"Музиката от турските сериали" (21): "Завръщане"

Здравейте, приятели! Днес е 25 март (сряда) и публикуваме второто за третия сезон и двадесет и първото подред издание от любимата на
мнозина от Вас рубрика, в която даваме пряк израз на чувствата и емоциите - "Музиката от турските сериали"! В тазседмичния брой предстои да представим и анализираме музикалните теми в стартиралия само преди около два месеца у нас, но предизвикал истински фурор сред зрителите сериал - "Завръщане" (Sila), излъчващ се всяка делнична вечер от 20.00 часа по БТВ. Време е да започваме!

Започваме както подобава със представянето и анализа на заглавната тема от сериала, чиито мелодии разглеждаме в днешното издание на "Музиката от турските сериали" - "Завръщане" (Sila)! Тя започва тихо с един-единствен тон, като не след дълго обаче се включва женски глас, който акапелно пее бавна, лирична, но и драматична песен. В един момент обаче в мелодията започват да звучат и инструменти от групата на ударните, които внасят за цялата ритъм и завършено звучене, което вече е спокойно, монотонно и дори бихме казали приспивно, като в него преобладаващи са ударните и струнните инструменти. Изведнъж обаче започва подтема, в която ритъма става много по-бърз и дори продължава да се завързва, което в компанията на женски напявания води и до естествено нарастване на драматичността и напрежението, които обаче тук не достигат своя връх и кулминационен момент, а биват "отрязани", ако можем така да се отразим, защото приключват рязко и неочаквано. Следва отново тази спокойна, еднаква и монотонна част от темата, която изцяло кара слушателите да "забравят" за предишната напрегната и драматична. На финала на заглавната музикална тема звучи единствено цигулката, която също я прави спокойна, лирична и баладична. Като цяло не можем да определим мелодията като много интересна и вълнуваща, дори не откриваме нищо особено в нея, но въпреки това тя със сигурност има своите фенове, които могат да я чуят от тук!

Следващата музикална тема от "Завръщане", на която ще се спрем, поне според нас е много по-интересна и необикновена от заглавната. Тя започва тихо и плавно, като звучат единствено главно струнни инструменти, а фон им правят клавишните и по-специално - пианото. Всичко е спокойно, лирично и бавно, дори можем да го наречем и приспивно, докато в един момент не започва да звучи и ударен инструмент, който създава ритъм, а усилването му пък от своя страна води и до увеличаване на напрежението и драматичността за мелодията. В един момент струнният инструмент спира, за да отстъпи мястото си именно на фоновите - пианото и ударния инструмент, но бързо се завръща, като този път носи със себе си по-различно звучене и усещане за нещо необратимо и безвъзвратно, в този момент спира пък звученето на ударния инструмент. На финала на темата отново се повтаря подтемата в началото, в която звучат единствено главно струнния инструмент с фон пиано, които този път носят чувство за носталгичност и тъга със себе си. На самия край пък за първи път звучи само клавишният инструмент, което придава и завършеност и цялост на цялата тема, въпреки кратката ѝ продължителност от две минути и половина. Самата тя пък носи заглавието "Безкрайна беда" (Bitmeyen Dertler), което още повече въздейства на слушателите. Можете да я чуете от тук!
_________________________________________________________________________________

E, това беше всичко от тазседмичното второ за сезона и двадесет и първо подред издание от рубриката ни "Музиката от турските сериали"! Очаквайте ни отново следващата сряда, 1 април, когато не на шега отново предстои да Ви потопим в музикалния свят на един от Вашите любими турски сериали! Очакваме и Вашите предложения за това мелодиите на кои мелодрами да разгледаме и обсъдим в следващите броеве на рубриката, които можете да давате под формата на коментари към тази статия! 

3 коментара:

Анонимен каза...

Какво се случи със статията,днес е четвъртък?

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
До час ще бъде публикувана, искрено се извиняваме за причиненото неудобство, става въпрос за технически причини!
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Чакаме с нетърпение,случват се и такива неща ,ще почакаме :)

Предоставено от Blogger.