"Любопитно" (11): защо спират турските сериали?

Здравейте, приятели! Събота е, 29 ноември, а това означава, че днес предстои да прочетете поредната интересна тема в рубриката ни, която
отговаря на най-интригуващите и пазени въпроси "Любопитно". В днешното единадесето подред издание предстои да Ви запознаем с една от най-любопитните теми - защо спират турските сериали. Примерите, които ще дадем са много, време е да започваме!

Започваме с причините за спирането на сериалите в Турция. Първото важно нещо, което е задължително да уточним, е че в телевизионните среди на южната ни съседка най-важен е РЕЙТИНГЪТ! За съжаление, турските телевизии с всеки изминал сезон стават все по-взискателни към резултатите на мелодрамите си, като с всяка изминала година критериите за нисък рейтинг и бариерите, които сериалите задължително трябва да преминават, стават все по-високи. 

Ще започнем по хронологичен ред. Един от най-хитовите сериали в Турция, а отскоро и в България, който бива спрян напълно неочаквано и още по-озадачаващо заради обичайната причина - нисък рейтинг, е приключилият наскоро у нас "Ифет" (Iffet). Продукцията с участието на мега-звезди от ранга на Дениз Чакър, Ибрахим Челиккол и Махир Гюнширай, стартира в южната ни съседка на 17 септември 2011 г. по StarTV. Драматичната поредица се излъчва всяка съботна вечер, в prime-time-а на медията, като постига повече от отлични резултати, изправяйки се директно срещу прекия си конкурент на FOX "Сезони на любовта" (Lale Devri), също излъчен в България наскоро. С пилотната си серия "Ифет" се класира на 3 място, но със следващите си епизоди се изкачва на първите две места, редувайки ги, и побеждавайки конкурентните програми и сериали с първите си 35 епизода, побрани в единствения си успешен 1 сезон. С началото на втория си сезон обаче, "Ифет" започва да постига рекордно и неочаквано ниски рейтинги, като именно заради това и бързо бива преместен в късните вечерни часове всеки понеделник, където пък постига още по-голям провал. И така, без голям шум и овации, поредицата показва последният си епизод близо година след началото си, на 24 септември 2012 г., класирайки се на незавидното от никоя телевизия 27 място. Именно и заради това финалът - 40 епизод, на поредицата е отворен и толкова абсурден за зрителите. 

През май 2012 г. в Турция пък стартира комедийната драма "Султан" (Sultan), която е повече от обещаваща и интересна. Тя се излъчва през летния телевизионен сезон на медията, но до септември същата година, когато преминава не заради нисък рейтинг, а заради препълнена програма, в късния prime-time всеки понеделник, тъй като на неговото място в централните вечерни часове, които са и най-гледаеми - между 20.00 и 22.00 часа, се излъчват епизоди от познатата у нас криминална поредица "Опасни улици" (Arka Sokaklar). Противно на очакванията, а и на безспорната статистика, с първите си епизоди в късните и доста по-малко гледаеми вечерни часове през септември, "Султан" постига отлични рейтинги и винаги е в ТОП 3 и ТОП 5 на най-гледаните програми всеки понеделник. Постепенно обаче рейтингите бавно, но сигурно се влошават, но не много, като последния епизод на поредицата с Нюргюл Йешилчай е излъчен на 29 октомври 2012 г., нареждайки се на далеч по-ниското от първите 3 позиции 13 място, което пък за късните часове, в които се излъчва, е повече от добре и всъщност в случая явно продукцията е трябвало да приключи, въпреки отличните си в началото, а в последствие и стабилни резултати. Така "Султан" приключва с едва 20 епизода, въпреки големия си потенциал. Любопитното е, че подобна съдба достига и стартиралия през есента на 2012 г. хит "Изгубеният град" (Kayip Sehir) с участието на Гьокче Бахадар, който също се излъчва в късните вечерни часове, но постига отлични рейтинги, дори по-добри от тези на "Султан". 

Миналогодишните провали на турски сериали разгледахме преди два месеца в третата тема на "Любопитно", а именно "Успехът и провалът на турските сериали", която можете да си припомните от тук! И все пак нека да си ги повторим - това бяха най-вече трите нови продукции на KanalD - "Любов" (A.S.K.), "Загуба" (Kayip) и "Завоевателят" (Fatih), от които вторият постигна най-малък провал, а третия - най-голям. Съответно "Загуба" излъчи най-много епизоди (18), следван от "Любов" (13) и накрая от "Завоевателят" (5). Причината за спирането на тези сериали отново е много нисък рейтинг, като естествено не трябва да пропускаме и факта, че всички сериали с ниски рейтинги в prime-time-а първоначално биват преместени в късните и малко гледаеми вечерни часове, а след това и спирани. Някои обаче имат толкова потресаващи резултати, че телевизиите въобще и не си хабят труда да търсят свободни места в програмите си и направо ги спират, каквато съдба сполетя именно историческата драма "Завоевателят". 

И последните най-големи провали, които ще отбележим, са тези тази година, а именно пролетните "Забрана", "Братята Пави", "Бележникът" и "Кърт Сеит и Шура", летните "Разплакващи танци", "Майчин син" и "Огледална душа" и есенните - "Вече ще те наричам Хиджран", "Моето име е Гюлтепе", "Не можеш да избягаш от любовта", "Крадец на сърца", "Трима приятели", "Реакцията", "Моят стар приятел", "Ах, Нериман" и други. За тях обаче ще говорим в следващата част на специалната за това статия "Успехът и провалът на турските сериали", в която обаче ще отбележим и за съжаление малкото нови хитове тази година. 

Продължаваме нататък, с причините за спирането на турските сериали в България. Причината за спирането излъчването на южносъседските мелодрами у нас не една, а са много, и то много по-различни от тази в Турция, а именно ниският рейтинг. В България турските сериали също са спирани поради ниски резултати в гледаемостта и зрителския интерес, но случаите тук са много малко. По-чести причини например са незакупени нови серии и... твърде много такива. 

Започваме с поредицата "Цената на живота" (Omre Bedel), която стартира през пролетта на 2010 г. у нас в ефира на БТВ. Първоначално поредицата с участието на Йозге Йоздер и Мурат Хан се излъчваше всяка делнична вечер в най-гледаното и отредено за най-добрите турски сериали време - prime-time-а, между 20.00 и 21.00 часа. Противно на очакваното обаче, мелодрамата постигна рекордно ниски за тогава ефира на БТВ рейтинги, като именно и заради това премина в много по-малко гледаемото време между 11.00 и 12.00 часа, в късните преди обедни часове. Там пък "Цената на живота" постига още по-ниски рейтинги и съответно е един от малкото турски сериали, спрени окончателно от БТВ - телевизията, която дава втори шанс на всеки един от сериалите си. 

Сега пък ще разгледаме един изключително интересен случай, който остава единствен в историята на българската телевизия. В началото на есента отново на 2010 г., в ефира на БТВ започва излъчването на един от най-успешните турски младежки сериали, излъчващ се и в момента в южната ни съседка с огромен успех - "Морска звезда" (Deniz Yildizi). Тийн-поредицата се излъчва всеки делничен следобед, между 15.30 и 17.00 часа, като постига повече от високи рейтинги. През пролетта на 2011 г. обаче, хитът неочаквано спира излъчването си с последния и до момента за България 136 епизод. Причината, поради която поредицата спира е твърде големия брой епизоди на "Морска звезда", който в момента надвишава рекордните 1000 серии. Именно и заради това БТВ се отказва от излъчването на поредицата, тъй като колкото по-дълга е дадена такава, толкова повече с времето интересът към нея ще спада. 

През годините по БТВ са се излъчвали още няколко провала в prime-time-а, като например "Златната клетка", "Малки тайни" и "Времето лети", които за щастие обаче са продължавали излъчванията си. Първият, тъй като е твърде кратък, показа всичките си епизоди през лятото на 2011 година, докато втория след няколко излъчени серии бе преместен в ранните следобедни часове между 13.30 и 14.30 часа, всеки делничен ден, където беше и доизлъчен. Случаят при третия обаче е по-различен, тъй като той започна през летния сезон на 2012 г., което пък не бе стратегическа постъпка от страна на БТВ, тъй като "Времето лети" е с изключително тежки и драматични сюжет и история, неприсъщи за лежерните и дълги летни вечери. Напълно очаквано, поредицата с участието на Айча Бингьол и Еркан Петеккая постигна пълен провал в prime-time-а, но пък от тази пролет се излъчва с повече от добри и прилични за часовия си пояс рейтинги. И до днес, "Времето лети" се излъчва всяка делнична вечер между 18.00 и 19.00 часа, като съвсем скоро в средата на предстоящия месец декември предстои да покаже големия си финал. 

Случаите, в които пък НоваТВ спира сериалите си, са още по-малко. Един от тях е турската адаптация на американския световен хит "Отчаяни съпруги" - "Другите отчаяни съпруги" (Umutsuz ev Kadinlari), който започва в България през лятото на 2012 г., излъчвайки се първоначално всяка делнична вечер в prime-time-а на медията. Противно на "Времето лети", адаптацията с участието на Сюнгюл Йоден, Йозге Йоздер, Бенну Йълдъръмлар и Джейда Дювенджи, е с изключително подходящи за дългите и лежерни летни вечери сюжет, история и жанр - комедийна драма. Рейтингите обаче не са добри и така от юли, месец след старта си, "Другите отчаяни съпруги" започва да се излъчва в следобедните часове всеки делничен ден, където се и доизлъчва. Сериалът показва финала на първия си и най-вероятно единствен за България сезон, на 5 септември, с финален 67 епизод, поради ниски рейтинги. 

И НоваТВ като БТВ обаче, също рано или късно доизлъчва сериалите си, като в случая даваме примери с хитовете "Малки жени" и "Езел". Първият от тях, който постигна и доста голям успех у нас, се излъчваше с големи паузи и феновете и зрителите му доста често остава безнадеждни, точно когато пък от НоваТВ подновяваха позиционирането му с нови серии. При втория - "Езел", случаят е малко по-различен, тъй като поредицата стартира в края на януари 2012 г., излъчвайки се първоначално всяка делнична вечер в prime-time-а. Конкуренцията в лицето на "Пепел от рози" на БТВ го смазваше и именно заради това не след дълго "Езел" премина в ефира на Диема Фемили, излъчвайки се всяка делнична вечер, между 22.00 и 23.00 часа, където пък постигна доста по-високи рейтинги. И всъщност именно след провалите на "Езел" и "Другите отчаяни съпруги", от НоваТВ се отказаха да излъчват турски сериали в prime-time-а си, като премиерните изместиха главно по Диема Фемили, а оставиха повторенията за себе си в обедните и следобедните часове. 

И приключваме днешната тема със спрените от ТВ7 хитове "Великолепният век", "Справедливостта на Кара" и "Черната роза". И за преустановяванията излъчванията и на трите със сигурност причината Ви е ясна - фалирането на ТВ7 през това лято, след което медията и до момента е в критично състояние и съответно няма средства, с които да се издължи на бившите си емблематични лица, а пък камо ли да закупува нови епизоди на турските си сериали. Единствено можем да се надяваме скоро телевизията да се стабилизира и да зарадва зрителите си с нови епизоди на всичките си спрени до момента турски мелодрами, а защо не и с нови закупени такива, като "20 минути". 

4 коментара:

Анонимен каза...

Златната клетка излъчи всичките си 49 премиерни епизода в праймтайма на БТВ. В 13:30 телевизията излъчи повторение на сериала, а не продължение !!!

Анонимен каза...

Защо в Турция се излъчват само сериали и се пренебрегват реалити предаванията?Кои са най-гледаните телевизии в Турция?

Анонимен каза...

Бих искала да Ви помоля,да има повече статии и интервюта с известни актьори,например Hazar Ergüçl(за нея нищо не се пише,а има много фенове),Serenay Sarikaya и Ibrahim Celikkol (с тях има много инервюта и много статии,но не и при нас),Pamir Pekin (беше любимец на много хора,но статии за него няма) и други интересни актьори.Пускайте анкети и хората да гласуват следващата седмица за кого до има статия.Приятен ден.

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
В случая за преместването от 20.00 в 13.30 часа говорехме за "Малки тайни", а не за "Златната клетка", явно грешно сте ни разбрали.
Леки и успешни дни! :)

До 2 коментар:
Здравейте,
Риалититата не се пренебрегват, просто ние не ги отразяваме в рубриките си, тъй като както знаете сме блог, насочен главно към сериалите. Сред най-известните и обичани риалити формати в Турция са "Survivor", "X Factor", "Гласът на Турция" и "Гласът на децата", повечето от които са познати и у нас. Най-гледаните телевизии в Турция са KanalD, StarTV, FOX, ATV и ShowTV. Можете да следите рейтингите на сериалите им в рубриката ни "Какво гледат в Турция?" всеки понеделник тук, в блога.

До 3 коментар:
Здравейте,
Здравейте,
За Ибрахим Челиккол отдавна публикувахме интервю, можете да го прочетете от тук: http://serialiofbg.televisionbg.net/2014/07/blog-post_17.html
За Серенай Саръкая публикуваме новини в почти всяко издание на "Турските актьори 24/7", а интервю с нея ще има през лятото на 2015 г., тъй като тя ще се включи в "Любима турска звезда 2015".
А относно Хатидже Ергючул и Памир Пекин - за първи път от Вас чуваме за тях, а след като ги видяхме на снимки също не можахме да се сетим кои са. А ние сме запознати с доста турски сериали и знаем кои по-известни актьори участват в тях, независимо дали излъчени или неизлъчени у нас, но за тези двамата не бяхме дори и чували, а и не смятаме, че са чак толкова популярни поне в България. Относно Джейда Атеш - за нея също готвим изненада, която ще разберете в следващите месеци.
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.