Мехмет Акиф Алакурт: "Не робувам на материалните неща"

Днес е четвъртък, 12 март, а това означава, че за четиридесет и четвърти път предстои да Ви запознаем отблизо с живота на Ваша любима турска
звезда от сериалите в рубриката ни, в която всеки четвъртък публикуваме интервюта с такава. Днешното ще бъде с един от най-харесваните в момента актьори у нас Мехмет Акиф Алакурт! Той е роден на 23 юли 1979 г. в малкото турско градче Орду. В момента е на 35 години, зодия лъв. След като завършва основното си образование, през 2001 г. се явява на престижен конкурс за най-добър турски модел, който печели и така представлява страната си на международния подиум, където също постига огромен успех и се класира на почетното второ място в света. От тогава получава прозвището "Принцът на Турция", като печели огромна популярност не само в родината си, но и в цял свят. Две години по-късно - през 2003-а, пък продуцент вижда в Мехмет потенциал и го кани да участва в сериала "Счупено огледало" (Kirik Ayna) с главна роля. Той успява да я изиграе и така стартира актьорската му кариера. Следват редица други участия в сериали, но този, който го превръща в любимец на публиката и го прави световно-популярен актьор, е излъчващият се в момента у нас всяка делнична вечер от 20.00 часа по БТВ хит "Завръщане" (Sila), партнирайки си с Джансу Дере и пресъздавайки образа на Боран ага през 2006 г. От 2008-а пък участва в криминалната драма "Мъжът от Адана" (Adanali) отново в главна роля. Последните му две роли обаче са неуспешни, като през есента на 2013 г. играе в бързо провалилия се историческия сериал "Завоевателят" (Fatih), а през тази на изминалата 2014 г. - в също слязлата от екран заради ниски рейтинги мелодрама "Безопасност" (Emenaet). Време е да започваме с интервюто!

Какъв смятате, че е най-големият проблем на днешното общество?
Смятам, че всички, абсолютно всички проблеми в страната ни се дължат само на един огромен проблем и той е негативизмът, песимизмът и скептичността на хората към всичко. Когато човек приема дадено нещо от добрата му страна, той е щастлив и се чувства израснал и помъдрял. Но когато винаги приема всичко от лошата му страна, той се тормози, хаби нерви за него, а от там следват и всички други проблеми. Затова според мен преди да мислим как да променим всички проблеми поотделно, трябва да променим начина си на мислене, от там започва истинската промяна, водеща и до всеобща на всичките други такива.

За какво мечтаете?
Колкото и странно да звучи, мечтая да живея на върха на някоя планина. Невъзможното в случая ще е хем от едната страна да виждам красив и спокоен морски бряг, хем от другата да се любувам на спокойни и зелени гори, това място не знам къде да го намеря, но работя по въпроса (смее се).

Няма ли да Ви липсват преимуществата на големия град?
Не, даже точно обратното. Аз обожавам природата и когато прекарвам свободното си време в някоя гора или на плаж, се чувствам истински свободен и щастлив, все едно съм летяща птица, волна и дива. Сред зеленината се чувствам истински жив. А градските преимуществата ни заробват, правят ни зависими от тях.

Започнал сте кариерата си много млад и дори не сте следвал в университет...
Да, така е. Веднага след като се върнах от казармата, се явих на конкурса, който в последствие спечелих и така целият ми живот се преобърна. Наистина нямах никакво време за следване в университет, съжалявам за това и мисля, че точно това ми отне ранното започване на работа, която винаги има и своите предимства, и своите недостатъци.

Започнал сте едва на 18, как Ви се стори тогава професията на модел?
Естествено, като на всеки нов и току-що стъпващ на подиума млад модел, всичко ми се стори много бляскаво, грандиозно и красиво, дори и забавно. Но няколко месеца след началото на кариерата ми осъзнах колко голяма всъщност е отговорността и че лесна работа няма.

Първо сте станал модел, а след това и актьор, всичко изглежда толкова лесно, в действителност ли е така?
Определено не. За публиката, зрителите, феновете и всички останали всичко изглежда много лесно и приятно, но всъщност, за да се наложи човек и да успее да "пробие" в бранша, са нужни много упоритост, търпение и желание, които трябва да покажеш и докажеш на работодателите си. Много често в началото съм мислил да се откажа, но за щастие волята ми е надделявала и сега, връщайки се назад във времето, много се радвам за това, гордея се със себе си. Авантюристичният ми дух също ме спаси, аз обичам предизвикателствата и ги приемам с голямо въодушевление.

Как премина детството Ви?
О, много добре. Бях много щастливо дете. Всеки ден през лятото с приятелчетата ми си играхме на топка навън, ходехме си на гости, гонехме се, дразнехме полицаите и те ни гонеха... Със семейството ни по празниците пътувахме с влак до баба ни и дядо ни, те бяха в друг град. Спомням си с голямо умиление за детството си, ако можех да го върна, определено щях да го направя, но уви не мога!

Ако детството си сте прекарал пълноценно, то определено младостта не сте, нали?
Намеквате, че съм стар ли? (смее се) Извън кръга на шегата, наистина не можах да усетя и изживея истинската си младост. От малък започнах да се занимавам с моделската и актьорската професия, не можах да се забавлявам както връстниците ми и да се наживея още малко, забавлявайки се, но пък работейки се запознах с много хора, научих много нови интересни неща и определено точно за това не съжалявам. Бях много зает и доста често едвам смогвах да се храня. Но и това мина и сега съм по-спокоен.

Страхувате ли се от това да проявите слабост в даден момент?
По принцип мисля, че имам доста малко слабости, но пък не се срамувам, ако в даден момент някоя от тях се прояви. Една от най-големите ми е голямата ми емоционалност, доста често, когато съм под влияние на силните и бурни чувства, върша и изричам нередни неща, това е нещото, което трябва да коригирам у себе си.

Къде и как се забавлявате?
О, забавлявам се навсякъде, аз съм много позитивен човек, мога да се веселя дори седейки и пиейки кафето си. Въпреки че вече отдавна узрях, все още обичам да излизаме с приятели на дискотека или бар, да пийнем по едно питие, да си поговорим, да си спомним за добрите стари времена. Бих казал, че не живея за материални блага като пари, дрехи и т. н., а за душевни и единственото нещо, което искам със сигурност, е когато дойде моментът, да си отида от този свят истински щастлив.

Каква стойност имат за Вас парите?
Те за мен нямат абсолютно никакво значение. Но за съжаление в този живот има неща, които без пари не можем да имаме, а това е ужасно. Но пък съм на мнение, че винаги духовното е по-силно от материалното.

Как тогава харчите спечелените си пари?
Харча ги за битовизми. С приятели обичаме да се събираме на гости и си правим пиршества с мезета, ястия и питиета, гледайки мач. Естествено, има и по-специални случаи, в които ги харча или за подаръци, или за пътувания, или за лекарства като се разболея (смее се)... Общо взето, опитвам се да не завися от парите.

Как обичате да се глезите?
Най-много обичам да се глезя с екскурзии, а това лято искам да посетя по-екзотични кътчета на Земята, като Испания и Африка, чувал съм доста за тези страни и вече нямам търпение да ги видя и разгледам.

Как се отрази на живота Ви популярността?
О, моята професия е много опасна. Ти самият не познаваш всички, но всички познават теб. Любопитството на повечето хора към личния ми живот е доста натрапчиво и неприятно, но какво да се прави, свиква се и нямам как. Популярността определено обаче ме направи по-отговорен и загрижен към самия себе си, поддържам доста сериозно външния си вид, тъй като знам, че давам пример на доста млади момчета и не мога да си позволя той да бъде лош.

Какви са жените, които харесвате?
С годините и опита си съм се опитал да съчетая един общ образ на идеалната жена за мен. Тя определено трябва да е ангажирана и постоянно да върши нещо, както и да има високо самочувствие и да си знае цената. Но най-важното за мен е да бъде борбена и никога да не се предава и отказва от мечтите и целите си.

Какво можете да дадете на една жена?
Нещата, които мога да дам на една жена и които смятам, че всеки мъж трябва да може да ѝ даде, са безопасността и спокойствието в живота. А останалите са внимание, нежност и най-вече - любов!

Как бихте направили една жена щастлива?
Според мен всички жени са истински щастливи, когато половинките им са искрени с тях. Жените мразят мъжете им да ги лъжат и винаги с остроумието и хитростта си успяват да разберат кога го правят и кога не.

Бихте ли изпълнили за един ден всички домакински задължения на една жена?
Да, бих, въпреки че ми изглежда доста трудно и си го признавам. Ако нещо важно зависи от това, със сигурност ще го направя. Но пък определено предпочитам сутрин като се събудя някой друг да ми е направил закуска, а след това и да измие чиниите (смее се). 

5 коментара:

Анонимен каза...

много стара стария, вие сте много зле само стари неща публикувате, ако не беше почнал по БТВ едвали щяхте да направите подобна статия, изобщо не ви пука за него :) .........

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Поне сме се постарали и сме направили нещо смислено и интересно за читателите, които искаха интервю с въпросния актьор, за разлика от Вас, които си седят пред мониторите, мислят си, че знаят всичко и плюят по чуждия труд. Щом не Ви харесва, ако обичате напуснете блога и спрете да го посещавате отсега нататък!
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Бил ли е гадже с някоя актриса?

Анонимен каза...

Бихте ли публикували интервю с Чаатай Улусой? Има ново на турски , но нищо не се разбира?

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Предоставено от Blogger.