"Сблъсък" (15): "Двете лица на Истанбул" vs. "Сияйна луна"

До броени дни горещият месец юли е на път да приключи и да отстъпи мястото си на август, през който за температурите не знаем, но със сигурност
ексклузивните новини ще стават все повече и повече. Питате се "защо"? Точно тогава, в средата на идния месец, ще станат ясни изненадите, които подготвят родните телевизии за зрителите си през есента, когато ще бъдем затрупани от интересни предавания и формати и ще се чудим кой по-напред да гледаме. Ние, от СЕРИАЛИ в България, също подготвяме за Вас, нашите читатели, изключително големи изненади, каквито не сте и очаквали, от септември. Дотогава обаче, през оставащата половина на лятото, няма да Ви оставим да скучаете, защото и през горещите месеци имате възможността да четете нови издания от любимите си рубрики, макар и в намален състав. А петъкът е запазен ден за една от тях, която разкрива резултатите от най-интересните сблъсъци за рейтинг, каквито такива има постоянно и по всяко едно време в телевизионния ефир. Това е  "Сблъсък", в чиито издания от втори сезон определено разглеждаме вълнуващи двубои между най-обичаните сериали. С новия сезон на рубриката вдигаме и летвата още по-високо от миналата година, защото тепърва предстои да разгледаме сблъсъци между познати у нас сериали, които обаче са се състояли не в България, а другаде по света! Най-интересното идва, гответе се за вълнуващи петъци с изданията на любимата Ви рубрика!

В броя на "Сблъсък" от миналата седмица, когато отново се върнахме назад във времето и представихме сблъсъка за рейтинг между латиноамериканската теленовела "Гибелна красота" (Bella Calamidades) на БТВ и немската многосерийна драма "Ветровете на любовта" (Sturm de Liebe) на НоваТВ, състоял се през вече далечната 2010 г., резултатите бяха повече от интересни. Хитовите за телевизиите си продукции се изправяха в пряк сблъсък всеки делничен ден в следобедните часове от началото на март до края на септември, като през цялото време категоричен победител беше телемунделата с участието на любимци на зрителите, сред които Дана Гарсия, Сегундо Сернадас, Мария Елена Дьоринг и Кати Барбери, която постигаше в пъти по-високи рейтинги от тези на своя германски конкурент и дори доста често заемаше много добри места в месечната класация ТОП 50 по време на излъчването си. "Гибелна красота" на БТВ е една от най-харесваните теленовели, давани в България, като и до днес най-големите ѝ фенове я помнят много добре, докато "Ветровете на любовта" на НоваТВ продължи и след нейното приключване да постига ниски рейтинги и така не остана много забелязана от зрителите.

Досега, в изминалите четири издания от новия сезон на "Сблъсък", цели три бяха посветени на двубои, състояли се назад във времето, когато сериалите властваха в ефира, а само един - на актуален и дори все още състоящ се такъв. Тази седмица, в петия за това лято брой, предстои да представим резултатите от сблъсък, който е по-нов и който също и до днес се случва. В него, за първи път от началото на сезона, главни конкуренти няма да са поредици на най-гледаните български национални медии БТВ и НоваТВ, а на други такива, които обаче също са под тяхната шапка. Става въпрос за сблъсъка, на който вече точно от месец сме свидетели у нас - между турската мелодрама "Двете лица на Истанбул" (Fatih Harbiye) на Диема Фемили и индийската многосерийна поредица "Сияйна луна" (Saraswatichandra) на БТВ Лейди! 

Азиатската мелодрама, която е първата премиерна такава за канала си - "Сияйна луна", започва първа, на 1 юни (понеделник) 2015 г., като се излъчва в късния prime-time на БТВ Лейди - между 22.30 и 23.30 часа, като дневно показва по два половинчасови епизода и носи големи успехи на телевизията си. Само три седмици по-късно, на 24 юни (сряда), в ефира на основния конкурент на дамския канал от семейството на bTV Media Group - Диема Фемили, семейният на Nova Broadcasting Group, започва излъчването на една от най-дългоочакваните в България турски мелодрами - "Двете лица на Истанбул" (Fatih Harbiye), която също се излъчва всяка делнична вечер между 22.30 и 23.30 часа, показвайки по един около 45-минутен епизод на ден, като също привлича голям брой зрители пред екраните.

И така, за първи път двете обещаващи и премиерни продукции на дамските канали от семействата на двете вечно надцакващи се български медийни групи се изправят в пряк двубой за рейтинг с началото на турската сага "Двете лица на Истанбул" (Fatih Harbiye) на Диема Фемили. Тогава, между 22.30 и 23.30 часа, се завърта първата ѝ серия, която се изправя в сблъсък срещу двете поредни нови такива на конкурентната индийска сага "Сияйна луна" (Saraswatichandra) на БТВ Лейди, които биват показани в абсолютно същия часови пояс. Въпреки че е напълно нов и непознат за българския зрител, турският сериал съвсем естествено привлича по-голям интерес от страна на зрителите в сравнение с индийския си противник, който въпреки че вече се е наложил сред аудиторията, бива победен. Диема Фемили побеждаваше БТВ Лейди още докато се излъчваше "Дила" (Dila Hanim) и дори старта на "Сияйна луна" на 1 юни, не успя да отклони зрителите от ефира на Диема Фемили. Така и след старта на "Двете лица на Истанбул" медията е далеч по-гледана от БТВ Лейди.

Но да се спрем и на друга, по-скорошна дата, на която двете хитови поредици са влезнали в пряк двубой за рейтинг! Нека това да бъде миналия понеделник, 13 юли, когато се излъчва новата четиринадесета серия от турския "Двете лица на Истанбул" на Диема Фемили и двата нови шестдесет и първи и шестдесет и втори епизоди от индийския сериал "Сияйна луна" на БТВ Лейди. Часът е точно 22.30 и всички верни фенове на двете мелодрами са се настанили пред екраните в очакване на нови вълнуващи и интересни събития с любимите им герои. Тенденцията от края на юни месец, когато стартира южно-съседската продукция, се запазва и така отново тя е по-гледана от своя индийски конкурент, като отново рейтингите са по-високи. На 13 юли (понеделник) с новия си епизод историята за любовния триъгълник между Нериман, Маджит и Шинаси постига изключително високи резултати средно от 2.8% дял за жените от 25-54 г. В същото време "Сияйна луна" и новите ѝ серии постигат почти тройно по-нисък рейтинг - от около 1%, но въпреки това този резултат също не е нисък, след като по принцип гледаемостта на БТВ Лейди е по-ниска от тази на Диема Фемили. 

Отскоро обаче в България рейтингите вече не зависят само от това колко човека гледат дадена програма пред екрана, а и според това колко тя се харесва и коментира в социалните мрежи. Въпреки че стартира по-рано, индийската поредица "Сияйна луна" във фейсбук събира близо 1600 фенове до момента. Основният ѝ противник в битката за рейтинг - турският сериал "Двете лица на Истанбул", който пък стартира три седмици по-късно, досега има близо 2800 последователи в най-популярната социална мрежа, което е с 1200 повече от резултатът на многосерийната азиатска драма, разказваща за любовта между Сарасватичандра и Кумуд. Това показва, че все още интересът към турските продукции е голям, въпреки навлизането на индийските мелодрами у нас. 

"Сияйна луна" (Saraswatichandra) е първият премиерен индийски сериал за ефира на БТВ Лейди, като се излъчва в късния prime-time на дамската медия и е една от най-гледаните програми, даващи се по тази телевизия, като ѝ носи големи успехи и се радва на немалък интерес. Поредната турска премиерна драма "Двете лица на Истанбул" (Fatih Harbiye) се излъчва също в късния prime-time, но в този на Диема Фемили, постига още по-високи рейтинги и определено е по-гледана от основния си противник, като също носи огромни успехи на медията си. И занапред, през следващите месеци, двете хитови продукции предстои да се сблъскват в битка за надмощие всяка делнична вечер, като най-вероятно и досегашната тенденция турската да бъде по-гледана от индийската, ще се запази. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от петото за този сезон издание от рубриката ни "Сблъсък"! Очаквайте следващия шести за лятото и шестнадесети подред брой на поредицата следващия петък, 31 юли, когато за първи път ще излезем от границите на България и ще представим резултатите от сблъсък между два сериала, състоял се в друга държава! А дотогава можете да си припомните предишните издания на рубриката чрез архива ни от тук или да давате Вашите предложения за това двубоя между кои две поредици да разгледаме в следващите такива под формата на коментари към тази статия! 

2 коментара:

Анонимен каза...

чакам с нетърпение другия петък!

Анонимен каза...

Много добра статия, както винаги.
А искам да попитам Нова(Диема Фемили) дали мислят да повторят Веселяци и сърдитковци. Те бяха обещали преди, но така и не го направиха.

Предоставено от Blogger.