"Успехът на..." (10): "Любов и наказание" - 4 най-продаван

Здравейте, приятели! Днес е събота, 23 май, а това означава, че предстои да прочетете десетото издание от новата пролетна рубрика на СЕРИАЛИ
в България "Успехът на..."! През изминалата седмица, в деветия ѝ брой, припомняме, че разгледахме успеха на най-скъпия турски криминален сериал - "Езел" (Ezel). А сега е време да преминем към същинската част на днешното десето издание от "Успехът на...", в което ще разгледаме успеха на любовната драма "Любов и наказание"" (Ask ve Ceza)) в родината си Турция, в нашата страна България и в друга държава по света, където се е излъчил! Време е да започваме!

Стартираме тазседмичното десето издание от рубриката ни "Успехът на..." по традиция с успеха на сериала, който разглеждаме - "Любов и наказание" (Ask ve Ceza), в родината си Турция! Там той стартира на 5 януари (вторник) 2010 г. по турската телевизия ATV, излъчвайки се всяка вторник вечер в prime-time, като с премиерата си постига доста добри рейтинги - трето място и 7.10% дял. Изправя се срещу сериозна конкуренция в лицето на "Малки жени" (Kucuk Kadinlar) на KanalD (1 място), "Цената на живота" (Omre Bedel) на FOX (5 място) и "Млечният път" (Samanyolu) на ATV (8 място). До края на януари 2010 г. поредицата продължава всеки вторник да заема 3 място в класацията, но с началото на февруари изведнъж превзема първото място с изключително високи резултати от над 10-11% рейтинг. Отличните рейтинги и лидерското място продължават да съпътстват "Любов и наказание" до края на първия му сезон, показан в средата на юни месец 2010 г., който също отбелязва високи резултати и разбива конкуренцията на парчета. Завръща се с нови епизоди от втори сезон в средата на септември 2010 г., отново позиционирайки се всяка вторник вечер, като обаче вече има още един изключително силен конкурент в лицето на новостартиралата тогава семейна драма "Времето лети" (Oyle Bir Gecer Zaman Ki?). Първоначално "Любов и наказание" продължава да заема първите места, побеждаван понякога единствено от футболни мачове, но не след дълго новият коз на KanalD с Айча Бингьол и Еркан Петеккая превзема първото място и побеждава поредицата с Нюргюл Йешилчай и Мурат Йълдъръм на ATV, която пък от тогава постоянно му диша във врата и е на второ място, но никога след това не си възвръща лидерската позиция. Въпреки това обаче, резултати на "Ask ve Ceza" са повече от добри и поредицата продължава да се радва на завидни резултати. Тези добри рейтинги продължават до края на 2010 г. и началото на 2011 г., но от пролетта на новата тогава година процентите на "Любов и наказание" бавно, но сигурно започват да намаляват и така в един момент през март поредицата отчита далеч по-ниските от предишните си резултати около 6% дял. Именно заради понижилите се рейтинги, през април 2011 г. излъчването на мелодрамата бива преместено в понеделнишките вечери, когато те продължават да падат, но въпреки това тя все още е в ТОП 10 на прилични места - 5-6. Тези резултати обаче се задържат до финала на сериала и втория му сезон на 27 юни (понеделник) 2011 г., когато е показана развръзката му, която въпреки понижението в рейтингите по време на втория сезон, праща за последен път "Любов и наказание" на първото място по гледаемост с 5.60% дял. Така стигаме до изводите, че в родината си Турция с първия си сезон "Ask ve Ceza" отчита невероятно високи рейтинги и е всеки вторник с най-голям процент зрителска аудитория, но с втория си, с появата на нови и силни конкуренти, гледаемостта спада, но въпреки това резултатите продължават да са прилични и много добри, като мелодрамата приключва повече от достойно и заслужено.

Продължаваме както обикновено с успеха на сериала, който разглеждаме тази седмица в десетото издание на "Успехът на..." - "Любов и наказание", в нашата страна България! У нас той стартира на 19 септември (понеделник) 2011 г., само няколко месеца след финала му в Турция, като се позиционира всяка делнична вечер от 22.00 до 23.00 часа в ефира на тогава най-гледаната българска кабелна телевизия, провъзгласила се тогава за "Домът на турските сериали" - Диема Фемили. 62-серийната продукция бе с изключително силна и мащабна PR-кампания у нас, като любопитно е, че тя бе първият турски сериал, който се рекламираше дори чрез билбордове по най-оживените градски булеварди и улици (вторият бе "Великолепният век" на ТВ7 през есента на 2012 г.). PR-кампанията на хита у нас включваше и специално посещение от екип на сутрешното ток-шоу на НоваТВ "На кафе" в Турция, който се срещна лично с актьорите, изпълняващи главните роли, и ги интервюира, като специалният репортаж можете да си припомните от тук! Още преди старта си, успехът на сериала в България бе абсолютно сигурен не само обаче заради цялата изключително мащабна рекламна кампания, а и заради участието на звездите на турското кино в него Нюргюл Йешилчай и Мурат Йълдъръм  в главни роли, които в момента се борят на финалната права в онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда 2015" и които са сред състезателите с голяма заявка и шанс за попадане на големия финал след по-малко от месец. Зрителите виждат на екрана в новата мелодрама и други познати лица, сред които Томрис Инджер ("1001 нощ") и Джанер Куртаран ("Листопад"). "Любов и наказание" в България по Диема Фемили постига изключително високи резултати и за отрицателно се превръща в най-гледаната програма на семейния канал от портфолиото на Nova Broadcasting Group, отчитайки рекордно високи рейтинги от порядъка на 4-5%, което за тогава все още кабелната медия бе огромен успех, който след това рядко успя да повтори. От февруари 2012 г. излъчването на "Любов и наказание" до края на сериала през летния сезон е малко съкратено заради преместването на "Езел" от НоваТВ в Диема Фемили, като мелодраматичната поредица вече се излъчва отново в 22.00 часа, но вече от понеделник до сряда, т. е. с два дни седмично по-малко. Тази промяна обаче по никакъв начин не повлиява на успеха на сериала, който до края си продължава да отчита рекордно високи рейтинги и носи огромни успехи за Диема Фемили. Така стигаме до изводите, че у нас "Любов и наказание" е един от най-успешните, дори може би най-успешният турски сериал, излъчван по Диема Фемили, превръщайки се в телевизионен феномен и изстрелял тогава все още кабелната медия на върха сред конкурентите си.

А сега идва ред на може би най-интересната част от тазседмичното десето издание на рубриката ни "Успехът на..." - да разгледаме успеха на сериала, на който сме посветили днешния брой - "Любов и наказание", в чужбина! Към момента мелодрамата с участието на Нюргюл Йешилчай и Мурат Йълдъръм, разказваща любовната история между двамата им герои Ясемин и Саваш, е продадена, забележете, в над 50 държави по целия свят, като бележи изключителен успех навсякъде, където е започнал. По-любопитното е, че негов дистрибутор е най-добрият такъв в южната ни съседка Изет Пинто и неговата фирма "Global Agency", отговаряща за продажбите на други големи хитове, превърнали се в емблема на Турция пред света - "1001 нощ" и "Великолепният век". Още по-интересното е, че "Ask ve Ceza", който в родината си не можеше да се похвали с отлични рейтинги винаги, е четвъртият най-продаван турски сериал за цялата история на южносъседското кино, естествено предхождан от двата горе-споменати всепризнати тотални хитове и рейтингоразбивачи, проправили път на турските сериали навсякъде по света, за чиито успехи Ви информирахме преди два месеца, в първите две издания на "Успехът на...". Историята за Ясемин и Саваш обаче придобива най-голяма популярност в страните от Арабския свят, където по принцип именно след участието си в "Гордата Аси" Мурат Йълдъръм се превръща в тотален любимец на всички зрители и вероятно именно неговото участие в "Любов и наказание" носи толкова голям успех на поредицата на Арабския полуостров. Популярност чрез ролята си в хита в Арабския свят придобива и протагонистката в него Нюргюл Йешилчай, която продължава да е изключително харесвана от арабските зрители и дори в момента в някои държави там върви най-новият ѝ сериал "Счупени парчета" (Paramparca), който бе ексклузивно закупен в началото на тази година, като постига невероятно високи резултати. Цяла Арабия в момента с трепет очаква новата мелодрама на Мурат Йълдъръм наесен, в която ще си партнира с другата любимка на Арабския полуостров Мерием Узерли, която пък придоби популярност там, естествено, чрез ролята си в историческия тотален хит "Великолепният век". И така, след като обстойно разгледахме успеха на "Любов и наказание" по света и най-вече на Арабския полуостров, стигаме до изводите, че навсякъде, където се е излъчила, мелодрамата е постигала отлични рейтинги и е чупила рекорди по гледаемост, превръщайки тогава млади надежди на турското кино във всепризнати и обичани от всички актьори, в случая Нюргюл Йешилчай и Мурат Йълдъръм.

И след като разгледахме успеха на "Пепел от рози" в родината си Турция, у нас в България и по света, но най-вече на Арабския полуостров, стигаме до заключението, че тази продукция безапелационно и категорично е една от най-успешните на южната ни съседка за цялата ѝ история, превръщайки се в своеобразен телевизионен феномен и рейтингоразбивач навсякъде, където се е излъчила. "Ask ve Ceza" в родината си постига с първия си сезон отлични, но с втория си не чак толкова добри, но въпреки това прилични рейтинги, като навсякъде другаде по света е своеобразен рейтингоразбивач, превърнал актьорите Нюргюл Йешилчай и Мурат Йълдъръм в световноизвестни.
_________________________________________________________________________________

E, това беше всичко от тазседмичното десето издание от новата ни пролетна рубрика "Успехът на...", в която всяка събота разглеждаме успеха по света на любимите Ви турски сериали. Очаквайте следващия единадесети брой от поредицата ни следващата събота, 30 май! А дотогава можете да си припомните предишните ѝ издания чрез архива на рубриките ни от тук, а и да давате предложенията си за това успехите на кои Ваши любими мелодрами да разгледаме в следващите броеве на "Успехът на..." под формата на коментари към тази статия! 

4 коментара:

Анонимен каза...

,И след като разгледахме успеха на "Пепел от рози" в родината си Турция, у нас в България и по света, но най-вече на Арабския полуостров ,, имате малка грешка разгледахте за Любов и наказание ,не за Пепел от рози,хубав ден.

Анонимен каза...

Tuskite aktiori 24\7 otnovo q nqma i pak zakusnqwate

Анонимен каза...

Скоро по Диема Фемили премиера ще направи сериала "Двете лица на Истанбул/Fatih Harbiye" ,вие явно не знаехте щом не сте информирали,но ето казвам ви.

Анонимен каза...

Бих искала да прочета за успеха на Сезони на любовта

Предоставено от Blogger.