"Музиката от турските сериали" (17): "Другите отчаяни съпруги"

Здравейте, приятели! Сряда е, 3 декември, а това означава, че днес предстои да прочетете седемнадесетото подред и дванадесето за сезона
издание от рубриката ни "Музиката от турските сериали"! Тази седмица ще Ви запознаем отблизо с музикалните теми в един от по-различните турски сериали "Другите отчаяни съпруги" (Umutsuz ev Kadinlari). Време е да започваме!

И така, както обикновено, стартираме нашето издание със заглавната музикална тема в мелодрамата, която разглеждаме, в днешния случай тази на "Другите отчаяни съпруги". Започваме с това, че неслучайно избрахме тази седмица да разгледаме именно мелодиите от този сериал, защото именно те са едни от първите, в които обичайното и разпознаваемо винаги балканско звучене се комбинира с по-западно и модерно такова, нестандартно по принцип за турските сериали. Освен с това, заглавната музикална тема от "Другите отчаяни съпруги" се различава от всички останали, които разгледахме досега, с това, че липсва всякакво напрежение и всякакъв драматизъм в звученето ѝ, а даже напротив - произведението е ободряващо, свежо и носещо със себе си добро настроение, а и такова за лекота и безгрижност. Като цяло преобладаващите музикални инструменти, които звучат в мелодията, която бива пускана с началото на всеки един епизод, са от групите на струнните и ударните. Можете да я чуете от тук!

Продължаваме нататък с една също толкова известна музикална тема от "Другите отчаяни съпруги", която също много често звучеше по време на сериала. Тя, за разлика от заглавната, която разгледахме преди малко, е драматична и до голяма степен тъжна, неслучайно именно тя биваше пускана по време на драматичните и тъжни моменти в сериала. Въпреки това обаче, мелодията ѝ е до голяма степен и успокояваща и отпускаща душата, като кара слушателите ѝ да изпитват умиление и носталгия по нещо отминала, точно каквото е доброто старо време за всеки един от нас. В случая тази част от мелодията доста прилича на тези от "Малки жени", които също разгледахме в предишни издания на "Музиката от турските сериали". Втората част на темата, която разглеждаме в момента обаче е коренно различна от първата, защото в нея се включва и драматизмът, а напрежението се усилва и мелодията придобива съвсем различно звучене и различен характер. Можете да я чуете от тук!

Е, това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте предпоследното за сезона издание №13 следващата сряда, 10 декември, а дотогава можете да си припомните предишните броеве на "Музиката от турските сериали" чрез архива ѝ от тук! Не забравяйте, че очакваме и Вашите предложения за това музикалните теми от кои сериали да разгледаме във следващите финални две за сезона издания! 

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.