"Успехът на..." (3): "Завръщане" покори Балканския полуостров

Здравейте, приятели! Днес е събота, 4 април, а това означава, е предстои да прочетете третото издание от новата пролетна рубрика на СЕРИАЛИ
в България "Успехът на..."! През изминалата седмица, във втория ѝ брой, припомняме, че разгледахме успеха на най-успешната турска историческа мелодрама "Великолепният век" и заключихме, че това безспорно е най-продаваният турски сериал, който където и да започне, навсякъде постига невероятен успех. А сега е време да преминем към същинската част на днешното трето издание от "Успехът на...", в което по молба на мнозина от Вас ще разгледаме успеха на хита "Завръщане" (Sila) в родината си Турция, в нашата страна България и в друга държава по света, където се е излъчил! Време е да започваме!

Стартираме тазседмичното трето издание от рубриката ни "Успехът на..." по традиция с успеха на сериал, който разглеждаме - "Завръщане" (Sila), в родината си Турция! Там тя стартира на 15 септември (петък) през далечната 2006 г. по ATV, като с началото си постига сравнително добри рейтинги, класирайки се на 5 място в дневната класация ТОП 100 и отчитайки приличните 4.10% рейтинг. С премиерата си "Завръщане" се изправя срещу друг голям хит по това време в Турция - "Под липите" (Ihlamurlar Altinda) на KanalD, който се нарежда на 1 място със 7.20% рейтинг. С втората си серия на 22 септември (петък) 2006 г. "Завръщане" значително повишава резултатите си, класирайки се на 3 място с цели 8% рейтинг, но отново изпреварен от главния си конкурент "Под липите", който отново е на 1 място, но вече със само половин процент разлика от "Sila" - с 8.50% рейтинг. С третия си епизод хита "Завръщане" вече успява да се изкачи на първото място по гледаемост, отчитайки цели 9.20% рейтинг и оставяйки след себе си главния си конкурент с участието на Туба Бююкюстюн и Бюлент Инал, който вече е на 3 място със 7.50% рейтинг, т. е. двата хита са разменили местата си от предходната седмица. От там нататък вече всяка седмица "Завръщане" буквално размазва конкуренцията си, но освен всеки петък, той доста често се превръща и в най-гледната телевизионна програма изобщо за цялата седмица. През есента на 2007 г., година след старта си, "Завръщане" вече се изправя срещу повече конкуренти - новият тогава сериал на KanalD "Двама завинаги" (Menekse ile Halil) и хита на ATV "Спомни си, любима" (Hatirla Sevgili). И двата обаче са победени от сериала с участието на Джансу Дере и Мехмет Акиф Алакурт, както и през всички следващи месеци. В края на октомври 2007 г. по KanalD обаче стартира нов сериозен конкурент на "Завръщане" - "Гордата Аси" (Asi), който със старта си постига сравнително незадоволителни резултати (8 място) и е победен от "Sila" на ATV. Седмица след седмица обаче хита с Туба Бююкюстюн и Мурат Йълдъръм се изкачва нагоре в класацията и в един момент неизбежното се случва и от края на 2007 г. нататък "Гордата Аси" заема лидерското място всеки петък, а рейтингите на "Завръщане" постепенно бавно, но сигурно се понижават и така на големия си финал, вместо да приключи подобаващо на първо място, през септември 2008 г. последният епизод от хита на ATV се класира на незавидното 14 място с 3.70% рейтинг, като в същото време главния му конкурент "Гордата Аси" все още заема първото място всеки петък. Така стигаме до извода, че в родината си Турция "Завръщане" е имал сравнително голям успех, особено през първата си година на излъчване, но през втората рейтингите падат и така продукцията вече трудно попада в ТОП 10 и въпреки чудесния си старт, с финалните си серии се проваля. 

А сега преминаваме към успеха на "Завръщане" (Sila) в нашата страна България! У нас поредицата стартира преди близо два месеца, на 9 февруари (вторник) 2015 г. по БТВ, като и в момента се излъчва всяка делнична вечер в prime-time-а - между 20.00 и 21.30 часа. Въпреки че стартира съвсем наскоро, поредицата с участието на Джансу Дере и Мехмет Акиф Алакурт за отрицателно време се превърна в любима на зрителите телевизионна програма. Тъй като към момента са разпространени за последно рейтинг-данните за по-миналия месец февруари, през който и стартира хитовата мелодрама за Съла и Боран, в следващите редове ще позовем именно на тях! Е, според месечната класация ТОП 50 на пийпълметричната агенция ГАРБ най-гледаната телевизионна програма за месец февруари е... именно "Завръщане", което означава, че още със старта си хита се е превърнал в любим на аудиторията, отчитайки за целия месец средно общо цели 17.1% рейтинг, 44% пазарен дял и рекордните близо 1 200 000 зрители пред екраните! Неслучайно дори в българските форуми за сериали всички потребители са буквално полудели по любимците си от "Сила", a най-популярната любителска фейсбук-фен страница на сериала вече е харесвана от близо 12 000 потребители и то за отрицателното време от по-малко от два месеца! Екипът на СЕРИАЛИ в България също наблюдава в коментарите към статиите си и въпросите в ask.fm профила си огромния интерес към "Завръщане", като мнозина от Вас - читателите ни, от старта на сериала досега, ни помолиха да посветим редица от рубриките си именно на тази мелодрама. Интервюто с Мехмет Акиф Алакурт (Боран), за което ни помолихте наскоро и което публикувахме в средата на изминалия месец март, за отрицателно време бе прочетено от над 3200 наши читатели и дори влезе в класацията ни за най-четени публикации за месеца, където попада на 3 място! Интервюто с Джансу Дере, което публикувахме през ноември миналата година, когато "Завръщане" все още не бе стартирал, през изминалия един месец също е прочетено доста пъти - над 500! Изданието от "Музиката от турските сериали" миналата седмица, което също посветихме на "Завръщане" (Sila), също бе прочетено от мнозина от Вас - над 300 читатели! Статията ни, оповестяваща старта на сериала в България по БТВ, пък за отрицателно време се класира на второ място сред най-четените публикации в блога ни от началото на създаването му, с над 36 000 прочитания! И след многото Ваши молби, сега, въпреки скорошния му старт, публикуваме и издание от "Успехът на...", посветено на успеха на новия хит на БТВ по света. Така, без да имаме всякакви съмнения, можем да заключим, че "Завръщане" ще бъде най-гледаният турски сериал за настоящата 2015 година, каквито бяха "Забраненият плод" през 2011-а, "Пепел от рози" през 2012-а, "Огледален свят" през 2013-а и "Север-Юг" през 2014-а. 

Идва ред на най-интересната част от тазседмичното издание на "Успехът на..." - успеха на сериала, който разглеждаме днес - "Завръщане" (Sila), по света! Към момента, за разлика от предишните сериали, чиито успехи проследихме в миналите издания на рубриката ни, сериалът, разказващ за невъзможната любов между Съла и Боран, не е продаден в много части на света, но въпреки това е превзел целия Балкансия полуостров и Централна Европа, а по-точно Гърция, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Словакия, Словения, Македония и Румъния. Ще се спрем обаче на успеха му в югозападната ни съседка Гърция, където "Завръщане" (Sila) стартира на 10 юни 2012 г. по гръцката телевизия MegaTV. С първите си епизоди поредицата постига сравнително високи рейтинги, като се изправя срещу футболните срещи от европейското първенство през 2012-а, които съвсем естествено и очаквано вълнуват много повече съседна Гърция, отколкото новия турски сериал. С времето обаче, когато първенството приключи, "Съла", под каквото име се излъчваше сериалът в Гърция, започна да постига все по-високи и по-високи резултати и успя да се пребори с останалата конкуренция и да се възкачи на първото място по гледаемост, минавайки по рейтинг дори утвърдили се като любими на съседите ни гръцки многосерийни сериали, подобни на индийските по брой. В Гърция "Завръщане" с времето постига невероятен и нечуван успех, като там, за разлика у нас, където определено на по-голям интерес се радва новото мъжко откритие Мехмет Акиф Алакурт, по-популярна и нашумяла по време на излъчването на "Съла" бе неговата екранна партньорка Джансу Дере и то не случайно, тъй като баба ѝ има корени именно от Гърция, където е родена и живяла в Солун. Именно след нечувания успех на "Завръщане" мнозина гръцки журналисти посетиха Истанбул, Турция, за да срещнат и интервюират звездата по това време в родината си, участвала и в хитовете "Езел" и "Великолепният век", която се превърна в идолка на хиляди млади гъркини. В Гърция "Съла" приключва с общо над 150 епизода, превръщайки се в един от най-обичаните в югозападната ни съседка турски сериали.

И така, след като разгледахме успеха на "Завръщане" (Sila) в родината си Турция, в нашата страна България и в друга държава по света - в случая съседна Гърция, можем да направим заключението, че хита с Джансу Дере и Мехмет Акиф Алакурт е един от най-популярните на Балканския полуостров турски сериали, като покорява сърцата на милионите зрители в България, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния и дори на тези в централна Европа - Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения и Словакия. И въпреки че към момента е продаден само на тази малка част от целия свят, то можем да заключим, че "Завръщане" е феномен на Балканския полуостров и ако не в България, то в останалите ни съседки със сигурност е един от хитовете, дал началото на бума и истерията по турските сериали!
_________________________________________________________________________________

E, това беше всичко от тазседмичното трето издание от новата ни пролетна рубрика "Успехът на...", в която всяка събота разглеждаме успеха по света на любимите Ви турски сериали. Очаквайте следващия четвърти брой от поредицата ни следващата събота, 11 април! А дотогава можете да си припомните предишните ѝ издания чрез архива на рубриките ни от тук, а и да давате предложенията си за това успехите на кои Ваши любими мелодрами да разгледаме в следващите броеве на "Успехът на..." под формата на коментари към тази статия! 

4 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте. Страхотни сте , благодаря ви много. Миналата седмица ви писах точно за Завръщане. Определено си мислех , че е продаден и извън Европа. А сега ще ви помоля за сериала "Пепел от рози". Май само при нас беше пепел а в други държави беше "Каква е вината на Фатмагюл" .Интересно ми е да видя какво пишат латиноамериканските форуми за турските сериали. Още веднъж благодаря много.

Unknown каза...

"Завръщане" в момента се излъчва в Чили и по рейтинг бие "Пепел от рози" който също се излъчва в конкурантна телевизия.

Анонимен каза...

moze li za zabraneniq plod i perla

Анонимен каза...

Ще има ли статия и за "Огледален свят"?

Предоставено от Blogger.