"Музиката от турските сериали" (15): "Езел"

Здравейте, приятели! 19 ноември, сряда е, а това означава, че днес за десета поредна седмица предстои да прочетете издание от рубриката
ни "Музиката от турските сериали". В тазседмичния петнадесети подред и десети за сезона брой на поредицата предстои да Ви запознаем с музикалните теми от една от най-обичаните турски криминални драми, а именно продукцията с Кенан Имирзалъолу, Джансу Дере, Ийт Йозшенер и Баръш Фалай "Езел".

Започваме както обикновено със заглавната музикална тема, която звучи в началото на всяка една от сериите в "Езел". Тя започва изключително рязко и неочаквано, което е и първото нещо, което я отличава от всички останали, които разгледахме. За сметка на това обаче, напрежението в мелодията постоянно е монотонно и равно, а не нарастващо или намаляващо. Именно това е и втората черта, която я различава от всички останали, които разгледахме през изминалите месеци. Монотонността в произведението се дължи на повтарянето на една и съща подтема много пъти, което прави мелодията до една степен и скучновата. Във втората ѝ част обаче се включва друга мелодия, която създава двуглас и разчупва и "съживява" иначе монотонната част, точно когато трябва. Като цяло в заглавната тема от "Езел" преобладават най-вече инструменти от групите на ударните и духовите. Можете да я чуете от тук!

Продължаваме нататък с една коренно различна от предната, която разгледахме музикална тема. Поне в първата си част тя е спокойна, лирична и дори предаваща на слушателите странните чувства на носталгия и тъга. В нея на преден план свири цигулка, а на заден друг инструмент. Тази спокойност и лиричност обаче приключват в началото на втората част от темата, когато мелодията започва да звучи по много по-различен от предишния начин. Тогава в нея се включват още няколко инструменти, а вече се наблюдава естественото за темите от турските сериали покачване на напрежението. Въпреки това обаче мелодията продължава да звучи спокойно и лирично, но пък по по-модерен и нестандартен начин, и да придава носталгичност и тъга на слушателите си. Темата, подобно на предишната, която разгледахме, приключва рязко и неочаквано, като насъбраното напрежение така и не "изригва", а се разлива, с което пък запазва своите спокойствие и чувство. Самата мелодия носи името "Kahramanim" (в превод от турски означава "Моят герой"), можете да я чуете от тук!

Приключваме тазседмичното петнадесето подред и десето за сезона издание от рубриката "Музиката от турските сериали", в което разглеждаме музикалните теми от "Езел", с една от най-обичаните мелодии в сериала, може би по-известна дори и от заглавната такава. Първоначално тя е лирична и спокойна, като звучи единствено акомпаниметът на пианото в два различни плана - преден и заден. В един момент обаче се включва и струнен инструмент и с дълбок и плътен тембър, който придава стандартното за Балканите звучене. Малко след това пък музикалната тема, която разглеждаме в момента, навлиза в трети етап, който се включват още инструменти и така тя придобива завършено и истинско звучене. Самата мелодия пък е изключително драматична, но и в нея подобна на заглавната, то е монотонно и постоянно. Произведението придава на слушателите чувства на носталгия, тъга, но и странно спокойствие и отпускане на душата. В един момент към края на темата започва да звучи сходна на първоначалната част подтема, с която и приключва самата тя, отново със звучене единствено и само на пиано. Можете да я чуете от тук!

Е, приятели, това беше всичко от "Музиката от турските сериали" за тази седмица! Очаквайте следващото 16 подред и 11 за сезона издание от рубриката следващата сряда, 26 ноември! Дотогава можете да си припомните предишните ѝ броеве чрез архива ѝ от тук, а и да ни давате предложения това музикалните теми на кои сериали да разгледаме в следващите четири последни за сезона издания!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.