"Две противоположности" (14): Туба Бююкюстюн

Здравейте, приятели! Днес е петък, 19 декември, а това означава, че предстои да прочетете финалното за сезона четиринадесето
издание от рубриката, в която през последните точно три месеца сравнявахме ролите на турските актьори и актриси - "Две противоположности"! В днешния последен брой ще сравним две от може би най-харесваните роли в турските сериали изобщо - тези на Аси и Хасрет в хитовете "Гордата Аси" и "Огнено сърце", изпълнени от великолепната любима турска звезда на България за 2014 г. - Туба Бююкюстюн! Време е да започваме!

И така, както обикновено, стартираме с анализа на ролята, която Туба Бююкюстюн изигра първа от двете - тази на Аси в хита и четвъртия най-харесван турски сериали у нас "Гордата Аси" (Asi). Преди обаче ще представим героинята, нека си припомним за какво се разказваше в една от най-вълнуващите южно-съседски мелодрами, излъчвани някога! Това е семейна сага за 2 семейства, чието минало се преплита в настоящето. Млад бизнесмен от Истанбул- Демир, пристига в град Антакия, до сирийската граница, заедно с приятеля си Керим, за да разбере повече за смъртта на майка си, когато той е бил дете. "Гордата Аси" е изпепеляваща история за една невъзможна любов. За това да обичаш, да бъдеш обичан и въпреки всичко да не можеш да намериш щастието. Две души са разделени от огнената река на миналото. Макар и силно влюбени един в друг, те са врагове заради греховете и грешките на другите. Сериалът е история за отмъщението, което превръща жарта в огън, за тайната, която изпепелява. Миналото крие много тайни. Да тънеш в мизерия, да не можеш да намериш изход от нея и да бъдеш майка, която се бори със смъртта заради децата си... Един млад мъж, роден и живял с болка, се завръща по родните места. Причината за страданието му е семейство, в чиято дъщеря съдбата му отрежда да се влюби. Дъщерята на тези, които са изпратили майка му в гроба. От три поколения едно семейство не спира да се бори с житейските трудности. Бащата, който иска да запази земите на дедите си и гордите му деца, привързани към родното огнище. Красивата му дъщеря Аси носи името на реката, която дава живот на тези земи. Млад мъж, на име Демир, който след дълго отсъствие се завръща в родния край. Богат, красив, успял. Демир и семейството му са заровили в тези земи една тайна. Тя ще стане причината двете семейства да преживеят най-трудните си изпитания и ще преобърне живота им. И така, след като си припомнихме за какво се разказваше в "Гордата Аси", нека да започнем с анализа на героинята, която разглеждаме днес - Аси! Тя е млада и силно привързана към баща си, изпълнен от Четин Текиндор. Двамата имат много силна освен кръвна, така и душевна връзка, нетипична за баща и дъщеря. Аси се влюбва в Демир - мъжът, за смъртта на чиято майка е виновно именно нейното семейство. Младата жена е влюбена, но въпреки това първоначално не показва това, именно заради гордостта си, а и заради предразсъдъците, създадени ѝ от семейството. Именно и затова сериалът се казва "Гордата Аси" - тя е горда и несломима, но и чувствителна и ранима. 

Продължаваме нататък с ролята от двете, които сравняваме днес, която великолепната Туба Бююкюстюн изпълни втора - тази на Хасрет в най-вълнуващата турска приказка "Огнено сърце". Преди обаче да започнем с анализа ѝ и сравнението ѝ с предишната, която разгледахме - Аси, нека си припомним за какво се разказваше в "Огнено сърце"!  Хасрет е младо момиче, отраснало в малка махала, изкарвайки парите си, продавайки цветя по оживените истанбулски булеварди. Един ден, опитвайки се да продаде някое цвете, тя се среща със заможния пианист, един от най-известните в Турция, Мурат Туралъ, който в този момент се отнася напълно пренебрежително към цветарката. По стечение на обстоятелствата, случайно или не, те продължават да се срещат съвсем случайно, като накрая, виждайки таланта на Хасрет, която се занимава и непрофесионално с пеене, пеейки по кварталните сватби, той я взима под крилото си, за да шлифова иначе големия ѝ неразвит талант. Освен да ѝ дава само уроци, той я прибира и в дома си, което обаче не се посреща с голямо одобрение от родителите му, най-вече от майка му Несрин. Виждайки големия ѝ талант, който се развива повече от успешно, Мурат решава да направи Хасрет популярна певица, правейки я солистката на голям свой концерт, с хиляди души в публиката. Така, от една простовата цветарка, живееща в махалата си, заедно със сестра си Гюлназ и брат си Кадир в много лишения и трудности, Хасрет се превръща в една истинска дама, с обноски и възпитание, с което също се натоварва Мурат. След време, между двамата пламва любов, между ученичка и учител, която заради гордостта и на двамата обаче, става истинска чак в края на сериала, когато след много разочарования и перипетии, двамата се женят. И така, след като си припомнихме за какво се разказваше в най-вълнуващата турска приказка, създавана някога - "Огнено сърце", нека да започнем с анализа на героинята от нея, която разглеждаме днес - Хасрет! Тя е младо момиче, което живее в бедна и мизерна, но уютна и сплотена махала, семейството ѝ е от ромски произход и носи огнена кръв и жар в душата си. Тя е бунтарка и често проявява невъзпитанието си. Когато среща Мурат, тя се инати и в началото на промяната, която той се опитва да направи с нея, тя се инати и не иска да го слуша. До голяма степен това се случва по изключително комичен и нелеп начин. В последствие обаче Хасрет постепенно се превръща в истинска възпитана и аристократична млада дама - фина и чувствителна. Заради гордостта на Мурат, тя претърпява хиляди нещастия и душевни страдания, защото той я наранява безсъзнателно и егоистично. Накрая обаче за щастие двамата признават чувствата си. И така, след подробния ни анализ установяваме, че Хасрет от невъзпитано и бурно младо момиче се превръща в изискана и чувствителна истинска дама. Правейки сравнение между Аси и Хасрет, става ясно, че първата е горда и непреклонна, а втората е първоначално невъзпитана, но след това чувствителна и фина. 

Е, приятели, това беше всичко от рубриката "Две противоположности" за този сезон! Надяваме се поредицата да Ви е харесала, както и всички 14 издания, които можете да си припомните чрез архива ѝ от тук! Благодарим Ви, че бяхте с нас през тези три месеца и усетихте и съпреживяхте с нас магията на най-вълнуващите и интересни персонажи от турски сериали!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.