Най-ексклузивните телевизионни новини за 2014 година

До настъпването на новата 2015 година остават само няколко дни! Изминалата вече 2014 година бе изпълнена с много изненадващи
и ексклузивни телевизионни новини. И тази година няма да направим изключение и за трета поредна такава предстои да прочетете традиционния ни годишен обзор на новините "Най-екзклузивните новини за..."! Време е да започваме! 

С встъпването в длъжност на новото ръководство на bTV Media Group, през март тази година най-гледаната тогава българска телевизия БТВ направи дългоочаквана и отдавна планувана крачка в развитието си, а именно - най-сетне разчупи и изцяло промени вечерната си програмна схема. От 10 март (понеделник) т. г. за турските сериали в ефира на зелената телевизия беше отделен още половин час ефирно време и те вече започваха както обикновено в 20.00, но приключваха не в 21.00, а в 21.30 часа. Между 21.30 и 22.30 часа, всеки делничен ден, пък се излъчваха риалити форматите, българските сериали и шоу-програмите на медията. Най-фрапираща обаче беше промяната, свързана с късните емисии новини - от изминалата пролет те вече се излъчват много по-късно, преминавайки от 22.00 на 23.30 часа. Тези промени не се харесаха особено на зрителите, но какво да се прави - програмните решения почти винаги са фрапиращи и необичайни, със странна и необяснима стратегия. 

През месец март дамската телевизия от семейството на bMG ексклузивно съобщи на своите последователи във фейсбук, че през следващите месеци ги очакват две премиерни теленовели, за каквито тогава всички бленуваха. Очакванията бяха големи, но за съжаление - не и оправдани или пък надминати. Вместо да вземе пример от основния си конкурент Диема Фемили, който през декември м. г. изненада всички с премиерата на все още тогава неприключилата в Мексико хитова новела "Бурята", БТВ Лейди заложиха на две не чак толкова очаквани поредици, едната от които дори наполовина премиерна. Тя беше първа и всъщност доста по-малко харесаната - "Любов и предателство" (Los Gavilanes), която вече беше излъчена отдавна по вече несъществуващата Zone Romantica и която беше римейк на вечния хит "Трима братя, три сестри", но така и не постигна дори малка част от успеха му, именно и заради това приключи бързо. Втората обещана премиера, разочаровала по-малко фенове, е "Самозванка" (La Impostora), която постигна значително по-голям успех, стартирайки през април т. г. 

В края на месец март т. г. отново в ефира на БТВ се случи нещо много изненадващо. Тъй хвалената от медията публицистика, която бе и като емблема за телевизията, отстъпи голяма част от мястото си на... няма да повярвате, турски сериал! В случая говорим за успешния формат на зелената телевизия "Лице в лице", който обаче подари цял час от деветдесет-минутното си излъчване на не кой да е сериал, а на най-успешната семейна драма след "Листопад" "Времето лети", която приключи преди две седмици повече от успешно. Мелодрамата се излъчваше всяка делнична вечер от 18.00 до 19.00 часа, постигайки неочаквано голям успех, а измести "Лице в лице" с Цветанка Ризова в скромните тридесет минути, включващи и 6-7-минутните реклами от 17.30 до 18.00 часа. Именно с промяната в prime-time-а и намаляването на публицистиката започна странната промяна за БТВ, която очевидно не се понрави на зрителите, свикнали с вече утвърдената схема на медията. 

След като първият за БТВ индийски сериал "Цветовете на любовта", стартирал през лятото на изминалата 2013 г. и вече отдавна приключил, все още втората по гледаемост телевизия тогава - НоваТВ, реши също да предложи на зрителите си продукции от такава народност. Те обаче бяха две и стартираха почти една след друга. Първа беше "Малката булка" (Balika Vadhu), която започна в началото на месец април в ефира на синята телевизия. Втора беше "Моята карма" (Uttaran), която направи своята премиера у нас два месеца след тази на историята за Ананди и Джагдиш - в началото на месец юни. Двете мелодрами все още се излъчват в ефира на медията, постигайки доста добър успех. Не бива да забравяме и факта, че именно заради тях и емблематичното за НоваТВ публицистично предаване "Часът на Милен Цветков" премина от удобния и познат на зрителите следобеден в късния и почти негледаем вечерен слот след 23.30 часа. 

През месец април т. г. дамската телевизия от семейството на Nova Broadcasting Group доста приятно зарадва зрителите си с дългоочаквана премиера на теленовела и повторение на позабравена класика. Става дума за премиерния вече приключил хит "Необуздано сърце" (Corazon Indomable) с Ана-Бренда Контрерас и повторението на първата версия на "Клонинг" (O Clone). Първата се излъчваше от тогава до преди няколко седмици всеки делничен следобед между 13.15 и 14.15 часа, а втората и до ден днешен се върти всяка делнична вечер между 18.00 и 19.00 часа в ефира на Диема Фемили. Напомняме, че първоначално бе обявено, че "Необуздано сърце" ще се излъчва в неудобните ранни сутрешни часове, с което цикламената телевизия си спечели гневните коментари на зрителите, но след това стана ясно, че тогава ще се излъчват повторения на сериала, а премиерните серии ще се въртят в удобните за повечето следобедни часове. 

През месец април т. г. СЕРИАЛИ в България ексклузивно съобщи заглавията на два от закупените от оранжевата телевизия ТВ7 турски сериали. Това бяха хитовете в Турция "20 минути" (20 dakika) и "Черната роза" (Karagul), като само седмици след това стана ясно, че втория стартира в началото на месец юни в ефира на медията, и то в prime-time-а ѝ. Така и стана, но за съжаление хитовата поредица с участието на Едже Услу и Йозджан Дениз, която в момента е най-гледаната телевизионна програма в Турция, постигна пълен провал и бе спряна, но и заради още една причина - фалита на банката КТБ, който се отрази пагубно и на ТВ7, която буквално за седмици рухна и и до момента не може да се стабилизира. Именно и заради това, с риск да разочароваме феновете на Туба Бююкюстюн, за съжаление най-вероятно изобщо няма да видим на екран другата продукция, закупена от медията - "20 минути". По-запознатите и заинтересовани обаче могат да я изгледат в интернет с български субтитри. 

В края на месец май т. г. в ефира на зелената телевизия стартира един от не чак толкова очакваните у нас турски сериали, който обаче въпреки слабия телевизионен сезон - летния, постигна доста добри резултати, превръщайки се в най-гледаната ТВ програма у нас през летните месеци. Първоначално "Една любовна история" (Bir Ask Hikayesi) със Сечкин Йоздемир и Дамла Сьонмез трябваше да се излъчва всяка делнична вечер между 20.00 и 21.30 часа на мястото на излизащия в пауза хит "Север-Юг", но заради големия зрителски интерес от БТВ решиха да не преустановяват дори за няколко месеца излъчването му. След това обаче отново промени решението си, което се оказа и окончателно - "Една любовна история" замести "Север-Юг" през лятото, делейки prime-time-а на медията с италианския "Земя на бунтовници" (Tierra de Ribelle). 

Една от най-изненадващите и неочаквани телевизионни новини през изминалата 2014 г. беше именно тази - мащабен български сериал премести излъчването си от много по-гледаната национална по-много по-малко гледаната кабелна. Става въпрос за музикалния тийн хит "Революция Z", който през юни превзе prime-time-а на филмовия канал от семейството на bMG БТВ Синема. Да, точно така, от средата на юни до средата на юли по лилавата телевизия се излъчи повторението на епизодите от 1 и 2 сезон на българската драма, излъчени по БТВ, а след това медията излъчи и дългоочакваните нови епизоди от 3 и 4 сезон всяка делнична вечер между 20.00 и 21.00 часа. Така, колкото и странно и невъзможно да звучи, те постигнаха немалък успех и разнообразиха доста иначе разнообразната лятна ТВ програма. Стигаме до заключението, че това беше също една от многото странни решения на БТВ тази година. 

След като през есента на отдавна отминалата 2012 г. бе обявено, че през октомври същата година премиерите си ще направят две дългоочаквани турски мелодрами - "Огнено сърце" и "Ифет", то накрая стартира само първата. След почти две години очакване, през месец юни т. г. феновете на Дениз Чакър си отдъхнаха, след като разбраха, че през юли най-сетне ще стартира дългоочакваната от тях продукция с участието на любимката им от "Листопад". "Ифет" стартира на 1 юли т. г., като се излъчваше всяка делнична вечер между 22.30 и 23.30 часа, като приключи повече от успешно в средата на ноември т. г. Премиерата на мелодрамата, с която изгря звездата на новия мачо от турските сериали у нас - Ибрахим Челиккол, бе повече от тържествена и в нейна чест дори от Диема Фемили организираха мащабен конкурс за своите фейсбук последователи, който бе показан дори по телевизията. 

През месец август тази година СЕРИАЛИ в България ексклузивно съобщи, че ще стартира дългоочакваният и последен сезон на най-гледаният за 2013 г. и най-харесваният турски сериал, излъчван изобщо у нас "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum). Продължението на мелодрамата, което вървеше под надслов "Пътят на Емир" (Emir'in Yolu), постигна очакван успех, въпреки, че се състоя от по-малко от 20 епизода и в него участие не взе любимката на зрителите от първите два сезона Хазал Кая, извеждайки през месец август БТВ на върха по гледаемост. Третият сезон на поредицата се излъчи от средата на август до средата на септември всяка делнична вечер от 20.00 до 21.30 часа, оставяйки обаче феновете разочаровни от новия облик на любимия им Емир и неговата нова Ферия, изпълнена от Гизем Караджа - Гюнеш, както и от развоя на събитията в третия и провалил се в Турция сезон. 

Месец август бе изключително горещ, но не само заради рекордните температури тази година. Точно тогава водещите родни национални телевизии обявяваха и представяха големите си козове за есенния телевизионен сезон, които тази година влязоха в жестока и невиждана до този момент война. Най-успешните български риалити формати се изправиха едни срещу други в оспорвана и решаваща битка за зрителското внимание, след която победителят беше за мнозина неочакван. "Survivor 5: Cambodia" на БТВ се изправи срещу "ВИП Brother 2014: Образцов дом" на НоваТВ, а "Гласът на България" на БТВ - срещу "X Factor" на НоваТВ. Новинарските емисии на двата вечни опонента също се надцакваха постоянно, както и публицистичните и развлекателните им програми. В крайна сметка като явен победител се открои НоваТВ, която завзе тъй пазеното през годините лидерско място на БТВ. 

През септември т. г. стана ясен заместникът на най-гледания турски сериал за изминалата 2014 г. у нас "Север-Юг". Това е сериалът "Милост" (Merhamet) с участието на Ибрахим Челиккол, Йозгю Намал и Бурчин Терзиолу, който започна в края на месец октомври т. г., като се излъчва и до днес всяка делнична вечер от 20.00 до 21.30 часа по БТВ. Засега обаче поредицата не постига очаквания успех, който ѝ завеща предшественикът ѝ, но въпреки това ще продължи да се излъчва, тъй като е с по-малко епизоди и ще приключи до февруари догодина. "Милост" не е от най-успешните продукции в южната ни съседка, а и в него участие вземат не чак толкова популярни актьори и именно заради това може би не постига кой знае колко голям успех. 

13. Стартира дългоочакваният турски сериал "Дила" по Диема Фемили:
От една-две години насам, дамската медия от семейството на Nova Broadcasting Group Диема Фемили е запазила слот в програмната си схема, който е запазен за най-хитовите и дългоочаквани турски сериали у нас. Слотът е 22.30-23.30 часа, а първият от тях беше "Огнено сърце", стартирал през есента на 2012 и приключил през пролетта на 2013 г. Следващ беше "Сезони на любовта", стартирал през пролетта на 2013 и приключил през лятото на 2014 г. Негов заместник беше "Ифет", стартирал през лятото и приключил през зимата на 2014 г. Последният към момента такъв е "Дила" (Dila Hanim), който се излъчва и до днес всяка делнична вечер от 22.30 до 23.30 часа, замествайки през ноември т. г. "Ифет". "Дила" е изключително дългоочакван именно защото е с участието на любимеца на зрителките Еркан Петеккая и затова и постига очаквания успех.

14. "Триумфът на любовта" най-сетне триумфира в България
Последната ексклузивна новина, свързана с телевизионния екран и най-вече сериалите тази година, беше стартирането на дългоочаквания от години насам хит "Триумфът на любовта" (El Triunfo del Amor). Поредицата с участието на любимците на публиката Уилям Леви, Маите Перони, Освалдо Риос, Виктория Руфо и Даниела Ромо стартира в средата на месец декември т. г. изненадващо по Диема Фемили, замествайки хита "Необуздано сърце" и за радост на феновете излъчвайки по цели два епизода дневно между 14.00 и 16.00 часа. Напомняме, че за старта на теленовелата се спекулираше още през 2011 г. у нас, но тя направи премиерата си чак три години по-късно, през зимата на 2014 г. Важен е обаче фактът не кога е стартирал, а изобщо, че направи премиерата си у нас. 
_________________________________________________________________________________

Е, приятели, това бяха най-ексклузивните телевизионни новини, или най-вече за сериалите, през изминалата 2014 г.! Направихме обширен обзор и анализ на събитията през изминалите 12 месеца и стигаме до заключението, че в ефир тази година стартираха цели пет премиерни теленовели - "Любов и предателство", "Необуздано сърце", "Самозванка", "Светиците" и "Триумфът на любовта", за разлика от изминалата, когато стартираха три. Шест пък бяха направилите премиерите си тази година турски сериали - "Надежда за обич", "Черната роза", "Една любовна история", "Ифет", "Милост" и "Дила". Три бяха новите индийски мелодрами - "Малката булка", "Моята карма" и "Светлината на моя живот".

Това беше всичко от "Най-ексклузивните новини за 2014 г."! Не забравяйте, че в навечерието на новата 2015 г., на 31 декември (сряда), предстои да прочетете анализа ни за свършеното от нас, СЕРИАЛИ в България, през изминалите дванадесет месеца, а през първите дни от новата година пък предстои да разберете резултатите от гласуването в годишната класация, проведена съвместно нас и BG TV News "Българските любимци 2014", не ги пропускайте!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.