават любимия си сериал, правят страници, сайтове и дори ask.fm профили, в които да се задават въпроси от други фенове. 

Стигаме до изводите, че турските сериали се гледат заради близостта на героите и събитията до нашата действителност, но най-вече заради добре изпипания сценарий, заснемане на продукцията и добрата актьорска игра, а индийските са успешни, защото пък са далечни и това буди любопитство и интерес у зрителя. 

Индийските и турските сериали ще продължават да се излъчват у нас. Можем само да гадаем от каква народност ще са продукциите, които след години ще бъдат нови за България и ще бъдат толкова обсъждани и харесвани...

5 коментара:

Анонимен каза...

Хубава статия а мислите ли за постоянно да вьрнете рубриката любопитно

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Тази статия не е част от рубриката "Любопитно", но се радваме, че Ви е харесала. Самата поредица ще се завърне с нов втори сезон от есента!
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Здравейте! Личи се, че голяма популярност добива и сериалът "Кварталът на богатите". Сериалът в момента разбива по рейтинги интернет пространството. За справка вижте, че най-гледаният епизоди от сериала във вбокс е гледан от над 26 000, а в във видеоклип над 10 000. Предполагам, че и по телевизията сериалът има много високи рейтинги. Вече се превърна в мания за българския зрител, което отдавна не се е случвало със сериал в България. Надявам се есента да не го спрат и да го дават заедно със "Завръщане".

Анонимен каза...

Индииските сериали според мен са абсолютна боза.Актьорите гледат като дрогирани.Но щом има хора които ги харесват нека ги пускат.

Анонимен каза...

Кажете ми нещо за Серенай! Ще участва ли на есен в нов сериал? Обожавам я и искам да знам. Благодаря ви предварително.

Предоставено от Blogger.